Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μόλις καμιά πενηνταριά νοματαίοι κατανάλωσαν όσα χοιρινά και μπύρες μπόρεσαν στη σύναξη που διοργανώθηκε σε κοντινή απόσταση από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά. Μαζί τους και ο ξεπεσμένος πολιτικά αλλά πάντοτε ορεξάτος για τζάμπα σουβλάκια και ακροδεξιά ρητορεία Παναγιώτης Ψωμιάδης. Οι λοιποί τεθλιμμένοι (εθνικά ανησυχούντες…) συγγενείς απέφυγαν να παραστούν κι έτσι ως ο σταρ της γουρουνοκατάστασης επανέλαβε μονότονα τα περί «λαθροεισβολέων» ενώπιον καμερών και των λεγόμενων «Ενωμένων Μακεδόνων». Οι οποίοι μάλλον ούτε «Ενωμένοι» ούτε τόσο «Μακεδόνες» είναι. Τουναντίον…

Ads

Ένα μικρό γρατζούνισμα στην επιφάνεια της μισαλλοδοξίας τους είναι βέβαιο ότι θα αναδείξει αρκετούς κατακερματισμούς. Πονεμένες ατομικές ιστορίες που κατασκευάζουν μικρούς καθημερινούς φασισμούς. Διότι, χριστιανοί αποκλείεται να είναι (όπως διαβεβαιώνει ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος). Απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, κομματάκι δύσκολο. Μακεδόνες στο ελάχιστο, αφού οι πλείστοι των προγόνων μας βρέθηκαν στην περιοχή ως πρόσφυγες εξ Ανατολών.

Είναι γεγονός ότι η ελληνική περιπέτεια χρεοκοπίας πυροδότησε πολλαπλές κρίσεις ταυτότητας. Μεταξύ άλλων, προκάλεσε ρωγμές στο αφήγημα εθνικής ομογενοποίησης και αυτοπεποίθησης. Η καχυποψία, ο φόβος και το μίσος, πασπαλισμένες με μπόλικες θεωρίες συνομωσίας από αυτές που οιοσδήποτε αγράμματος μπορεί να δημοσιεύσει ή να βρει στο αχανές διαδίκτυο, έκαναν καλά τη δουλειά τους. Ο κάθε ανόητος πιστεύει ακράδαντα ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια και ταυτοχρόνως είναι απολύτως βέβαιος ότι κάποια σκοτεινά διεθνή κέντρα απεργάζονται σχέδια για την αλλοτρίωση της «μίας» και «μοναδικής» ελληνικής ταυτότητας!

Κάπως έτσι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μετατρέπονται σε εύκολο «εχθρό», δυστυχώς όχι μόνο στην απλοϊκή σκέψη των ανόητων οι οποίοι σταθερά και με παρρησία πύκνωναν τα τελευταία έτη τις εκλογικές γραμμές των εγχώριων νεοναζί, αλλά φαίνεται ότι εσχάτως επανέκαμψαν στην… κανονικότητα. Άλλωστε, το προσφυγικό αποτέλεσε έναν από τους βασικούς μοχλούς για την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας, για να βρεθεί σήμερα αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα διαχείρισης ενός πολύπλοκου διεθνούς προβλήματος με παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Ads

Ο βασικός πυρήνας του φόβου που κατασκευάζει και διαχέει η ακροδεξιά ρητορική για τον κίνδυνο που υποτίθεται ότι συνιστά η παρουσία μερικών χιλιάδων εξαθλιωμένων αλλοδαπών, αποκτά θεσμική υπόσταση όταν υιοθετείται από υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Κάπου όμως θα έπρεπε να τίθεται ένα όριο υπευθυνότητας. Για να μην πω… κανονικότητας.

«Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να αλλοιωθεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας», δήλωσε με στόμφο ο Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου, απεφάνθη ότι δεν «θα μας επιβάλλουν τον τρόπο ζωής τους, τον πολιτισμό τους και την παράδοσή τους». Εκείνος δε που το… τερμάτισε ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, που (εν αγνοία ή ανοησία) μίλησε για κίνδυνο μετατροπής της Λέσβου σε «νέα Ροδόπη» εξαιτίας του αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Μιλάμε για τέτοια ανευθυνότητα.

Κατά τα άλλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διερευνά εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παράνομης βίας κατά συρροή και από κοινού με ρατσιστικά κίνητρα και της υποκίνησης μίσους και βίας όταν ορισμένοι -κατά δήλωσή τους- γηγενείς κάτοικοι των Βρασνών εξεδίωξαν πρόσφυγες που επρόκειτο να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής. Και η Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να διασώσει τα προσχήματα και την πολιτική της αξιοπρέπεια, αναγκάστηκε να βγάλει… χαζούς τους Κυρανάκη και Πλεύρη για το μπάρμπεκιου του μίσους στα Διαβατά, λέγοντας ότι δεν κατάλαβαν για ποιο πράγμα μιλούσαν! Μάταιος ο κόπος…