Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει του τέταρτου κύματος της πανδημίας που είναι ήδη παρόν, με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής της 4ης Ιουλίου επανήλθε στην εμμονή του για τη συνένωση, συναίρεση ή και κατάργηση περιφερειακών νοσοκομείων  με το πρόσχημα ότι το ΕΣΥ είναι σπάταλο. Η πρωτοβουλία αυτή είναι εκτός τόπου και χρόνου, διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, τουναντίον αυτή είναι απολύτως παρούσα και βαίνει όλο και πιο απειλητική για τη δημόσια υγεία, την οικονομία και την ελευθερία των πολιτών.

Ads

Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός επανέφερε την «χιλιομασημένη» νεοφιλεύθερη συνταγή του σύμφωνα με την οποία, στο ΕΣΥ, μετά από τα 10 χρόνια των μνημονίων, αντί για πλήρωση των κενών θέσεων και διασφάλιση της αυτοτέλειας μεσαίων υγειονομικών μονάδων θα πρέπει να γίνουν «οικονομίες κλίμακας». Παράλληλα, θα πρέπει τα μεν «φιλέτα» του ΕΣΥ (π.χ. ΜΕΘ, μαγνητικοί τομογράφοι κ.λπ.), δηλαδή οι υψηλής παραγωγικότητας μονάδες, να παραχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα με διάφορα προσχήματα, τα δε μη παραγωγικά  τμήματα (όπως τα κέντρα υγείας, τα μικρά νοσοκομεία κ.λπ.) να περισταλούν με την έννοια της  συνένωσης, της συναίρεσης ή της κατάργησης.

Όλα τα παραπάνω, τα εισηγούνται και τα προωθούν τα τελευταία χρόνια ως πολιτικές σε πολλούς διαφορετικούς Υπουργούς Υγείας  τα ίδια πρόσωπα,  που έρχονται και επανέρχονται από  διάφορες θέσεις ως δήθεν «σωτήρες» του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σε ότι αφορά την αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, η οποία δεν κατοικείται από λωτοφάγους, πριν την ίδρυση του ΕΣΥ το 1985 υπήρχε μόνο το παλιό νοσοκομείο των Γιαννιτσών (το μετέπειτα ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ) και στην Έδεσσα το κατ’ όνομα μόνο παλιό νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης, στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Δευτεροβάθμια Νοσηλευτική Σχολή.

Ads

Σήμερα, παρά τα ελλείμματά της, η υγεία και η περίθαλψη της Πέλλας περιλαμβάνει 2 Νοσοκομεία, το Νοσοκομείο της Έδεσσας και το Νοσοκομείο των Γιαννιτσών, διακοσίων  κλινών έκαστο, 4 Κέντρα Υγείας (Αριδαίας, Άρνισσας, Σκύδρας, Κρύας Βρύσης), πλήρη γεωγραφική κάλυψη από το ΕΚΑΒ μετά τη δημιουργία και του τμήματος της Αριδαίας, δύο Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, ΤΟΜΥ, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, στα οποία εργάζονται συνολικά περισσότεροι από 1.000 υγειονομικοί υπάλληλοι.

Η εικόνα αυτή του υγειονομικού χάρτη της Πέλλας των 140.000 κατοίκων, καλύπτει πραγματικές υγειονομικές ανάγκες, λόγω της ύπαρξης δύο μεγάλων αστικών κέντρων, της Έδεσσας και των Γιαννιτσών αλλά και της ανάγκης κάλυψης απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών. Οι υποδομές της Πέλλας εκσυγχρονίστηκαν και  ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (αξονικοί τομογράφοι στην Έδεσσα και τα Γιαννιτσά κ.λπ.)

Αυτά για τον κ. Μητσοτάκη και τους «ατσαλάκωτους χαρτογιακάδες» συμβούλους του, που σχεδιάζουν από την πλατεία Κολωνακίου, ενδεχομένως να συνιστά απλώς κάποιον «δείκτη εξοικονόμησης», που πρέπει να εξορθολογιστεί. Για τον κάτοικο όμως της Άρνισσας ή της Αλμωπίας μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Και πάντως η ύπαρξη των υγειονομικών αυτών υποδομών σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές είναι ρητή προϋπόθεση της παραμονής των κατοίκων της σε αυτές.

Είναι γνωστές οι χείριστες επιδόσεις που σημειώθηκαν σε όλα τα επίπεδα των υγειονομικών υποδομών της Πέλλας κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας της πανδημίας (ιδιαίτερα δε του δεύτερου κύματος και  οδήγησαν σε πολύ υψηλό βαθμό απωλειών ανθρώπινων ζωών). Δεν έχει φιλοτιμηθεί ακόμη το Υπουργείο Υγείας να απαντήσει, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις και παρεμβάσεις μου από τον περασμένο Νοέμβριο ως σήμερα, για το συνολικό αριθμό των απωλειών, καθώς και για το πόσοι εξ αυτών πέθαναν αβοήθητοι  στα σπίτια τους και πόσοι στις ΜΕΘ.

Αντί όλα αυτά να οδηγήσουν στη λήψη αποφάσεων για άμεση ενίσχυσή τους ενόψει νέας πιθανής πίεσης στα Νοσοκομεία και τις ΜΕΘ της Π.Ε. Πέλλας, είμαστε αντιμέτωποι με θεωρίες για «οικονομίες κλίμακας» που θα επιτευχθούν με συνενώσεις, συναιρέσεις και καταργήσεις υγειονομικών μονάδων και με την ανακύκλωση των ιδίων εργαζομένων μεταξύ Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Εμβολιαστικών Κέντρων.

Οι πολιτικές αυτές που προωθούνται χωρίς ίχνος αιδούς ακόμη και σε έκτακτες συνθήκες πανδημίας, αντιλαμβανόμαστε όλοι σε ποια ακραία μορφή μπορούν να φτάσουν όταν κάποια στιγμή εκλείψει ο άμεσος κίνδυνος της πανδημίας.

Η  διατήρηση και η ενίσχυση των Νοσοκομείων της Έδεσσας και των Γιαννιτσών είναι απαραίτητο να συμπεριλάβει:

  • την στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών,
  • την εξασφάλιση της υγειονομικής τους αυτοτέλειας με τη λειτουργία όλων των απαραίτητων σε δευτεροβάθμιο επίπεδο τμημάτων και λειτουργιών και
  • την καλύτερη διασύνδεσή τους με τα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Η ενίσχυση και ολοκλήρωση των υγειονομκών υποδομών, αποτελεί  αδιαπραγμάτευτο όρο ύπαρξης και επιβίωσης των κατοίκων της. Κάθε προσπάθεια αποδιάρθρωσής τους με το  πρόσχημα του δήθεν εξορθολογισμού, θα προσκρούσει σε ένα αρραγές μέτωπο. Επίσης, το πολιτικό προσωπικό της περιοχής (αυτοδιοικητικοί, βουλευτές, στελέχη του χώρου της υγείας κ.λπ.) θα πρέπει έγκαιρα να δραστηριοποιηθεί προτού βρεθούμε προ τελελεσμένων.

Η συγκυρία της πανδημίας θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία ανάκαμψης και όχι συρρίκνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αυτό για την κοινωνία είναι ήδη αυτονόητο. Απομένει να δούμε αν είναι και για την κυβέρνηση.