Από καιρό η στήλη έχει επισημάνει, ελαφρώς μονότονα, το σκάνδαλο της αθρόας παραβίασης προτεραιότητας κατά την σειρά εμβολιασμού. Προσωπικά εκτιμώ ότι πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κατορθώματα αυτής της υπόθεσης (άρνηση του Sputnik ελαφρά τη καρδία, άρνηση πρωτοβουλιών πατέντας κλπ), είναι βέβαιο ότι πολλοί από τους χιλιάδες νεκρούς του Γ’ κύματος, έχασαν την ζωή τους επειδή δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν. Οπότε δεν μιλάμε για απλή παρατυπία αλλά για ληστεία μετά φόνου, κατά συρροή (παρότι θύτης και θύμα δεν γνωριζόταν, ο δόλος υπάρχει).

Ads

Στην Ιταλία είχαν το ίδιο πρόβλημα. Σύμφωνα με επίσημα  στοιχεία, συνολικά έως τώρα, τουλάχιστον το 10% των δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού χορηγήθηκε σε άτομα που δεν ήταν σε κάποια λίστα προτεραιότητας!

Αυτό συνέβη κυρίως στο Νότο (στην Καλαβρία, στην Σικελία, στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης), αλλά και στην βορειοδυτική περιφέρεια της Βάλε Ντ΄Αόστα. Στην Καλαβρία ξεκίνησε μάλιστα ειδική έρευνα, η οποία βάζει στο μικροσκόπιο περίπου 70.000 ύποπτες περιπτώσεις.

Ούνα φάτσα-ούνα ράτσα; Στη δυτική μας φίλη και γείτονα, επίσης εμπλέκονται στο υγειονομικό σκάνδαλο πολιτικές πιέσεις, γνωριμίες, νονοί και κουμπαριές. Με τη διαφορά ότι ο Μάριο Ντράγκι, που μας έκανε το δώρο τις προάλλες όταν κακοχαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Ερντογάν με αποτέλεσμα το «πάγωμα» της παραγγελίας παρτίδας ιταλικών επιθετικών ελικοπτέρων, την οποία είχε δρομολογήσει η εξ ανατολών φίλη και γείτων, είπε και πάλι τα πράγματι με το όνομα τους:

Ads

«Η απόλυτη προτεραιότητα των εμβολιασμών είναι οι ηλικιωμένοι – όλοι οι άλλοι πρέπει να περιμένουν», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Το επανέλαβε και ο ειδικός επίτροπος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο: «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Προηγούνται οι ηλικιωμένοι άνω των εβδομήντα ετών και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι πολίτες με σοβαρές παθήσεις και όσοι τους φροντίζουν», τόνισε ο κ. Φιλιουόλο.

Γι’ αυτό με την όλη υπόθεση ασχολείται και η κοινοβουλευτική επιτροπή κατά της μαφίας, καθώς με συνολικά περίπου 2.300.000 δόσεις εμβολιάσθηκαν άτομα τα οποία δεν ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου. Στη βουλή της Ρώμης,  ο πρόεδρος της επιτροπής κατά της μαφίας, κ. Νικόλα Μόρα, θα ζητήσει να του δοθούν άμεσα τα ονόματα όλων όσων εξασφάλισαν το εμβόλιο πολύ νωρίτερα απ’ όσο θα έπρεπε.

Η ιστορία  του δημάρχου του γνωστού χωριού Κορλεόνε στην Σικελία, ο οποίος δεν σεβάστηκε την σειρά προτεραιότητας και όταν τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την περίπτωσή του, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί είναι εμβληματική.

Αλλά σε αυτήν προστίθενται και χιλιάδες άλλες περιπτώσεις, για τις οποίες υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να  ενεργοποιήθηκε ένα αδιαφανές δούναι και λαβείν: ένα μίγμα πολιτικής πίεσης, προσωπικών γνωριμιών και μαφιόζικού παρακράτους, το οποίο έχει βαθιές ρίζες.

Στην Ελλάδα είχαμε πολλά παρόμοια περιστατικά, με κορυφαία την περίπτωση του περιφερειάρχη Δωδεκανήσων, που εμβολιάστηκε από το παράθυρο.

Αλλά ούτε ο ίδιος παραιτήθηκε, ούτε η ΝΔ, στην οποία ανήκει, ζήτησε την παραίτηση του. Είναι βέβαια γεγονός ότι έχουμε διάφορες με την Ιταλία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει  κοινοβουλευτική επιτροπή κατά της μαφίας. Και επίσης δεν έχουμε τον Ντράγκι πρωθυπουργό.