Η απόφαση του Τσίπρα να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, παρότι εκ πρώτης όψεως προκάλεσε αρνητικές δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και φυσικά της κυβέρνησης, εν τούτοις θα έχει τα εξής θετικά αποτελέσματα στην πορεία προς τις εκλογές:

Ads

Πρώτον, θα αναδείξει εκ των πραγμάτων τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα σε μοναδικό σχεδόν αντιπολιτευτικό πόλο, καθώς ήδη το ΠΑΣΟΚ ασκεί μια υποτυπώδη αντιπολίτευση και ουσιαστικά διά της σιωπής, της διγλωσσίας και του διμέτωπου που έχει υιοθετήσει στηρίζει εμμέσως και δια της παραλήψεως την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το ΚΚΕ είναι σχεδόν εξαφανισμένο από κάθε αντικυβερνητική μάχη, ενώ το ΜΕΡΑ περιορίζεται μόνο στα ζητήματα της οικονομίας και των υποκλοπών και απουσιάζει από όλα τα υπόλοιπα. Η στάση των κομμάτων αυτών απέναντι στην απόφαση του Τσίπρα δείχνει εκνευρισμό και αποκαλύπτει τον φόβο να καταστεί ο ΣΥΡΙΖΑ η μοναδική αντιπολιτευτική φωνή προεκλογικά και έτσι να «σκουπίσει» το σύνολο σχεδόν της αντικυβερνητικής ψήφου.

Δεύτερον, θα δημιουργήσει εικόνα πολιτικής απομόνωσης της κυβέρνησης μέσα στη Βουλή, καθώς η απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά δεν δίνει  πολιτική νομιμοποίηση στις αποφάσεις της Βουλής και φυσικά επισπεύδει και τον χρόνο των εκλογών, καθώς δεν μπορεί να τραβήξει χρονικά η λειτουργία μιας Βουλής χωρίς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ads

Η επίσπευση όμως του χρόνου των εκλογών είναι βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ , καθώς εκλογές μέσα στο καλοκαίρι και πάντως μετά το Πάσχα ευνοούν την κυβέρνηση, εξαιτίας της αναμενόμενης μεγάλης αποχής των ηλικιών 17-35.

Τρίτον, η κίνηση αυτή του Τσίπρα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει πλέον την απαραίτητη νομιμοποίηση μέσα στη Βουλή, πως το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν γίνεται να αγνοηθεί και πως θα πρέπει να επέλθει δια των εκλογών η κάθαρση, από τη νέα Βουλή που θα προκύψει.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύσει και τις κινήσεις των αντίστοιχων επιτροπών της ΕΕ, οι οποίες βλέπουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προσπαθεί να συσκοτίσει και να συγκαλύψει το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων και την αντιπολίτευση να μην συμμετέχει πλέον στο κοινοβουλευτικό έργο.

Κανένας παράγοντας όμως στην Κομισιόν δεν επιθυμεί την παράταση μιας τέτοιας κατάστασης στην Ελλάδα και επομένως η κίνηση Τσίπρα θα ωθήσει τις επιτροπές της ΕΕ να πιέσουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, ενώ δημιουργεί και την εικόνα μιας εναλλακτικής πολιτικής λύσης που έρχεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφασή του αυτή δηλώνει έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση. Και αυτό έχει γίνει πλέον αντιληπτό από ΕΕ και ΗΠΑ.

Αυτά τα τρία σημεία είναι κομβικής σημασίας για το εκλογικό αποτέλεσμα και ουσιαστικά περιθωριοποιούν την υπόλοιπη αντιπολίτευση, η οποία δείχνει αμήχανη και χωρίς πολιτικό αφήγημα.

Οι κριτικές των δημοσιογράφων εναντίον της απόφασης Τσίπρα δείχνουν επίσης πανικό και αμηχανία, καθώς αντιλαμβάνονται πλέον πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις συσπείρωσης του μεγάλου αντι-μητσοτακικού πολιτικού ρεύματος γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.

Όσο περνάνε οι μέρες, όλα αυτά θα γίνονται όλο και περισσότερο ορατά.

  • Ο Απόστολος Διαμαντής είναι δημοσιογράφος – ιστορικός