Πέρασε το θερινό ηλιοστάσιο, που είχε την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου. Το ετήσιο αυτό κατόρθωμα του ήλιου εορτάζεται παρ’ ημίν παγανιστικά, με τις εορτές του Κλήδονα (μαντείες) και με τις φωτιές του Αι Γιαννιού (πυρολατρικές) Αλλά και στην μακρινή Αγγλία, εορτάζεται παρομοίως στο μεγαλιθικό μνημείο του Στόουνχετζ, που θεωρείται ως το επίκεντρο του παγανιστικού εορτασμού. Η Αγγλία, στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης όταν όλος ο κόσμος είναι πια μια γειτονιά, ακόμη και επιδημιολογικά, δεν θεωρείται πια μακρινή.

Ads

Η μετάλλαξη delta, προτού καλά-καλά φθάσει εδώ από την Βρετανία, φαίνεται να μας επικαθορίζει τουριστικά/οικονομικά (ελπίζω όχι και υγειονομικά). Η British Airways, η Virgin Atlantic και η easyJet πάντως ακυρώνουν πτήσεις μέχρι τις 19 Ιουλίου και η απόφαση του Boris Johnson για ένα ολόκληρο μήνα παράταση στους περιορισμούς, πρακτικά σήμανε πως οι διακοπές στο εξωτερικό είναι απίθανο να κινηθούν σε σημαντικό αριθμό έως τον Αύγουστο. Τουλάχιστον έτσι προειδοποίησαν οι υπεύθυνοι του εξερχόμενου τουρισμού στη Βρετανία.(1)

Η TUI UK προχώρησε επίσης σε νέες ακυρώσεις ενώ διαβεβαίωσε τους πελάτες της πως μπορούν να ζητήσουν πλήρη επιστροφή χρημάτων σε μετρητά είτε να τα αλλάξουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία και να λάβουν κίνητρο κράτησης. Στη προσπάθεια της να περιορίσει τις ζημίες η εταιρεία αναφέρει: «η πολιτική μας για τις δωρεάν αλλαγές καλύπτει κρατήσεις έως τα τέλη Οκτωβρίου. Οι πελάτες μπορούν να αλλάξουν την κράτησή τους έως και 14 ημέρες πριν από το ταξίδι για αναχωρήσεις έως τις 31 Αυγούστου…»

Πολιτική οίηση

Εν τω μεταξύ ο καθ’ έξιν οιηματίας κ Μητσοτάκης συνεχίζει να οίεται, αποδίδοντας την επιδημιολογική βελτίωση άλλοτε στην «άριστη διαχείριση» (Θεοχάρης) κι άλλοτε στο «εμβολιαστικό θαύμα». Ο κοινός νους λέει ότι ακόμη και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού βοηθούν ωστόσο μέχρι σήμερα ο καθοριστικός παράγοντας υπήρξαν οι μετεωρολογικές συνθήκες. Το ξαναείδαμε εξάλλου πέρυσι και χωρίς εμβόλιο.

Ads

Κατ’ αρχάς, η ΕΕ ανακοίνωσε εχθές πως το 57% των Ευρωπαίων ενηλίκων έχει προσέλθει προς εμβολιασμό, έστω με την πρώτη δόση. Η ΕΕ βγάζει έξω τους ανήλικους (ορθώς) και τους Βρεττανούς (που θα αύξαναν πολύ τον μ.ο.) Ακόμη κι έτσι, στην Ελλάδα του «θαύματος» έχουμε 8,7 εκατομμύρια ενήλικες, οπότε ο αντίστοιχος με την ΕΕ αριθμός θα έπρεπε να αγγίζει τα 5 εκατομμύρια. Ο ΕΟΔΥ όμως εχθές ανέφερε ότι έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου: 4.528.608 Έλληνες. Αλλού το όνειρο κι αλλού το θάμα;

Βεβαίως το 42% του γενικού πληθυσμού δεν είναι και μικρό πλήγμα στον κορωνοιό, έστω και μικρότερο από τον καύσωνα. Η Βρετανία π.χ. είχε αυτό το ποσοστό πρώτης δόσης (42%) ήδη κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και η τότε επικρατούσα κι εκεί βρετανική μετάλλαξη, κάμφθηκε οριστικά. Πόσω μάλλον εδώ, που τώρα έχουμε ελληνικό καλοκαίρι και όχι σκωτζέζικη άνοιξη.

Αυτό όμως θα ίσχυε, αν όλα τ’ άλλα παρέμεναν σταθερά (χωρίς delta). Θεωρώντας ότι η έλευση και επικράτηση της delta και στην Ελλάδα είναι θέμα χρόνου και μάλιστα απροσδιόριστου, λογικά η κούρσα ξαναρχίζει. Ο καλός ο καπετάνιος τώρα θα φανεί, αν μπορεί δηλαδή να συνδράμει τον ήλιο και να το «τελειώσει» ή όχι. Οι μέχρι τώρα κομπασμοί, απλώς θυμίζουν το άσμα «δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα» ενώ ως γνωστόν, αργά ή γρήγορα κάνει.

Τρίτον, τα χαμηλά ποσοστά είναι επιπλέον και παραπλανητικά αφού κρύβουν μια κατάσταση ακόμη πιο εύθραυστη, όπως δείχνει και το εμβολιαστικό σχέδιο του ΕΟΔΥ που είναι ακόμη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του. Θεωρητικά, θα έπρεπε σήμερα η μεγάλη μάζα των εμβολιασμών να έχει ήδη ολοκληρωθεί και μόλις τώρα να άνοιγε η πλατφόρμα (στον επίλογο) για νεότερες ηλικίες, χωρίς προβλήματα ηλικίας. Αντιθέτως, ο μεν μεγάλος όγκος εμβολιασμών δεν ήρθε ακόμη, οι δε νεαρές ηλικίες έχουν ανοίξει όλες (3).

Αυτό οφείλεται στα πολύ μεγάλα κενά των μεγαλυτέρων ηλικιών που φαινομενικά καλύπτονται από νεότερους. Υγειονομικά όμως
συνεχίζουν να συνιστούν μια νάρκη.

Ειδικότερα, στον πίνακα του skynews (4) φαίνεται ότι οι Βρετανοί:

  • 55-59 ετών, κατά 10% περιμένουν την β’ δόση ενώ δεν έχουν κάνει καθόλου 2,6%!
  • 60-64 ετών, κατά 5,8% περιμένουν την β’ δόση ενώ δεν έχουν κάνει καθόλου 0,4%!
  • 65-69 ετών,    κατά 3 % περιμένουν την β’ δόση ενώ δεν έχουν κάνει καθόλου  4,9%!
  • 70- 74 ετών, κατά 1,8% περιμένουν την β’ δόση ενώ δεν έχουν κάνει καθόλου  2,5%!
  • 75-79 ετών: έχουν εμβολιαστεί πλήρως, κατά 100%

Η μεγάλη μάζα των ανεμβολίαστων Βρετανών (19%) ή των ατελώς εμβολιασμένων (40%) βρίσκονται στις υπόλοιπες ηλικίες, εκεί όπου η θνητότητα στα ελληνικά στοιχεία είναι λιγότερη από το 10% της ολικής. Σε αυτές τις ηλικίες αναμετρώνται με την υπερλοιμώδη delta και παρά τα φοβερά R κλπ επιδημιολογικούς δείκτες, οι ΜΕΘ τους παραμένουν κενές και οι θάνατοι σταθερά μονοφήφιοι, σε μια χώρα με τον οκταπλάσιο πληθυσμό από εμάς. Οι διαφορές τους με εμάς είναι προφανείς, που στις αντίστοιχες ηλικίες παραμένει ανεμβολίαστο περίπου το 1/3.

Επίμετρον

Μπορεί ο οιηματίας Πρωθυπουργός να καταστεί επικίνδυνος; Το περυσινό κάζο της Σαντορίνης δεν προβλέπεται, όταν οι αυλικοί τον έπεισαν πως είναι «Μωυσής» κι έπαψε να ακούει τον σωτήριο Σωτήριο. Το πρόβλημα αυτή την φορά είναι άλλο! Οι προσδοκίες όμως για τουριστικά έσοδα ίσα ή μεγαλύτερα του ημίσεος του 2019, μας οδηγούν προς το παρόν, στην παράδοξη κατάσταση να παρακαλούμε να έλθουν οι τουρίστες που οι υπόλοιποι (και ο Ντράγκι) αποδιώχνουν. Δεδομένου ότι πλέον και τα περυσινά έσοδα (30%) έχουν αρχίσει να φαντάζουν ικανοποιητικά, το πρόβλημα περιγράφεται ως «δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη».

Επιδεινώνεται δε περαιτέρω, αν κανείς κρατήσει και τρίτο καρπούζι, δηλ. εκλογές.

(1) https://money-tourism.gr/vretania-dyskoles-oi-mazikes-diakopes-exoteriko…
(2) https://coronavirus.data.gov.uk/details/vaccinations
(3) https://emvolio.gov.gr/sites/default/files/ethniko_epiheirisiako_shedio_…
(4) https://news.sky.com/story/covid-19-uk-vaccination-tracker-find-out-how-many-have-had-the-jab-12179220