Τον Απρίλιο, οι τηλεοπτικές εικόνες έπιασαν τον Τζο Μπάιντεν να απλώνει το χέρι του για να χαιρετίσει κάποιον που ..δεν υπήρχε. Τον Ιούνιο, είδαν τον Αμερικανό πρόεδρο να κρατάει ένα σημείωμα των συμβούλων του, στο οποίο τού είχαν γράψει που να κάτσει, τι πρέπει να πει και τι ακριβώς να κάνει στο τέλος μίας συνάντησης. Συμβαίνει και στις καλύτερες προεδρικές οικογένειες, μόνο που ο κ. Μπάιντεν  το κρατούσε ανάποδα !

Ads

►Διαβάστε επίσης: Ο Μπάιντεν αποκάλυψε άθελα του σκονάκι με…λεπτομερείς οδηγίες από τους συμβούλους του

Τα παραπάνω μπορεί να προδίδουν αφηρημάδα μιας κάποιας ηλικίας, αλλά η περίπτωση Τραμπ είναι πολύ σοβαρότερη. Στην Ουάσιγκτον, στις εργασίες της  Εξεταστικής Επιτροπής για την επίθεση στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, σκιαγραφείται το πορτρέτο ενός Αμερικανού προέδρου αρρωστημένου με την εξουσία, την οποία θέλει να κρατήσει χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα.

Ηδη από το βράδυ των προεδρικών εκλογών, τον Νοέμβριο του 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται  να παραδεχθεί την ήττα του. Τις επόμενες μέρες πιέζει αξιωματούχους σε κρίσιμες πολιτείες να εφεύρουν περιστατικά νοθείας και πιέζει κυβερνητικά στελέχη να τις υιοθετήσουν. Ο ίδιος ασπάζεται μια αστεία θεωρία συνομωσίας, που κυκλοφορεί στις πιο αναξιόπιστες γωνιές του ίντερνετ : ένας Ιταλός έμπορος όπλων έχει ανεβάσει σε έναν δορυφόρο λογισμικό, το οποίο αφαιρεί ψήφους από τον ίδιο και τους προσθέτει στον Μπάιντεν!

Ads

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή, εξήγησε ότι ο πρόεδρος της ισχυρότερης δύναμης του πλανήτη, « δεν έδειξε ποτέ ότι ενδιαφέρεται για τα πραγματικά γεγονότα». Δεν μπόρεσε να μη βάλει τα γέλια όταν διηγήθηκε τη θεωρία του Ιταλού με τους δορυφόρους, προσθέτοντας: «αν πράγματι την πίστευε, είχε χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα».

►Διαβάστε επίσης: Ένας χρόνος από την εισβολή στο Καπιτώλιο: Πόσο άλλαξε τις ΗΠΑ;

Πίστευε πράγματι ο Τραμπ αυτές τις ανοησίες; Κανείς δεν μπορεί να δώσει κατηγορηματική απάντηση. Το σίγουρο είναι ότι ο ηττημένος στις εκλογές πρόεδρος θέλει να ακούει μόνο ότι του αρέσει. Οταν τον Δεκέμβριο του 2020 ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει ότι δεν υπήρξε εκλογική απάτη, ο  Τραμπ βγαίνει εκτός εαυτού,, πετώντας ένα πιάτο με κέτσαπ στον τοίχο του Λευκού Οίκου. Αγκαλιάζει αμέσως αβάσιμες θεωρίες από τους τσανακογλείφτες που τον περιτριγυρίζουν, περιθωριοποιεί όσους επιχειρούν να τον συνεφέρουν και κολακεύεται από τις εκδηλώσεις αγάπης των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων.

Στα παραπάνω συμπτώματα οι ΗΠΑ δεν έχουν το μονοπώλιο, μόνο που στην πιο καπιταλιστική χώρα του πλανήτη, υπεισέρχεται και ο παράγων κέρδος. Στην Εξεταστική Επιτροπή αποκαλύφθηκε ότι ο  Τραμπ χρησιμοποίησε το αφήγημα των κλεμμένων εκλογών και για να συγκεντρώσει χρήματα, με πρόσχημα την καμπάνια κατά της εκλογικής νοθείας. Το ταμείο; 250 εκατομμύρια δολάρια. «Το μεγάλο ψέμα ήταν επίσης μια μεγάλη απάτη», συμπέρανε ένα μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η ανεξέλεγκτη εξουσιομανία του Τραμπ κορυφώνεται  όταν πρέπει να παραδώσει την εξουσία στις αρχές Ιανουαρίου. Τα αποκαλυπτικά περιστατικά για ότι συνέβη στα παρασκήνια, διηγήθηκε στην Εξεταστική η Κάσσιντι Χάτσινσον, μια βοηθός του πανίσχυρου επιτελάρχη του Λευκού Οίκου. Η ακρόασή της, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας δραματικής αμερικανικής ταινίας, «βασισμένης σε πραγματικά γεγονότα», που γράφει και το Netflix. Μόνο που όταν δίνεις ένορκη κατάθεση στις ΗΠΑ πρέπει να πεις την αλήθεια, ειδάλλως πας κι εσύ στη φυλακή.

►Διαβάστε επίσης: Εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Κογκρέσο: Μία νεκρή, πυροβολισμοί και δακρυγόνα [Βίντεο & Φωτογραφίες]

Η 26χρονη βοηθός περιέγραψε έναν Τραμπ που αδιαφορεί, αν δεν ενθαρρύνει τη χρήση βίας κατά των αντιπάλων του.  Την ημέρα της επίθεσης στο Καπιτώλιο, γνωρίζει ότι οι οπαδοί του είναι οπλισμένοι, αλλά απορρίπτει  τις προτάσεις συνεργατών και μελών της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του Ιβάνκα, να κάνει μια δήλωση προτρέποντας τον όχλο να διαλυθεί . Αντίθετα, ανεβάζει ένα tweet- επίθεση στον Αντιπρόεδρο  Μάικ Πεν, που τάσσεται υπέρ της ομαλής παράδοσης της εξουσίας και τον οποίο θέλουν να «στείλουν στην κρεμάλα» οι αφιονισμένοι οπαδοί του.

Ο Τραμπ θέλει να ενωθεί με τους διαδηλωτές που ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Καπιτώλιο. Σε μια άλλη κινηματογραφική σκηνή, στην οποία η κυρία Χάτσινσον δεν ήταν παρούσα αλλά της διηγήθηκαν, όταν ο επικεφαλής των προεδρικών Σωματοφυλάκων αρνείται να τον οδηγήσει προς το Καπιτώλιο για λόγους ασφαλείας, ο Τραμπ προσπαθεί να αρπάξει το τιμόνι του αυτοκινήτου και να το οδηγήσει αυτός. Η κυρία Χάτσινσον «απεικόνισε έναν οργισμένο Πρόεδρο, σχεδόν ανισόρροπο», συμπεραίνουν οι New York Times.

Μπροστά σε αυτή την εικόνα, ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας πρόεδρος που απλώς έχει κάποιες άτυχες στιγμές, χαιρετώντας το ..κενό. Αυτές τις μέρες, ο Αμερικανός ηγέτης παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ, που έχει αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία..

►Διαβάστε επίσης: Πυρά Ρεπουμπλικάνων κατά Μπάιντεν για την χειραψία στον αέρα