Από το 2016 – 2017 η ηγεσία του Κεντρικού Συμβούλιου Υγείας (ΚΕΣΥ) με πρόεδρο τότε τον Καθηγητή κ. Μάρκου είχε ανασύρει από την ναφθαλίνη του 1ου μνημονίου ένα απαράδεκτο σχέδιο που φιλοδοξούσε να καθιερώσει μια παγκόσμια πρωτοτυπία γελοιότητας που δεν ισχύει σε καμία χώρα του κόσμου: να αλλάξει την διαδικασία εξετάσεων για λήψη τίτλου ιατρικής ειδικότητας ώστε κάποιος Πανεπιστημιακός Αρχικαθηγητής μετά από προφορική συνέντευξη του εξεταζόμενου να απονέμει στον νέο ειδικευμένο γιατρό … βαθμό (καλώς, λίαν καλώς, ή άριστα) που θα συνοδεύει τον γιατρό ισοβίως.

Ads

Δηλαδή ένα ολιγάριθμο μεγαλοκαθηγητικό πανεπιστημιακό ιατρικό κατεστημένο (το ίδιο που κληροδοτεί με βιολογικούς όρους πανεπιστημιακές έδρες σε υιούς, γαμβρούς και ανεψιούς) αντί να ασχοληθεί επιτέλους με το καθήκον του (την προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών της ιατρικής από την οποία καθημερινά απουσιάζει και την αναθέτει στους πανεπιστημιακούς γιατρούς κατώτερων βαθμίδων και στους γιατρούς του ΕΣΥ) να θέσει υπό ισόβια ομηρία στο εξής όλους τους γιατρούς της χώρας.

Να έχει το εξουσιαστικό σκήπτρο το οποίο διά προφορικής συνέντευξης του εξεταζόμενου νεοειδικευμένου γιατρού θα τον κατατάσσει ισοβίως ως καλό, λίαν καλό ή άριστο Παθολόγο, Χειρουργό, Καρδιολόγο κλπ κλπ … Άλλωστε το τι ακριβώς είναι αυτό το ολιγάριθμο μεγαλοκαθηγητικό πανεπιστημιακό κατεστημένο το κατάλαβε τους τελευταίους 16 μήνες στο διάστημα της πανδημίας όλος ο Ελληνικός λαός που έκπληκτος παρακολουθούσε καθημερινά διάφορους τηλεοπτικούς Καθηγητάς να παρελαύνουν στο γυαλί εφευρίσκοντας τα πιο απίθανα αντιεπιστημονικά επιστημονικοφανή «επιχειρήματα» προκειμένου να δικαιολογούν προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις που υπάκουαν σε επικοινωνιακά, οικονομικά κλπ κριτήρια και καθόλου σε υγειονομικά.

Αυτή λοιπόν την γελοιότητα με την απονομή ισόβιου βαθμού από Αρχικαθηγητάς στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας που δεν ισχύει πουθενά (στην Ευρώπη – στις ΗΠΑ – παντού η λήψη τίτλου ιατρικής ειδικότητας είναι κρατική δοκιμασία επάρκειας, είτε κρίνεσαι επαρκής ή όχι, τελεία, και φυσικά δεν υπάρχει … «βαθμός») φρόντιζε επί πολλούς μήνες να την διαφημίζει ο κ. Μάρκου ως τότε πρόεδρος του ΚΕΣΥ με συναίνεση και άλλων Καθηγητών προηγούμενων προέδρων ΚΕΣΥ επί προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μάλιστα ενώ ο τότε υπουργός Υγείας κ. Ξανθός διερρήγνυε τα ιμάτιά του πως το ΚΕΣΥ είναι συμβουλευτικό όργανο, δεν δεσμεύει την κυβέρνηση  και πως δήθεν η όποια ρύθμιση θα προέκυπτε κατόπιν διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή με τους ειδικευόμενους γιατρούς και την ΟΕΝΓΕ η οποία τους εκπροσωπεί. Αντίθετα το διάστημα εκείνο ο κ. Μάρκου έκανε διάφορες δημόσιες δηλώσεις κυνικές μεν ειλικρινέστατες δε όπως αποδείχτηκε στην πράξη, δηλαδή πως όταν το μεγαλοκαθητητικό κατεστημένο διατάζει τότε οι υπουργοί υπακούν.

Ads

Και πραγματικά, η απαράδεκτη αυτή ρύθμιση αιφνιδιαστικά μέσω υπουργικής τροπολογίας τελικά έγινε νόμος του κράτους (άρθρο 166, ν. 4600/2019) τον Μάρτιο 2019 χωρίς φυσικά να προηγηθεί καμία διαβούλευση και κανένας διάλογος. Έτσι δικαιώθηκε ο κ. Μάρκου και γενικά το μεγαλοκαθηγητικό πανεπιστημιακό κατεστημένο στην κυνικότητά του πως οι εκάστοτε υπουργοί όλων των αστικών κυβερνήσεων είναι υπάκουα «παιδιά για τα θελήματα» μιας χούφτας Αρχικαθηγητάδων οι οποίοι είναι υπεράνω κομμάτων ή πιο σωστά κουμαντάρουν κατά το δοκούν όλα ανεξαιρέτως τα αστικά κόμματα εξουσίας.

Φυσικά αμέσως μετά την κατάθεση της (ν)τροπολογίας αυτής είχε ξεσπάσει κύμα αγωνιστικών αντιδράσεων των γιατρών με αποκορύφωση κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας όπου με τα πολλά ο τότε υπουργός κ. Ξανθός είχε αναγκαστεί να δεσμευθεί πως θα «παγώσει» επ’ αόριστον την εφαρμογή της διάταξης πράγμα που όντως έγινε. Όμως η διάταξη απλά ανεστάλη μετά τις αγωνιστικές αντιδράσεις των γιατρών, ΔΕΝ καταργήθηκε νομοθετικά και τώρα, δυόμιση χρόνια μετά, εν μέσω πανδημίας έρχεται να την «ξεπαγώσει» η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σεντράρει για να σκοράρει η ΝΔ. Όμορφα, νοικοκυρεμένα και συναινετικά.

Ο κ. Μάρκου (σήμερα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) μάλιστα αντί για μια συγγνώμη ή έστω μια λεξούλα αυτοκριτικής, έχει το θράσος αυτές τις μέρες να αρθρογραφεί κιόλας παρακαλώντας την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ να εφαρμόσει γρήγορα το σύνολο των σημείων της διάταξης – παγκόσμιας πρωτοτυπίας γελοιότητας. Μάλιστα πάνω στο άγχος του να συμπολιτευτεί τον κ. Κικίλια και τον κ. Κοντοζαμάνη αραδιάζει και ένα σωρό ψέματα από τα οποία τουλάχιστον τρία έχει σημασία να σχολιάσουμε. Ισχυρίζεται πως η πρεμούρα του μεγαλοκαθηγητικού πανεπιστημιακού κατεστημένου είναι τάχα η «σωστή εκπαίδευση των ειδικευόμενων».

ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ κ. Μάρκου μας. Η πρεμούρα ήταν  το Σκήπτρο Εξουσίας διά των Τελικών Εξετάσεων και όχι η εκπαίδευση. Άλλωστε η ιατρική εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών ΔΕΝ είναι δουλειά του μεγαλοκαθηγητικού πανεπιστημιακού κατεστημένου αλλά των μαχόμενων γιατρών (95% γιατροί ΕΣΥ, 5% πανεπιστημιακοί γιατροί κατώτερων βαθμίδων) που εκπαιδεύουν καθημερινά τους ειδικευόμενους στις κλινικές, στα χειρουργεία και στα εργαστήρια τις ώρες που οι ολιγάριθμοι Αρχικαθηγηταί είτε ασκούν προσοδοφόρο παράλληλο «νόμιμο» επάγγελμα στον ιδιωτικό τομέα ή περιδιαβαίνουν τα κανάλια για να υμνούν την κυβέρνηση και το σύστημα. Παρακάτω, ο κ. Μάρκου ανερυθρίαστα λέει πως δήθεν οι ειδικευόμενοι … είχαν συμφωνήσει με την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση ( ! ).

Ουδέν ψευδέστερον αυτού – άλλωστε αυτήν την στιγμή που μιλάμε οι ειδικευόμενοι υπογράφουν μαζικά κατά χιλιάδες το κείμενο – ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ που απαιτεί να μην εφαρμοστεί αυτή η αντιδραστική παγκόσμια πρωτοτυπία γελοιότητας. Επίσης το επίμαχο διάστημα του Μαρτίου 2019 (που αρχικά νομοθετήθηκε αιφνιδιαστικά η ρύθμιση και στην συνέχεια μετά τις κινητοποιήσεις των γιατρών ανακοινώθηκε το «πάγωμά» της) ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ δεν είχαν τολμήσει τότε να ισχυριστούν οι υπουργοί κκ Ξανθός και Πολάκης πως είχε υπάρξει η οποιαδήποτε συναίνεση ειδικευόμενων ή καν ο οποιοσδήποτε διάλογος οποιασδήποτε μορφής με ειδικευόμενους. 

Τέλος ο κ. Μάρκου λέει πως τάχα η διάταξη δεν εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επειδή προέκυψαν οι πρόωρες εκλογές του Ιουλίου 2019 και όχι επειδή η αναστολή εφαρμογής είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο 2019 δημόσια με δελτίου τύπου από τον τότε υπουργό κ. Ξανθό μετά τις αγωνιστικές αντιδράσεις των γιατρών. Επί λέξη τότε σε αυτό το δελτίο τύπου ο κ. Ξανθός έγραφε : ««Η κριτική από τους συνδικαλιστικούς φορείς των γιατρών έχει επικεντρωθεί στη διάταξη του ν.4600/2019 που προβλέπει βαθμό επιτυχίας (άριστα- λίαν καλώς-καλώς) ο οποίος θα αναγράφεται στον τίτλο της ειδικότητας. Προφανώς υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά αυτής της ρύθμισης τα οποία το Υπουργείο Υγείας ακούει και σταθμίζει. Προφανώς επίσης δεν θεωρούμε ότι οι εξετάσεις και ο βαθμός τους είναι το μείζον πρόβλημα της ιατρικής εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα είναι η καλή στελέχωση και λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και η καθολική τήρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος κάθε ειδικότητας. Για την αποφυγή λοιπόν οποιωνδήποτε παρερμηνειών για τις προθέσεις και τους στόχους του Υπουργείου Υγείας, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι στις προσεχείς πανελλαδικές εξετάσεις που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από το 2ο εξάμηνο του 2019 δεν θα υπάρξει βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας. Το υπουργείο Υγείας θα επανεξετάσει νομοθετικά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ρύθμισης».

Όμως επειδή είναι η πολλοστή φορά από το 2016 που ο κ. Μάρκου διαψεύδει δημοσίως τον κ. Ξανθό, δεν επιμένουμε σε αυτό το σημείο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα και ο δύο, ας τα βρουν μεταξύ τους.

Εκτός από τα παραπάνω κωμικοτραγικά και εκτός από τις παιδιάστικες ιδιοτελείς μωροφιλοδοξίες κάποιων Αρχικαθηγητάδων, η ουσία είναι πως η αυθαίρετη ισόβια «κατηγοριοποίηση» των νέων ειδκευμένων γιατρών σε μέτριους, λίαν καλούς, καλούς κλπ είναι αναπόσπαστο στοιχείο της μνημονιακής πολιτικής πλήρους ιδιωτικοποίησης της περίθαλψης που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Η πολιτική αυτή είναι που θέλει τους γιατρούς ισόβιους υπάκουους ομήρους των μεγάλων ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων τα οποία εκπροσωπεί επάξια το μεγαλοκαθηγητικό πανεπιστημιακό κατεστημένο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι που σπεύδει τώρα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με δικές της (ν)τροπολογίες και υπουργικές αποφάσεις να υλοποιήσει την «παγωμένη» άθλια ρύθμιση γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τους ειδικευόμενους γιατρούς και όλους τους γιατρούς εν γένει.

Για να μην έχουμε αυταπάτες, όλα κρίνονται στους δρόμους του αγώνα και όχι σε επίπεδο αστικού κοινοβουλευτισμού. Όμως είναι ενδιαφέρον να δούμε αν οι κκ Τσίπρας και Ξανθός θα εξακολουθήσουν σιωπώντας κρυπτόμενοι να αυτοεξευτελίζονται δείχνοντας πως εξακολουθούν και τώρα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση να άγονται και να φέρονται από τον κ. Μάρκου και τους Αρχικαθηγητάς συναινώντας στον κ. Μητσοτάκη, στον κ. Κικίλια και στον κ. Κοντοζαμάνη.

* Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός, ΓΓ ΟΕΝΓΕ – μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή