Ο Πρόεδρος Ερντογάν, έχοντας επίγνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που είναι ιδιαιτέρως δυσμενή για αυτόν (30% μόνο τον στηρίζει με τον ακροδεξιό σύμμαχό του, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον 51%), βρίσκεται σε πλήρη επίθεση, για να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία:

Ads
  • Η Άγκυρα μπορεί να δημιουργήσει ένα κέντρο διανομής ρωσικού φυσικού αερίου, για να το πουλά στην Ευρώπη
  • Ο Ερντογάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι ένας σεβαστός διαμεσολαβητής, για τον τερματισμό της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης
  • Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα πολύ μεγάλο έργο για την κατασκευή εργατικών κατοικιών για τους φτωχότερους πολίτες
  • Το τουρκικό Κοινοβούλιο, κατά κόρον φιλο-ερντογανικό, ψήφισε τελικά την Πέμπτη ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο που θα λογοκρίνει πλήρως όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η εσωτερική πολιτική του Προέδρου Ερντογάν στοχεύουν, σύμφωνα με όλους τους παρατηρητές, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2023.

Η οικονομικο-χρηματοπιστωτική κατάσταση της Τουρκίας είναι ένα ακόμη εμπόδιο μπροστά στους στόχους του Προέδρου. «Στην Τουρκία, στα νοικοκυριά, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στο δρόμο μιλάμε μόνο για την αύξηση των τιμών», διευκρινίζουν όλοι οι δημοσιογράφοι». Τα ψέματα, η παραπληροφόρηση, η εσφαλμένη πληροφόρηση από τους αξιωματούχους δεν είναι πλέον αποτελεσματικά. Διότι, ο μέσος άνθρωπος, όταν πχ. πηγαίνει στη λαϊκή, βλέπει με τα μάτια του τις τιμές πάνω στις ετικέτες», προσθέτει ένας συνάδελφος.

Το ποσοστό του πληθωρισμού είναι 76%, σύμφωνα με την επίσημη τουρκική στατιστική υπηρεσία «TUIK», ενώ σύμφωνα με την Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό («ENAG») (μία ΜΚΟ που αποτελείται από ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους), είναι 182%.

Ads

Ο Ερσίν Καραμπουλούτ, διευθυντής εκδόσεων του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού «Uykusuz» («Άγρυπνος»), μόλις δημοσίευσε ένα κόμικ άλμπουμ στα γαλλικά, την «Ανήσυχη Εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης», στην οποία αφηγείται τη ζωή, τις επιθυμίες, τους φόβους και τις δυσκολίες ενός εικονογράφου σε μία πόλη εν μέσω μιας πολυδιάστατης κρίσης.

Ο 41χρονος Καραμπουλούτ, που αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών, έχει ήδη δημιουργήσει εννέα κόμικς άλμπουμ, που έχουν εκδοθεί στην Τουρκία, τη Γαλλία και τη Βραζιλία. Το περιοδικό «Uykusuz» είναι το εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό που έχει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια αναγνώστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Καραμπουλούτ, στο τελευταίο του άλμπουμ, απεικονίζει με πολύ αισθητικό τρόπο και με έντονα χρώματα, «τις ανατροπές και την πολιτική αναταραχή της χώρας του, μιας Τουρκίας που μεταβαίνει σιγά-σιγά από μια δημοκρατία σε ένα αυταρχικό καθεστώς».

«Την ίδια στιγμή που μιλά για την καριέρα του ως καλλιτέχνη, ο Καραμπουλούτ παρουσιάζει μια χώρα που υποφέρει από βαθιούς πολιτικούς και κοινωνικούς ανταγωνισμούς, η πρόσφατη ιστορία της οποίας αποτελείται από πραξικοπήματα, ελπίδα, απογοήτευση και βία».

Τώρα, με το νέο νόμο της λογοκρισίας, ονόματι επισήμως «νόμος κατά της παραπληροφόρησης», που συντάχθηκε με έναν πολύ αόριστο -και επομένως ανοιχτό σε κάθε ερμηνεία- τρόπο, οι χρήστες του διαδικτύου που θα διαβάζουν στο διαδίκτυο το άλμπουμ του Καραμπουλούτ μπορούν να συλλαμβάνονται και να δικάζονται «για απειλή της εθνικής ασφάλειας»! Τα δικαστήρια του Προέδρου Ερντογάν μπορούν να καταδικάσουν αυτούς τους αναγνώστες έως και τρία χρόνια φυλάκισης!

Ο Μουτζντάντ Γκεζέν, άνθρωπος του θεάτρου, βετεράνος κωμικός, αντιτάχθηκε ειρωνικά στο νόμο: «Εάν πω ότι δεν υπάρχει κόστος ζωής και ότι υπάρχει δικαιοσύνη στην Τουρκία, θα καταδικαστώ για παραβίαση του νόμου κατά της παραπληροφόρησης;».