Μετά από τόσα ψέματα που έχουν πει, φταίμε εμείς δεν τους πιστεύουμε; Και μετά από τόσες εκτιμήσεις για την πανδημία που έπεσαν έξω, φταίμε εμείς που δεν τους εμπιστευόμαστε πια;

Ads

Και ύστερα, πόσες φορές πρέπει να διαψευστούν, λαμβάνοντας κρίσιμες αποφάσεις και παίρνοντας μέτρα που απέτυχαν επειδή στηρίχθηκαν σε ανακριβείς ισχυρισμούς και σε λάθος εκτιμήσεις, για να αντιληφθούμε την αβάστακτη ελαφρότητα με την οποία διαχειρίζονται την πιο σοβαρή υγειονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών και μαζί με αυτήν και τη δημόσια υγεία και τις ζωές μας;

Πρώτο στη σειρά των εσφαλμένων εκτιμήσεων είναι αναμφίβολα «το τελευταίο μίλι» του πρωθυπουργού. Το οποίο σήμερα, ένα σχεδόν χρόνο μετά, διαψεύστηκε ολοσχερώς. Καθώς η πανδημία είναι και σήμερα όχι μόνο παρούσα, αλλά σε πρωτοφανή έξαρση, με περισσότερα από 50.000 κρούσματα καθημερινά και με περισσότερους από 21.000 θανάτους συνολικά.
Ακόμη και σήμερα δηλώνουν ανεύθυνα τη λήξη της πανδημίας σε 1 – 1,5 μήνα, όταν η διεθνής επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική και τηρεί στάση αναμονής.

Βοούν άλλωστε στα αφτιά μας οι κεραυνοί του Γεραπετρίτη στη Βουλή μόλις προ μηνός, όταν υπερασπιζόμενος τη μείωση των δαπανών για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2022, διέψευδε κατηγορηματικά  τον Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος, σε κοινή γραμμή με τους επιστήμονες και με τη διεθνή κοινότητα, υποστήριζε την αύξηση των δαπανών για την υγεία, καθώς υποστήριζε αυτό που όλοι γνώριζαν: Ότι δηλαδή το 5ο και χειρότερο κύμα της πανδημίας, παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, βρίσκονταν ήδη προ των πυλών.

Ads

Αν όμως την εσφαλμένη εκτίμηση για «το τελευταίο μίλι» της πανδημίας τη διέψευσε τελικά η ίδια η πραγματικότητα, τον πρωθυπουργό που έδινε ψευδείς ελπίδες και δημιουργούσε ένα επικίνδυνο κλίμα ευφορίας και καθησυχασμού, ήρθε να τον διαψεύσει με τον πιο ηχηρό τρόπο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο οποίος παραδέχθηκε από τηλεοράσεως ότι ο πρωθυπουργός έλεγε ψέματα, το έκανε όμως για το καλό μας. Ο πρωθυπουργός δηλαδή παρουσιάζοντας, ψευδή εικόνα για την υγειονομική ασφάλεια της χώρας, παραπλανούσε τον διεθνή τουρισμό προκειμένου να ωφεληθούμε οικονομικά.

Το μόνο που δεν είπε ο λαλίστατος υπουργός είναι πόσες ζωές συνανθρώπων μας πήρε στο λαιμό του ο πρωθυπουργός με μια παραπλανητική εκτίμηση που δημιούργησε τεχνητό κλίμα εφησυχασμού, προκαλώντας τη χαλαρή τήρηση των μέτρων.

Όπως και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της οικονομικής ζημιάς που θα υποστεί η Ελλάδα εξ αιτίας της καταρράκωσης της αξιοπιστίας της στη διεθνή κοινότητα…

Στη συνέχεια έρχεται η κυβερνητική εκστρατεία παραπλάνησης και εξαπάτησης της κοινής γνώμης σχετικά με το ρόλο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Μια επικοινωνιακή εκστρατεία που ξετυλίχθηκε με σκοπό να πείσουν για την ορθότητα της πολιτικής επιλογής τους να μην ενισχύσουν το ΕΣΥ.

Από τα «πεταμένα λεφτά» του Πέτσα, πήγαμε στις επιπλέον ΜΕΘ του Γεραπετρίτη που θα έβλαπταν σοβαρά την υγεία των ασθενών. Και από το «πολυτελές ΕΣΥ» του Σκέρτσου, φτάσαμε μέχρι την ψευδή δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει τις θανατηφόρες συνέπειες της διασωλήνωσης εκτός ΜΕΘ. Τη στιγμή που υπήρχε σχετική μελέτη με αυτό ακριβώς το αντικείμενο του στενότερου συνεργάτη του, του καθηγητή Τσιόδρα, που είχε μάλιστα κατατεθεί στην κυβέρνηση από τον Μάιο του 2021 ακόμη.

Και δεν είναι μόνον αυτά. Ακολουθεί η πρωτότυπη παγκοσμίως, όσο και αντιεπιστημονική εκτίμηση του πρωθυπουργού, περί δήθεν «πανδημίας των ανεμβολίαστων». Ένας ισχυρισμός που παραπλάνησε την κοινή γνώμη και δημιούργησε κλίμα εφησυχασμού και χαλάρωσης των μέτρων μεταξύ των εμβολιασμένων, που πίστεψαν ότι απελευθερώθηκαν πλήρως από τον φόβο της πανδημίας.

Για να διαπιστωθεί στη συνέχεια ότι οι εμβολιασμένοι όχι μόνο μεταδίδουν τον ιό, αλλά και νοσούν από αυτόν. Με ηπιότερα συμπτώματα, αλλά πάντως νοσούν. Αφού το 15% – 20% των διασωληνώσεων και των θανάτων αφορούν σε εμβολιασμένους. Η ψευδής αυτή κυβερνητική εκτίμηση προκάλεσε δύο μεγάλα δεινά. Το πρώτο είναι ότι πήρε στο λαιμό της πολλούς εμβολιασμένους που εμπιστεύθηκαν τον πρωθυπουργό με δυσάρεστες για την υγεία αυτών, καθώς και για την υγεία όσων ήρθαν σε επαφή μαζί τους, συνέπειες.

Η διάψευση όμως της ρητορικής της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού περί «πανδημίας ανεμβολίαστων», λειτούργησε σε βάρος και της αξιοπιστίας της εμβολιαστικής εκστρατείας. Η αποκάλυψη δηλαδή της αλήθειας ότι ο εμβολιασμός δεν παρέχει πλήρη ελευθερία, όπως αναληθώς ισχυρίζονταν, αλλά απλώς προστατεύει από τα χειρότερα, δημιούργησε κλίμα δυσπιστίας για το εμβόλιο, ενισχύοντας… ψεκασμένες και θρησκόληπτες αντιεμβολιαστικές αντιλήψεις.

Η χτεσινή απόφαση να εκτελούνται διαγνωστικά τεστ εξ ίσου σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στα σχολεία, επιβεβαίωσε την κυβερνητική αναξιοπιστία.

Όπως την κυβερνητικής αναξιοπιστία επιβεβαίωσε και η πρόσφατη απόφαση για χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στα οποία, μέχρι πρότινος, οι κυβερνητικοί διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι ο ιός δεν μεταδίδεται.
Για να φτάσουμε, τέλος, σήμερα, εν μέσω 5ου και πρωτοφανούς έντασης κύματος πανδημίας, στην παρακινδυνευμένη απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων. Που στηρίζεται και πάλι σε ανακριβείς διαπιστώσεις και σε λανθασμένες εκτιμήσεις.

Πρώτα γιατί η νοσηρότητα στις μικρές ηλικίες έχει μειωθεί εντυπωσιακά τις δυο βδομάδες των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, παρά τη γενική μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτόν την κυβερνητική εκτίμηση ότι τα σχολεία δεν συμβάλλουν σημαντικά στη μετάδοση της νόσου.

Οι επιστήμονες, πάντως, να επιμένουν με στοιχεία ότι τα σχολεία είναι τόποι υπερμετάδοσης της πανδημίας, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Οι επιστήμονες αποδεικνύουν ακόμη ότι στα σχολεία μεταδίδεται η νόσος όχι μόνο στα ίδια τα παιδιά, που έτσι κι αλλιώς κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά μέσω αυτών και στους ηλικιωμένους συγγενείς τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Γι’ αυτό και υποστηρίχθηκε επιμόνως από πολλούς επιστήμονες ότι μια-δυο βδομάδες παράτασης των διακοπών δεν θα ζημίωνε την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ θα συνέβαλε καθοριστικά στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού στη χειρότερη στιγμή της πανδημίας.
Ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε η είδηση ότι η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ πολλές ώρες πριν ακόμη αρχίσει η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών…

Και τέλος, τι τραγική ειρωνεία! Η συνεδρίαση της επιτροπής που υποτίθεται ήταν αυτή που πήρε την απόφαση για δια ζώσης διδασκαλία, διεξήχθη… εξ αποστάσεως, με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

Προφανώς οι ειδικοί κάτι ξέρουν και προφυλάσσουν τους εαυτούς τους περισσότερο από τους δεκάδες χιλιάδες δασκάλους και καθηγητές που από τη Δευτέρα θα βρίσκονται στην επικίνδυνη θέση να διδάσκουν δια ζώσης σε σχολικές και πανεπιστημιακές αίθουσες με μεγάλους συνωστισμούς μαθητών και φοιτητών.

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν είχε το γνωστό κακό παρελθόν και δεν κατατρύχονταν από το σύνδρομο του ψεύτη βοσκού και πάλι θα υπήρχαν σοβαρές αιτίες για να μη γίνουν πιστευτές οι σημερινές εκτιμήσεις της.

Η πολιτική απονομιμοποίηση μιας κυβέρνησης που λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη δημόσια υγεία και τη ζωή μας στηριζόμενη σε λάθος εκτιμήσεις και που συλλαμβάνεται κατ’ επανάληψη να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, άλλοτε για το δικό μας, δήθεν, καλό και πάντοτε για το δικό της συμφέρον, έχει ήδη ξεκινήσει.