Θα πίστευε κανείς, βλέποντάς τους πάνοπλους στις φωτογραφίες και στα βίντεο, πως βγήκαν στους δρόμους ακούγοντας σε κάποια ραδιοφωνική εκπομπή, σαν την αλησμόνητη του Ορσον Ουέλς, ότι ο πλανήτης κινδυνεύει να πέσει στα πλοκάμια βδελυρών εξωγήινων. Τίποτε τέτοιο. Ούτε Αρειανοί ούτε καν οι πατροπαράδοτοι κομμουνιστές. Απλώς στο Ρίτσμοντ ζώστηκαν τ’ άρματα για να πολεμήσουν συμβολικώς τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι στο μυαλό όσων μοιράζονται τη λογική του Ντόναλντ Τραμπ είναι το Απόλυτο Κακό: εξωγήινοι κομμουνιστές.

Ads

Υπάρχουν, άλλωστε, από παλιά αναλύσεις ντετερμινιστικού χαρακτήρα που επιμένουν ότι, αν κυκλοφορούν εκεί έξω υπερπροηγμένα νοήμονα όντα, θα έχουν οδηγηθεί νομοτελειακά σε κάποια μορφή αταξικής κοινοκτημοσύνης. Με κριτήριο όσα συμβαίνουν στον πλανητάκο μας, οι νομοτέλειες αυτού του είδους αφορούν κάποιο παράλληλο σύμπαν.

Τη διαδήλωση στη Βιρτζίνια υπέρ της οπλοκατοχής την διοργάνωσαν ακροδεξιές ομάδες και την πατρονάρισε –όπως οτιδήποτε φιλειρηνικό, σε κάθε γωνιά του πλανήτη– το πανίσχυρο λόμπι των οπλοβιομηχάνων, γενναίων χρηματοδοτών του Αμερικανού προέδρου. Σύνθημά τους: «Τα όπλα σώζουν ζωές». Είναι δηλαδή κάτι επωφελώς ακίνδυνο, σαν τη ζώνη στο γιωταχί. Οπως δήλωσε μάλιστα κάποιος διαμαρτυρόμενος, «η οπλοφορία είναι συνταγματικό μας δικαίωμα που μας παραχωρήθηκε από τον Θεό». Ισως εννοούσε τον Αρη του ελληνικού δωδεκάθεου, τον Οντιν ή κάποια θεότητα των κόμικ.

Ενας θεός ξέρει. Εστω κι έτσι, πάντως ξεκαθάρισε προς κάθε διεκδικητή του προνομίου ότι ο περιούσιος λαός είναι ο αμερικανικός. Δίπλα του, άλλος διαδηλωτής εξηγούσε πως οι ΗΠΑ δημιουργήθηκαν διά των όπλων, άρα οι Αμερικανοί οφείλουν και δικαιούνται να είναι αιωνίως ένοπλοι. Αν τα πήγαινε κάπως καλύτερα με την ιστορία απ’ ό,τι με τη γεωγραφία (πρόσφατα ούτε ο ένας στους πέντε Αμερικανούς δεν πέτυχε πάνω στον χάρτη την ήπειρο έστω του Ιράν), θα ήξερε ότι πάμπολλα κράτη δημιουργήθηκαν διά των όπλων. Πουθενά αλλού, όμως, δεν προβάλλουν τη γένεσή τους σαν άλλοθι της οπλοκατοχής.

Ads

Τι θέλουν οι «αντιαμερικανοί» Δημοκρατικοί; Να μην πουλιούνται γεμιστήρες με πάνω από δέκα σφαίρες και να μην μπορεί κάποιος να αγοράζει πάνω από ένα όπλο τον μήνα. Δώδεκα τον χρόνο δηλαδή. Αίσχος. Εξ ου και το επαναστατικό τουίτ του Ντόναλντ Τραμπ: «Το Δημοκρατικό Κόμμα κάνει τα πάντα για να μας στερήσει τα δικαιώματά μας. Φροντίστε να μη συμβεί αυτό. Ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς». Κανένας εξωγήινος εκεί ψηλά ακούει; Κανένας θεός;

Πηγή: Η Καθημερνή