Η Oxfam είναι μια ΜΚΟ που παλεύει για την καταπολέμηση της φτώχειας στον κόσμο.

Ads

Δημοσιοποίησε (όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, λίγο πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός) την ετήσια μελέτη της για την παγκόσμια ανισότητα. Σε αυτήν την έκθεσή της η Oxfam αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η αυξανόμενη αστάθεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό με το οποίο ξεκινά η νέα δεκαετία. Η υπερβολική ανισότητα εμποδίζει την ανάπτυξη και μπορεί να εντείνει τον εθνικισμό και τις πολιτικές συγκρούσεις».

Ταυτόχρονα αναδεικνύει την τεράστια διαφορά μεταξύ φτώχειας και πλούτου που αναπτύσσεται στον σύγχρονο καπιταλισμό με την συνδρομή των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου. Μια μικρή ‘’επιχειρηματική’’ ομάδα , σύμφωνα με την Oxfam, κατέχει τεράστιο πλούτο και αυτό αναδεικνύει την αρρώστια και την σήψη της οικονομίας της αγοράς .

Κρατική φορολογία αγωγός της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Ads

Μία από τις βασικές αιτίες αυτής της συσσώρευσης του μεγάλου πλούτου είναι η τεράστια ελάφρυνση της φορολογίας των πολύ πλούσιων και των μεγάλων επιχειρήσεων ,που επιτυγχάνεται με την μείωση των φορολογικών συντελεστών και την τεράστια φοροδιαφυγή. Μόλις το 4% του συνόλου των παγκόσμιων φορολογικών εσόδων εισπράττεται σήμερα από τη φορολόγηση του πλούτου, ενώ οι μελέτες διαπιστώνουν ότι οι πολύ πλούσιοι φοροδιαφεύγουν έως και το 30% των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Με τα στοιχεία της Oxfam μεταξύ 2011 και 2017 τα μερίσματα των πλουσίων μετόχων στις 7 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου (G7) αυξήθηκαν κατά 31%, ενώ οι μέσοι μισθοί μόλις 3%. Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη προσπαθεί να επιβιώσει με 5,5 δολάρια την ημέρα ή και λιγότερα.

Τον πιο σοβαρό ρόλο στην ανάπτυξη των ανισοτήτων τον έχουν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις οι οποίες αυξάνουν τη φορολογία στα φτωχά κοινωνικά στρώματα και μειώνουν ταυτόχρονα τις δημόσιες δαπάνες, ιδιωτικοποιούν εκπαίδευση και υγεία.

Οι κυβερνήσεις βασίζουν κατά κύριο λόγο τα φορολογικά τους έσοδα στον ΦΠΑ, έναν φόρο που πλήττει περισσότερο τους φτωχούς.

Η πολιτική της ΝΔ μεγαλώνει τις ανισότητες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας

Όλες οι διαπιστώσεις της Oxfam εμπεριέχονται στην εφαρμοζόμενη πολιτική της Ν.Δ. Η κυβέρνηση μειώνει κοινωνικές δαπάνες σε υγεία, παιδεία, εργασία, αφήνει στάσιμο το εργατικό εισόδημα και την ίδια ώρα μειώνει την φορολογία των επιχειρήσεων και αυξάνει τα κέρδη τους προωθώντας ελαστικότερες σχέσεις εργασίας και ιδιωτικοποιώντας κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα .

Όλα αυτά στο ονομα της ανταγωνιστικότητας για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτή η πολιτική είναι τουλάχιστον αναποτελεσματική
Υπάρχουν πολλές χώρες σε Ε.Ε. και αλλού με ακόμη μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πετύχει καμία επενδυτική έκρηξη.

Όχι τυχαία, η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων και το χαμηλότερο απόθεμα ξένων άμεσων επενδύσεων (ως ποσοστά του ΑΕΠ) στην Ευρώπη, ενώ σε 34 ευρωπαϊκές χώρες μόλις 6 έχουν χειρότερη από την Ελλάδα επίδοση στον δείκτη αντίληψης διαφθοράς…

Οι αιτίες που δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα και αλλού πρέπει να αναζητηθούν:

α. Στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με την όξυνση των εμπορικών συγκρούσεων και του εθνικού οικονομικού προστατευτισμού και
β. Στην απότομη κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου διεθνώς και ιδιαίτερα στη ΝΑ Μεσόγειο, με την Ελλάδα εκτεθειμένη στην τουρκική επιθετικότητα.

Αυτός ο κόσμος πρέπει να αλλάξει

Αυτός ο κόσμος που κτίζετε στο όνομα της ‘’Ελευθερίας’’ και της οικονομίας της αγοράς το μόνο που του αξίζει είναι να Αλλάξει .

Η ”ελίτ” της κοινωνίας μας ζει παρασιτικά και για να αυξήσει τα κέρδη της δημιουργεί φτώχεια ,ανισότητες, διαφθορά, πολέμους , δικτατορίες, ,καταστροφή του περιβάλλοντος ,και μαζικές μεταναστεύσεις.

Με βάση τα στοιχεία της Oxfam (Στοιχεία σαν γροθιά στο στομάχι μας) :

1) Το πλουσιότερο 1% του κόσμου κατέχει υπερδιπλάσιο από τον συνολικό πλούτο 6,9 δισ. Ανθρώπων.

2) Οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου κατείχαν πέρυσι περισσότερα από ότι 4,6 δις. άνθρωποι

3) Οι 22 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατέχουν περισσότερα από ότι όλες οι γυναίκες της Αφρικής

4) Η απλήρωτη εργασία των γυναικών -για φροντίδα παιδιών, νοικοκυριό κ.λ.π.- είναι τουλάχιστον 10,8 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, τριπλάσιας αξίας με το συνολικό μέγεθος του τομέα υψηλής τεχνολογίας

Όμως με βάσει τα ίδια στοιχεία

5) Φορολογώντας με επιπλέον 0,5 την περιουσία του πλουσιότερου 1% στα επόμενα χρόνια ισοδυναμεί με τις επενδύσεις που χρειάζονται για να δημιουργηθούν : 117 εκατ. Θέσεις εργασίας σε εκπαίδευση, υγεία, φροντίδα ηλικιωμένων κ.λ.π.

Οι εργαζόμενοι τα συνδικάτα και τα κόμματα της αριστεράς και της Οικολογίας πρέπει να κάνουν κυρίαρχο σύνθημα τους το ‘‘Φορολογήστε και απαλλοτριώστε τον πλούτο’’ σαν την μοναδική σωτηρία για την ανθρωπότητα.