Στον παράλληλο κόσμο των ΜΜΕ και των δημοσκοπήσεων όλα πηγαίνουν κατ’ ευχήν. Οι δεύτερες μετρούν με ακρίβεια το πόσο καλά ασκούν την επιχείρηση «χειραγώγηση» τα πρώτα, για λογαριασμό φυσικά της εξουσίας και της διαπλοκής. Ένα αρμονικό κουαρτέτο όπου το κάθε όργανο έχει το ρόλο του και την συμβολή του στην παραγόμενη ωραιοποίηση.

Ads

Χάρη στο κουαρτέτο, πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να διορθωθούν ή να διασωθούν, χάνονται απλώς γιατί τα δυσάρεστα νέα «πνίγονται». Προκειμένου η αλήθεια να μην φθάσει στο κοινό, αποσιωπώνται συχνά και επικίνδυνες πλευρές. Οι δε πλέον ενθουσιώδεις των προπαγανδιστών, φθάνουν στο τέλος να πιστεύουν και οι ίδιοι την προπαγάνδα τους. Η υπόθεση της πανδημίας αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο αριθμός των νεκρών (12.218) συναγωνίζεται πλέον την ‘επάρατο’ Σουηδία. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι κατέληξαν ουσιαστικά αβοήθητοι προς δόξα της ανύπαρκτης Α’ βάθμιας περίθαλψης. Η «κοβιντοποίηση» των μεγάλων νοσοκομείων, προκειμένου να προφυλαχτούν τα ιδιωτικά, οδήγησε σε παράπλευρες απώλειες αρκετών χιλιάδων από άλλες νόσους, όπως δείχνει η υπερβάλλουσα θνητότητα του 2020 (8.500).

Η θνητότητα των ΜΕΘ ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ ως τουλάχιστον 59%, με αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία να αναφέρονται ως έχοντα θνητότητα ΜΕΘ 100%! Οι αριθμοί στον εμβολιασμό και στις συγκρίσεις, τόσο γενικά όσο και ειδικά στα νησιά, κρίνονται ως εντελώς ανεπαρκείς από όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις για τον τουρισμό.

Ads

Ποιοι αριθμοί ευημερούν πλέον; Ευημερούν αποκλειστικά και μόνον οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων, διότι αυτούς παράγουν τα δελτία ειδήσεων. Χαζό παιδί, χαρά γεμάτο που μπορεί με τις ψευδείς εντυπώσεις να συμπαρασύρει και τον Αρχηγό σε λάθος αποφάσεις οπότε θα … γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ 100% ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΘ

  • Είναι κάτι το μεμονωμένο;
  • Μια τόσο εναργής κατάσταση διέφυγε της Πολιτείας επί τόσους μήνες;
  • Σε τι κατάσταση φθάνανε στις ΜΕΘ οι ασθενείς;
  • Τι λέει και τι κάνει η επιστημονική κοινότητα;
  • Οι δυνάμεις αποσιώπησης και ωραιοποίησης τι είδους ευθύνες έχουν; 
  • Είναι τόσο κατώτερη η ελληνική ιατρική της ευρωπαικής; Πρόκειται μήπως για ένα ακόμη πολιτικό θέμα taboo, μετά την σιωπή για την κλοπή στην σειρά εμβολιασμού που οδήγησε ανθρώπους που περίμεναν νομότυπα τη σειρά τους στο θάνατο;

Κι επειδή τα ερωτήματα είναι εύκολα, ας αναζητήσουμε και τις «δύσκολες» απαντήσεις τους.

Ήδη ο αριθμός των περιφερειακών νοσοκομείων που έχουν αναφερθεί ως τέτοια, ανέρχεται στα πέντε κι όλα δείχνουν ότι υπήρξε μακρά  προσπάθεια συγκάλυψης. Σε αυτό συνηγορούν η παρατεταμένη άρνηση να δοθούν στην Βουλή τα κατά τόπους στοιχεία, ακόμη και πολλούς μήνες μετά (περίπτωση δευτέρου κύματος στον Βορρά κατά το φθινόπωρο του 2020).

Επίσης το μαρτυρούν οι επανειλημμένες προσπάθειες φίμωσης όσων έφεραν το θέμα στην επιφάνεια, ακόμη και μέσα στην Βουλή (περίπτωση Πολάκη στην Επιτροπή Διαφάνειας) Τέλος, η σκανδαλώδης διαβεβαίωση κατ’ επανάληψη από την κα Κοτανίδου, αρμόδια καθηγήτρια, μέλος της Επιτροπής και Πρόεδρο της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας ότι τάχα η θνητότητα ήταν συμβατή με τα ευρωπαικά δεδομένα (30-35%). Δεν φαίνεται κάτι μεμονωμένο!

Άμεσα εμπλεκόμενοι είναι: α) ο κ. διοικητής της 6ης ΥΠΕ που δεν ήξερε, κατά δήλωση του, τι γινόταν στο Αγρίνιο (45’ από το γραφείο του) β) όλα τα κεντρικά επιτελεία (ΕΚΕΠΥ, ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία, Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων) που διαφήμιζαν τόσο καιρό τους μεγάλους ηλεκτρονικούς πίνακες τους, με την συνεχή ροή πληροφορίας. Ποια πληροφορία άραγε περιείχαν, αν όχι την κρίσιμη περί  θνητότητας 100%;

Γ) το ΕΚΑΒ που έστελνε σε αυτές τις ΜΕΘ και περιστατικά από αλλού (πχ στη ΜΕΘ στο Αγρίνιο κατέληξαν ασθενείς από Καρπενήσι, Θεσσαλία και Πελοπόννησο) Δ) η πολιτική ηγεσία όλων των βαθμίδων και των επιπέδων, αφού κατά καιρούς έχει ανακατευτεί σε αυτήν την υπόθεση η μισή κυβέρνηση. Όλοι το ήξεραν!

Όταν δοθούν τα στοιχεία (μετά τις εκλογές;) θα δούμε και πόσοι άνθρωποι έφθασαν στις ΜΕΘ αυτές υπό συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς. Ήδη αναφερθήκαμε σε πλειάδα ασθενών που ήρθαν από το σπίτι τους και μπήκαν απ’ ευθείας σε ΜΕΘ, με χείριστες πιθανότητες.

Τι πιθανότητες είχαν όσοι μεταφέρθηκαν από μακριά; Δεν είναι γνωστό ότι ενώ στις αεροδιακομιδές συνοδεύει πολυμελής εξειδικευμένη ομάδα του ΕΚΑΒ, αντιθέτως κατά τις πολύωρες διακομιδές με ασθενοφόρο το ΕΚΑΒ βάζει το όχημα και τους διασώστες αλλά την ιατρική κάλυψη την αναλαμβάνει το αποστέλλον νοσοκομείο.

Πέραν τυχόν απρόβλεπτων καταστάσεων όπως την διακομιδή Βόλος – Κόρινθος, όπου χρειάστηκαν τρία ασθενοφόρα λόγω δύο βλαβών, είναι το επίπεδο της ιατρικής επιτήρησης που διακυμαίνεται επικίνδυνα. Η ερώτηση είναι απλή. Πόσοι διασωληνωμένοι, εκ των διακομισθέντων μακριά με ασθενοφόρο, επιβίωσαν τελικά; Οι συνθήκες και οι καταστάσεις σε τέτοια κρίση κατέστησαν συχνά ανεξέλεγκτες.

Η επιστημονική κοινότητα διαθέτει, σε επίπεδο κορυφαίας και θεσμικής έκφρασης, λιγότερη ανεξαρτησία γνώμης ακόμη κι από τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Τινές των εκπροσώπων της κατά την διάρκεια της πανδημίας έκαναν και τους πιο διαπρεπείς «παπαγάλους», να κοκκινίσουν. Η διάψευση των επισήμων διαβεβαιώσεων για την θνητότητα των ελληνικών ΜΕΘ, όχι μόνο δεν οδήγησαν την διαψευσθείσα σε παραίτηση αλλά ούτε καν ίδρωσε το αυτί κανενός και καμιάς.

Τα τελευταία ερωτήματα θα βοηθούσε να εξεταστούν στο φόντο των ενδελεχών επιστημονικών αξιολογήσεων, που οδήγησαν στο αδήριτο συμπέρασμα περί κυβερνητικής αποτυχίας στην επτάωρη κατάθεση στη Βουλή του Βρετανού Τσιόδρα (Κάμινγκς) που υπήρξε κόλαφος για τον πρωθυπουργό Τζόνσον: «Περισσότεροι από 20 βουλευτές από τις Επιτροπές Επιστήμης και Τεχνολογίας και Υγείας και Κοινωνικής Περίθαλψης, στο πλαίσιο της έρευνας «Κορωνοϊός: Διδάγματα» (Coronavirus: lessons learnt), ζήτησαν εξηγήσεις και αποδείξεις από τον πρώην πρωθυπουργικό σύμβουλο αναφορικά με τέσσερις τομείς: τις πρώτες μέρες διαχείρισης της πανδημίας, το σύστημα εντοπισμού και ιχνηλάτησης (NHS Test and Trace), το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τα δυο λοκντάουν, φθινοπώρου και χειμώνα. Αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός κατάφερε να αποτρέψει την ολοκληρωτική πολιτική αποδόμησή του, λαμβάνοντας έστω και καθυστερημένα μέτρα και επενδύοντας στον γρήγορο και μαζικό εμβολιασμό, οι ανθρώπινες απώλειες έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους πάνω του.» λέει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» .

Δυστυχώς η απόσταση μας, όσον αφορά στην σχέση επιστήμης – πολιτικής, όπως έδειξε και το ‘’ακαταδίωκτο’’, είναι πολύ χειρότερη κι από την απόσταση BBC – ΕΡΤ .