Η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ /ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν κατευθύνσεις για τη νέα στρατηγική νίκης των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.

Ads

Για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, για την εναλλακτική λύση. Για να απαλλάξουμε τη χώρα από τη δεξιά, για την οργάνωση μια άλλης πορείας, για το τόπο μετά τη πολυετή και συνεχιζόμενη κρίση.

Ωστόσο, αναπτύχθηκαν και απόψεις μειοψηφικές, που ναι μεν δημιουργούν πρόσκαιρα μια λογική συσπείρωσης και αντι-συσπείρωσης αλλά δεν απαντούν στην άμεση ανάγκη για τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων της παραγωγής, της δημιουργίας και της εργασίας στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας και της χώρας.

Οι «μεροληπτικές» πολιτικές πρέπει να απευθύνονται στο 80% και πλέον των Ελλήνων πολιτών.

Ads

Η χώρα έπρεπε χθες να έχει ως καθοριστική πολιτική κατεύθυνση τη πραγματική Οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις εξαγωγές, τη δημιουργία πλούτου και εισοδημάτων. Η χώρα έχασε το 30% του εθνικού της πλούτου, έχει εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, τρία στα τέσσερα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες ανάγκες διαβίωσης και οι πλειστηριασμοί αποτελούν την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων.

Αυτή είναι μια ριζοσπαστική, προοδευτική προσέγγιση με τη πραγματικότητα και όχι ιδεολογική επίδειξη καθαρότητας.

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοικτό με όρους κοινωνίας, που να παράγει Πολιτική, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να δημιουργεί κινήματα και γεγονότα. Δεν χρειαζόμαστε μόνο διαχωριστικές γραμμές. Δεν χρειαζόμαστε προπαγάνδα αλλά πρωτοβουλίες και δράση.

Δεν χρειαζόμαστε επανάπαυση στις αμυντικές δάφνες του δευτέρου κόμματος που προπαγανδίζει αμυντικές επιλογές για τη προώθηση μετώπων, τη δημιουργία πόλων και τη πρόταξη διλημμάτων. 

Δέκα χρόνια μετά τη κρίση, δεν αρκεί μόνο η απόρριψη της δεξιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έχει τις δυνατότητες  του αυτοπροσδιορισμού και της εξέλιξης της φυσιογνωμίας του, ως  Κυβέρνηση εν αναμονή στην πράξη. Ορισμένοι  αναλίσκονται στη λογική του ετεροπροσδιορισμού και διαθέτουν αλόγιστο χρόνο για να περιγράφουν τι προετοιμάζουν οι αντίπαλοι, στη λογική να προτάξουμε ότι πρώτα ευθύνονται οι άλλοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί με μετασχηματισμό και όχι στη λογική προσχώρησης ανθρώπων και αξιοποίησης των πολιτών ως εκλογικό βραχίονα.

Με ισοτιμία, με συμμετοχή, με θαρρετές και εμπνευσμένες από τις ανάγκες, τη δικαιοσύνη, τη δημιουργία. Ήδη άλλωστε, συνετελέσθηκε μία από τις αλλαγές της διεύρυνσης και με την επικύρωση του εκλογικού σώματος σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Ο Μετασχηματισμός είναι πλέον το νέο διακύβευμα.

Προχωράμε όλοι μαζί σε συμπόρευση, αναγνωρίζοντας και λάθη και αδυναμίες. Η λαϊκή ετυμηγορία  στις 7 Ιουλίου ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σε καθοριστική δύναμη  για το  αύριο του τόπου.

Σε αυτή τη προσπάθεια συνένωσης πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, μπορεί να συμμετάσχει κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, κάθε πολίτης που εμπνέεται από τα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας  και της κοινωνικής απελευθέρωσης, που μπορεί  και πρέπει να συνεγερθεί, να συμπαραταχθεί μαζί  μας για μια Ελλάδα της παραγωγής, της εργασίας, της δικαιοσύνης.

Η δεξιά διακυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Ήδη ξανά βλάπτει συνεχώς τη χώρα και στηρίζεται στο παρασιτισμό, στη πρόσοδο και στη προώθηση ιδιοτελών συμφερόντων με τη κάλυψη και την αποσιώπηση της διαπλοκής στα κανάλια παραπληροφόρησης.

Εμείς έχουμε ως αποστολή μια νέα εθνική, δημοκρατική και προοδευτική λύση. Και θα δικαιώσουμε ξανά τις ελπίδες και τις προσδοκίες  των Ελλήνων πολιτών.

* Δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφ. DOCUMENTO, 8.12.2019