Ένα μικρό αφιέρωμα στον.. Μωυσή δημοσίευσε η Αυγή της Κυριακής! Για την ακρίβεια αφορά το βιβλίο μου, που καταγράφει τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την ημέρα της εκλογής της και για τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Το δημοσιεύω αυτούσιο παρακάτω…

Ads

Ξεφυλλίζοντας τη «Βίβλο του Μωυσή», εντυπωσιάζεται κανείς από αυτή την πλούσια συλλογή ενεργειών και μαργαριταριών. Αλλά και από το πόσο γρήγορα έχουμε ξεχάσει πρόσωπα και πράγματα, αυτά τα μικρά κομμάτια που συνθέτουν το μεγάλο κυβερνητικό παζλ.

«Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο μνήμης», λέει ο Σ. Κούλογλου για το βιβλίο, το οποίο προλογίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συνοδεύεται από 25 απολαυστικές γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου. Στην εισαγωγή του βιβλίου, ο συγγραφέας βγάζει ορισμένα συμπεράσματα από αυτή τη καθημερινή παρακολούθηση:

…Αυτή η νέα δομή εξουσίας δεν έχει να κάνει μόνο με την πρωθυπουργική ανασφάλεια, αποτέλεσμα και οδυνηρής οικογενειακής εμπειρίας, όταν, το 1993, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αν. Σαμαράς κατάφερε να υποσκάψει και στη συνέχεια να ανατρέψει την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το «επιτελικό κράτος» αποτελεί συγχρόνως την «ξεπατικωτούρα» μιας ιδιωτικής επιχείρησης, στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος αδιαφορεί για την αξιοπρέπεια των στελεχών, αν είναι να γίνει η δουλειά. Γιατί, βεβαίως, οι business αποτελούν βασική αποστολή του «επιτελικού κράτους».

Ads

Όπως θα δούμε στη συνέχεια, η κυβέρνηση – εταιρεία Μητσοτάκη άρχισε αμέσως να ξεπληρώνει «τα δάνεια» που είχε πάρει για να κερδίσει τις εκλογές. Ο σύμβουλος της εταιρείας που χτίζει το Ελληνικό αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για… το Ελληνικό, ενώ στην εταιρεία που θέλει να αναλάβει τα έργα παραχωρούνται διευκολύνσεις και προνόμια.

Με τον νόμο 4637 αλλάζει ριζικά η ποινική μεταχείριση των τραπεζικών στελεχών. Καταργείται η αυτεπάγγελτη, εισαγγελική δίωξη των ποινικών παραβάσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και με τον νέο νόμο αποφασίζουν τα ίδια αν θα διώξουν τον… εαυτό τους, ενώ μετατρέπεται το αδίκημα της απιστίας για τραπεζικά στελέχη από κακούργημα σε πλημμέλημα. Όπως η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση ευνοεί και κάποιους κακοπληρωτές εφοπλιστές, έτσι και τα 20+ εκατ. της διαβόητης λίστας Πέτσα, που θα δοθούν μερικούς μήνες αργότερα, δεν είναι μόνο μια προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ μετεκλογικά: είναι και το «ευχαριστώ» για την καθοριστική προεκλογική βοήθεια.

Στο πρότυπο των πολλών οικογενειακών επιχειρήσεων που υπάρχουν στην Ελλάδα, ο έμπιστος του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο κ. Δημητριάδης, ο ανιψιός του. Ο Γιώργος Τράγκας, που θα βρεθεί εκτός ενός ραδιοσταθμού και ενός καναλιού εξαιτίας του, θα δηλώσει: «Άκουσα για πρώτη φορά ξαφνικά και έντονα το όνομά του μέσα στο γραφείο της ιδιοκτησίας των Παραπολιτικών FM. Εκεί με παρακάλεσαν θερμά, για οποιοδήποτε λόγο, καλό ή κακό, να μην αναφέρω το όνομά του στις εκπομπές μου… Φυσικά αυτό μου προκάλεσε εντύπωση. Είναι από παράξενο έως και παράλογο να μην σου κάνουν ‘συστάσεις’ για την αυστηρή κριτική που ασκείς στον ίδιο τον πρωθυπουργό και να σου ‘συστήνουν’ να μην αναφέρεσαι σε κάποιον που δεν γνωρίζεις και δεν έχεις ασχοληθεί μαζί του. Εύλογα σου δημιουργείται η εντύπωση και η πεποίθηση ότι το πρόσωπο έχει μεγάλη δύναμη και εκ της θέσεώς του επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία της επιχείρησης».

Το μοντέλο αυτής της κυβέρνησης – επιχείρησης έχει, για την ίδια, και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Στα υπέρ της είναι το γεγονός ότι δεν εμποδίζεται από τους παραδοσιακούς ιδεολογικούς φραγμούς, για να προσελκύσει στελέχη με τεχνογνωσία από άλλες παρατάξεις: με αυτόν τον τρόπο, μια σειρά πρώην υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς του ΠΑΣΟΚ στρατολογούνται στη νέα κυβέρνηση, καταλαμβάνοντας συχνά και επιτελικές θέσεις, όπως θα συνέβαινε με μια εταιρεία που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και κάνει μεταγραφές…

image

Αποσπάσματα του βιβλίου

► Σεπτέμβριος 2019

21.9 Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητάει από τους θεολόγους να αποτρέπουν τους γονείς από το αίτημα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, να είναι μοντέρνοι και να προτείνουν στους μαθητές «έντεχνα θρησκευτικά τραγούδια», όπως το «Τι ζητάω, τι ζητάω, μια ευκαιρία στον Παράδεισο να πάω».

23.9 Στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός αποδίδει την τραγωδία στο Μάτι στην κλιματική αλλαγή: «Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή στο Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής».

► Οκτώβριος 2019

20.10 Εισβολή ενόπλων αστυνομικών στον κινηματογράφο “Αελλώ” και σε αίθουσα του Μall, όπου προβάλλεται η ταινία “Joker”. Διακόπτεται η προβολή και μεταφέρονται στο τμήμα για αναγνώριση 7 ανήλικοι. Η ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνει τα περιστατικά αλλά επιρρίπτει την πρωτοβουλία σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ με ανακοίνωσή του το τελευταίο αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης δηλώνει ότι θα παρακολουθήσει το έργο με τον 15χρονο γιο του (το έργο είναι ακατάλληλο για κάτω των 18).

25.10 Σύμφωνα με το μήνυμα της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οι Έλληνες πολέμησαν κατά του «λαϊκισμού». Απουσιάζουν οι όροι «φασισμός» και «ναζισμός» και η ιταλική επίθεση προς την Ελλάδα προσδιορίζεται χρονικά «στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», που είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα.

26.10 Το υπουργείο Παιδείας ανακαλεί μαθητικό διαγωνισμό για την ισότητα των δύο φύλων, τον οποίο είχε με εγκύκλιό του εγκρίνει μια εβδομάδα πριν. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης.

► Νοέμβριος 2019

3.11 Η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη παύει την -κατά γενική ομολογία- ιδιαίτερα επιτυχημένη διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν για την καθαίρεσή τους από το δελτίο Τύπου του υπουργείου.