Η υπουργός Παιδείας αποκάλυψε χτες το μυστικό της κυβέρνησης. Πως μετρά τις εξελίξεις, πως αξιολογεί τα γεγονότα, πως παίρνει αποφάσεις, πως τα καταφέρνει και ξεπερνά τα δύσκολα και πάντα βγαίνει από πάνω.

Ads

Είπε με περισπούδαστο και σοβαρό ύφος η υπουργός για τις σχολικές αίθουσες για τις οποίες η ίδια, με νομοθετική της παρέμβαση πριν λίγο καιρό, εν μέσω πανδημίας, αντί να μειώσει, αύξησε τον μέγιστο αριθμό των μαθητών από 22 σε 25, ότι «κατά μέσο όρο» σε όλη την Ελλάδα έχουν 17 μαθητές!

Μαθηματικό παράδοξο θα μου πείτε. Και επικοινωνιακός θρίαμβος θα πλειοδοτήσω. 

Διότι στην επικοινωνία, δηλαδή στην υποκρισία, στο ψέμα και στο δούλεμα του κόσμου, 1 + 1 δεν κάνει αναγκαστικά 2. 

Ads

Κάνει όσο θέλει αυτός που σου πουλάει… φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Αν μιλάμε για τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο για παράδειγμα ή για τις υποσχέσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός για διάλογο με τους τούρκους, τότε δεν κάνει τίποτε. Μηδέν εις το πηλίκο.

Αν όμως μιλάμε για χρήματα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έδωσε στη δημόσια υγεία και στη δημόσια παιδεία, τότε το άθροισμα αυγατίζει. Μπορεί να φτάσει μέχρι όσο θέλουν.

Αυτό που μένει πάντως και έχει σημασία για τον τρόπο που κυβερνούν, είναι ότι όλες οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες σήμερα, έχουν ως μέγιστο αριθμό μαθητών στις αίθουσες το μαγικό νούμερο 17.

Το οποίο βέβαια, ως αριθμός, δεν υπάρχει πουθενά. Είναι ένα φανταστικό νούμερο.

Γιατί αυτό που εννοούσε η υπουργός σε αυτή τη νέα επικοινωνιακή στατιστική την οποία εισήγαγε χτες, είναι το εξής:

Στο σχολείο στους ακριτικούς Ψαράδες των Πρεσπών και στο ακριτικό Καστελόριζο, οι σχολικές αίθουσες έχουν το πολύ 5 μαθητές.

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από την άλλη, στις πυκνοκατοικημένες ιδίως συνοικίες, στις σχολικές αίθουσες των δημόσιων σχολείων στοιβάζονται περισσότεροι από 25, μέχρι και 28 και 30 μαθητές.

Να λοιπόν ο μέσος όρος!

5 στους Ψαράδες συν 28 στην Αθήνα δια δύο, μας κάνει 17!

Έτσι παίρνει μπόι και ψηλώνει άλλωστε και ο κάθε έλληνας που έχει ύψος 1 και τίποτε. Ο μέσος όρος του ύψους του και του ύψους του Παναγιώτη Φασούλα, σύμφωνα με τη νέα κυβερνητική στατιστική, είναι κοντά στα 1,90 μέτρα!

Έτσι αυξάνονται και οι αποδοχές μας, αν υπολογιστούν ως μέσοι όροι με τις αποδοχές των golden boys της κυβέρνησης, οι οποίες αυξήθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κατά… αστρονομικό τρόπο.

Εκείνο που δεν εξηγείται πάντως ούτε και με τη… δημιουργική στατιστική της κας Κεραμέως, είναι πως είναι δυνατόν στα καταστήματα με εμβαδόν 25 τ.μ., να επιτρέπονται το πολύ δύο πελάτες. Οι υπόλοιποι στην ουρά, εκτός μαγαζιού, περιμένουν να έρθει η σειρά τους.

Στις σχολικές αίθουσες από την άλλη, με ίδια ή παρόμοια έκταση, να επιτρέπεται να συνωστίζονται 17, 25 ή και πολύ περισσότεροι μαθητές!

Μήπως στο εμπόριο κολλάει και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ενώ στην εκπαίδευση όχι; Μήπως κάποιος από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση μπορεί να δώσει μια εξήγηση ακολουθώντας την επικοινωνιακή στατιστική της κας Κεραμέως;

Μας κυβερνά μια κυβέρνηση του μέσου όρου. Όπως πολύ εύστοχα το παρατήρησε ο γελοιογράφος Δερμεντζόγλου στο TVXS, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει από ακροδεξιούς, μέχρι πρώην πασόκους. Κατά μέσο όρο λοιπόν, είναι μια κυβέρνηση… δημοκρατική!