Όλοι οι παρατηρητές, καθώς και οι εκθέσεις και οι ισολογισμοί των ανεξάρτητων ειδικών στην Τουρκία και στο εξωτερικό, δείχνουν ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας:

Ads
  • Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα προβλέπει τον πληθωρισμό να φτάνει στο 23,85% έως το τέλος του 2021, ενώ η Moody’s εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα υπερβεί το 25%.
  • Η επίσημη στατιστική υπηρεσία, το Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας («TUIK»), ανακοίνωσε το ποσοστό ανεργίας για τον Οκτώβριο: 11,2%. Αλλά αυτή η υπηρεσία έχει γίνει σύμβολο του ψεύδους με τους αριθμούς της.

– Πόσων χρονών είσαι;
– Μόλις 25!
– Α ωραία… Αυτή είναι η ηλικία σου στο «TUIK»;

  • Το πρωί της Παρασκευής ένα δολάριο ΗΠΑ κόστιζε 13,80 τουρκικές λίρες (LT) και ένα ευρώ 15,63 LT. Η συνεχής υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος είναι πλέον αναπόφευκτη.

Η αξία της τουρκικής λίρας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση λόγω των παρεμβάσεων και των ομιλιών του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στην υπεράσπιση των μειωμένων επιτοκίων και βρίσκεται σε πόλεμο με τους ειδικούς και την οικονομικο-χρηματοπιστωτική γραφειοκρατία.

«Δεν αναγνωρίζουμε τις αποφάσεις και τις ετυμηγορίες της Ευρώπης», δήλωσε ως προς τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, το οποίο ζητά την άμεση απελευθέρωση αντιπάλων όπως του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα και του πρώην συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών («HDP»), Σελαχαντίν Ντεμιρτάς.

Ads

Πρέπει, επίσης, να θυμόμαστε ότι οι γιατροί υποφέρουν όλο και περισσότερο εξαιτίας της κακοδιαχείρισης της πανδημίας του κορωναϊού. Αρκετές εκατοντάδες γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, παραιτήθηκαν από την αρχή της πανδημίας. «Εντός ολίγων ημερών δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ», διευκρινίζει ο καθηγητής Γιεσίμ Τασόβα του Πανεπιστημίου Cukurova, στα Άδανα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, τα οποία κανείς δεν πιστεύει παρεμπιπτόντως, τα καθημερινά διαγνωστικά τεστ περίπου 20 χιλιάδων πολιτών είναι θετικά και ο κορωναϊός εξακολουθεί να σκοτώνει περίπου 200 άτομα καθημερινά.

Πέραν του οικονομικού και υγειονομικού τομέα, άλλοι τομείς της καθημερινής ζωής, όπως η ενημέρωση για τις μαζικές συλλήψεις αντιπάλων, οι δολοφονίες γυναικών, οι βιασμοί ή οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις των παιδιών ειδικά στα θρησκευτικά σχολεία γεμίζουν τις σελίδες ανεξάρτητων από την εξουσία εφημερίδων.

Νέο γεγονός: Το κόμμα του Ερντογάν, το «AKP», είναι, για πρώτη φορά από το 2002, δεύτερο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις με μόνο το 27% της πρόθεσης ψήφου.

Ως εκ τούτου, χρειάζονται επειγόντως χρήματα, διότι τα κρατικά ταμεία είναι σχεδόν κενά. Ο Ερντογάν φλέρταρε αρχικά με το Κατάρ και, στη συνέχεια, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πρώην εχθρό, αλλά καθώς οι διπλωματικές συνομιλίες διεξάγονται κρυφά, η κοινή γνώμη δεν έχει ενημέρωση για το περιεχόμενο και τους όρους των διαπραγματεύσεων. Τι πουλάμε στους Άραβες; Κανείς, εκτός από τον Ερντογάν, δεν ξέρει.

Εφεξής, η Κίνα, ή ακριβέστερα το κινεζικό μοντέλο ανάπτυξης, είναι το νέο παιχνίδι του Προέδρου. «Θα παράγουμε πολλά και θα εξάγουμε πολλά, όπως οι Κινέζοι», ονειρεύεται. Οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί επιστήμονες σημειώνουν ότι το κινεζικό μοντέλο βασίζεται σε πολύ χαμηλούς μισθούς, σε έναν εργασιακό χώρο χωρίς συνδικάτα, σε κρατικές ενισχύσεις και φυσικά σε παντελή έλλειψη της δημοκρατίας. «Αυτό το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο κάτω από ένα αυταρχικό καθεστώς», όπως στη Χιλή του Πινοσέτ, λένε οι περισσότεροι οικονομολόγοι. Επιπλέον, η Τουρκία δεν έχει, ούτε την υποδομή, ούτε το ανθρώπινο δυναμικό της Κίνας, προσθέτει.

Η σκληρά αντιαμερικανική, φιλορωσική και φιλο-Κινεζική ομάδα που σχηματίστηκε από τους στρατιωτικούς και γραφειοκράτες του Παλαιού Καθεστώτος, το «Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας» («VP») με επικεφαλής τον Ντογού Πέριντσεκ, είναι, λέγεται, ο αρχιτέκτονας αυτού του μοντέλου. Ο Πέριντσεκ, πρώην μαοϊκός νέος φίλος του Ερντογάν, πρότεινε πρόσφατα την απαγόρευση της χρήσης του δολαρίου ΗΠΑ για την καταπολέμηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εθνικιστές, μιλιταριστές και κρατιστές, όπως ο Ερντογάν, όλοι τηρούν σιγή ιχθύος για την άνευ προηγουμένου καταστολή από το Πεκίνο, της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα.

Το σύνθημα των Τούρκων συντηρητικών στη δεκαετία του ’50 ήταν «Η Τουρκία θα γίνει μία μικρή Αμερική». Αυτό δεν έγινε πραγματικότητα. Έτσι τώρα αλλάζουμε ήρωες!