Εντάξει. Λήξη συναγερμού. Η υπόθεση έκλεισε και τέλος οι συζητήσεις. Καθαρή η Novartis και σκάνδαλο μηδέν το αποτέλεσμα, καθώς, όπως διαβάζουμε την είδηση που ήρθε από πρακτορείο Bloomberg, καμία απόδειξη για δωροδοκία Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων δεν προκύπτει από την εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε η Novartis. Οπότε, μην το ψάχνουν άδικα ανακριτές, εισαγγελείς και πράκτορες του FBI. Άνθρακες το σκάνδαλο και σκευωρία οι δωροδοκίες.

Ads

Όλα και όλοι λάδι και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Γιατί; Μα γιατί το λέει η ίδια η Novartis και η πληρωμένη καταχώρηση της εταιρείας γίνεται «είδηση» που δημοσιεύεται ως «είδηση» και αναπαράγεται ως «είδηση» από μερίδα ελληνικών ΜΜΕ, που θεώρησαν απόλυτα φυσιολογικό ένας φαρμακευτικός κολοσσός που ελέγχεται για δωροδοκία πολιτικών να πραγματοποιεί εσωτερικό έλεγχο και να μας ανακοινώνει μέσω ενός μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου ότι δεν δωροδόκησε πολιτικούς.

Με λίγα λόγια, τσάμπα οι έρευνες, τσάμπα οι προστατευόμενοι σε Ελλάδα και ΗΠΑ μάρτυρες, τσάμπα οι καταθέσεις, τσάμπα το ξεσκόνισμα ηλεκτρονικών αρχείων και τσάμπα το ανακριτικό έργο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για το σκάνδαλο Novartis. Τσάμπα όλα και κρίμα που δεν το είχε πει εξαρχής η εταιρεία πως θα ελέγξει μόνη της τον εαυτό της, να εξοικονομήσει και η Δικαιοσύνη τόσες χαμένες εργατοώρες ελέγχοντας αυτούς που ήδη αυτοελέγχονταν.

Γιατί τι πιο φυσιολογικό από τον αυτοέλεγχο σε αυτές τις περιπτώσεις; Τι πιο λογικό από μια εταιρεία που ελέγχεται για χρηματισμούς και δωροδοκίες από το να πραγματοποιεί έναν έλεγχο στον εαυτό της και αφού μας κρατήσει σε αγωνία για ένα εύλογο χρονικό διάστημα (έτσι, για το σασπένς της υπόθεσης) να μας ανακοινώνει πως έχει αδιάσειστες αποδείξεις ότι όλα είχαν λειτουργήσει άψογα στο ελληνικό τμήμα της και ουδένας λόγος συντρέχει να ψάχνουν και να κουράζονται άδικα οι δικαστικές αρχές.

Ads

Και όλα αυτά να διοχετεύονται στην αγορά και την κοινή γνώμη με τη βαρύγδουπη σφραγίδα ενός μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου, λες και οι ιθαγενείς της νότιας Βαλκανικής θα μείνουν με το στόμα ανοιχτό θεωρώντας πως αφού το λέει το Bloomberg, έτσι θα είναι. Λες και οι ιθαγενείς της νότιας Βαλκανικής δεν θα προσέξουν τη λεπτομέρεια πως ο τίτλος της είδησης “Καμία απόδειξη για δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων” αφορά έλεγχο που πραγματοποίησε η ίδια η Novartis στον εαυτό της.

Πηγή: left.gr