Τα σχολεία άνοιξαν σε ένα κλίμα που θυμίζει το θρίλερ: «Η νύχτα με τις μάσκες».

Ads

Αφού από την δεύτερη κιόλας μέρα άρχισαν οι… μυστηριώδεις απώλειες κι έτσι αρκετά σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν πριν καλά καλά ανοίξουν.

Για να είναι ταιριαστοί με το κλίμα θρίλερ οι μαθητές και οι μαθήτριες, αντί για μάσκες, πήραν από την κυβέρνηση δώρο… κουκούλες. Κι αφού κρύφτηκαν τα πρόσωπά τους για τα καλά, πολλοί γονείς μπερδεύτηκαν, με αποτέλεσμα να φύγουν από τα σχολεία με… λάθος παιδιά. Μερικοί μάλιστα μικροί κουκουλοφόροι, αναζητούνται ακόμη από τις οικογένειές τους…

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που οι γονείς αναπολούν την εποχή της Διαμαντοπούλου. Τότε που αντί για βιβλία, μοίραζαν στους μαθητές φωτοτυπίες. Τουλάχιστον από τις φωτοτυπίες τα παιδιά μπορούσαν να διαβάσουν. Με τις κουκούλες που μοίρασαν αντί για μάσκες, οι μαθητές δεν μπορούν ούτε να δουν στον πίνακα, ούτε να αναπνεύσουν στην τάξη. Γι’ αυτό και τις βγάζουν εντελώς στα διαλείμματα, τουλάχιστον για να βλέπουν όταν παίζουν…

Ads

Το καλύτερο πάντως το είπε η Έλενα Ακρίτα. «Οι μάσκες είναι μια χαρά», είπε. «Τα παιδιά είχαν μικρά κεφάλια». Και μας έβαλε όλους εμάς που βιαστήκαμε να… τρολάρουμε την κυβέρνηση στη θέση μας.

Η Ακρίτα έχει δίκιο. Με κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτός είναι ο κανόνας. Ποτέ και για τίποτε δεν φταίει η κυβέρνηση, η οποία άλλωστε προσπαθεί. Πάντα κάποιος άλλος όμως φέρει την ευθύνη. Συχνά για… μυστήριους, παράξενους και ανεξήγητους λόγους, που ανάγονται στη «ζώνη του λυκόφωτος»

Την υποτροπή της πανδημίας το καλοκαίρι για παράδειγμα, δεν μπορεί να την έφερε ο πρωθυπουργός, που από τη μαγευτική Σαντορίνη προσκαλούσε τους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα. Την οποία μάλιστα διαφήμιζε σαν την πιο ασφαλή χώρα στον κόσμο. Τώρα πως είναι δυνατόν από ασφαλής υγειονομικά χώρα, να γίνουμε παράδειγμα κυριολεκτικά προς αποφυγήν, αυτό είναι από αυτά που ανήκουν στη σφαίρα του… ανεξήγητου.

Η… επιτυχία της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού άλλωστε, με φόντο το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ήταν απολύτως εξασφαλισμένη. Μέχρι που για παράξενους λόγους, ακόμη και οι ίδιοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και μας επισκέφτηκαν ως ασφαλή χώρα, μας απέκλεισαν στη συνέχεια ως προορισμό, όταν έγινε γνωστή η υγειονομική υποτροπή.

Έτσι, η πολλά υποσχόμενη πρωθυπουργική διαφήμιση, με τη συμβολή αιτίων που ανήκουν στη ζώνη του ημίφωτος, κατέληξε σε… θρίλερ. Αφού ούτε τον τουρισμό κατάφερε να σώσει, ούτε όμως και την υποτροπή της υγειονομικής κρίσης κατάφερε να εμποδίσει.

Την υποτροπή της πανδημίας όμως, δεν μπορεί να την έφερε ούτε το χωρίς όρους και προϋποθέσεις άνοιγμα των χερσαίων και εναέριων συνόρων, ούτε όμως και η υποταγή της κυβέρνησης στα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων τουριστικών πρακτόρων, των αεροπορικών εταιρειών και των πλοιοκτητών. Δεν μπορεί να την έφερε τέλος ούτε και η καθυστερημένη, κατά 2 σχεδόν μήνες μετά το άνοιγμα των συνόρων, λήψη μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Την υποτροπή της υγειονομικής κρίσης το καλοκαίρι, όπως ορθά υπέδειξε η κυβερνητική προπαγάνδα, την έφεραν οι νέοι που βγαίνουν τα βράδια και ξενυχτούν. Γιατί σύμφωνα με μελέτη μελών της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας, που συγχρόνως συμβαίνει να εργάζονται και στα ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία το δημόσιο κατευθύνει τα πιθανά κρούσματα για ελέγχους τώρα που τέλειωσαν τα τεστ, αυτός ο επίμονος κορωνοϊός, για αδιευκρίνιστους, πλην υπαρκτούς λόγους, αυξάνει την ένταση της μεταδοτικότητάς του αμέσως μετά τις 12.00’ τα μεσάνυχτα.

Το φαινόμενο κατά κάποιο μυστήριο τρόπο, συνδέεται με το παραμύθι της Σταχτοπούτας. Στο οποίο, αμέσως μετά τις 12.00’ τα μεσάνυχτα, λύθηκαν τα μάγια και η Σταχτοπούτα από… υπέρκομψη κοπέλα, ξαναέγινε ένα φτωχό και κακοντυμένο κορίτσι.

Το μυστήριο εντάθηκε ακόμη περισσότερο, από τότε που επιβλήθηκε το άκρως επιτυχημένο μέτρο του κλεισίματος των νυχτερινών κέντρων στις 12.00’, ως μέτρο για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού. Καθώς τα καθημερινά κρούσματα από τότε και κατά ένα… μαγικό τρόπο αυξήθηκαν κατακόρυφα, έχοντας ξεπεράσει σήμερα τα 300. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι έτσι κι αλλιώς λιγοστοί έλεγχοι που γίνονταν έχουν περιοριστεί ακόμη περισσότερο, μια και δεν υπάρχουν πια διαθέσιμα τεστ.

Οι ίδιοι ειδικοί που μας έσωσαν από τα χειρότερα με το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων τα μεσάνυχτα όμως, έσωσαν και τα σχολεία. Καθώς πρόβλεψαν εγκαίρως και ειδοποίησαν την κυβέρνηση, μην τυχόν και αραιώσει τους μαθητές στις αίθουσες όπως οι Ευρωπαίοι, γιατί είναι σαν να υπογράφει την καταδίκη της υγείας τους. Όσο πιο πολλοί μαθητές σε μια τάξη και όσο πιο μεγάλος ο συνωστισμός, αποκάλυψαν οι σοφοί, τόσο δυσκολότερα μεταδίδεται ο ιός.

Το αντίθετο ακριβώς φαινόμενο, για ανεξήγητους και πάλι λόγους, συμβαίνει με τους εκπαιδευτικούς. Όσο περισσότεροι διορίζονται στα σχολεία, τόσο περισσότερο αυξάνει ο κίνδυνος να είναι φορείς και συνεπώς να μεταδώσουν στα παιδιά τον ιό.

Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπόρεσε για να συμμορφωθεί. Άνοιξε τα σχολεία με τις ίδιες με πέρσι μικρές αίθουσες και αύξησε από 22 σε 25 τους μαθητές σε αυτές. Κι ακόμη διατήρησε και τα διθέσια θρανία, ώστε τα παιδιά να βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται το ένα με το άλλο.

Επιπλέον, άφησε κενές περίπου 20.000 θέσεις εκπαιδευτικών, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η διασπορά του ιού. Η ιδέα να απολυθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί για να μηδενιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της πανδημίας στους μαθητές, εξετάζεται πολύ σοβαρά…

Αλλά και για την ανεργία που διογκώνεται και για την ύφεση στην οποία βουλιάζουμε, για τους ίδιους ανεξήγητους, πλην υπαρκτούς λόγους, δεν φταίει κανείς άλλος, από τα ίδια τα θύματά τους. Που δεν ξέρουν να γράφουν σωστά βιογραφικά κι έτσι μένουν άνεργοι. Αντίθετα με τα κομματικά στελέχη της ΝΔ και τους φίλους της κυβέρνησης, που με τα… άριστα βιογραφικά τους κατάφεραν και διορίστηκαν όλοι ως μετακλητοί στο… επιτελικό κράτος. Που σήμερα κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να διαψεύσει τα όσα λέγονται περί ανεργίας.

Ζούμε καθημερινά ένα θρίλερ. Η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορους συμβατικούς και αντισυμβατικούς τρόπους να νικήσει το κακό, αλλά «η νύχτα με τις μάσκες» δεν λέει να ξημερώσει.

Τώρα μάλιστα που οι μάσκες έγιναν… κουκούλες στα σχολεία, τα πράγματα θυμίζουν όλο και περισσότερο την τελευταία ταινία θρίλερ που γύρισε ο Στάνλει Κιούμπρικ πριν πεθάνει, με τον άκρως επίκαιρο τίτλο: «Μάτια ερμητικά κλειστά».