Την Πέμπτη τελείωσε – τελικά – η αγόρευση του Κούγια στη δίκη Λιγνάδη. Η αγόρευσή του δεν είχε τίποτα περισσότερο να προσφέρει εκτός από το να επιβεβαιώσουμε ότι ο Κούγιας είναι ένας κακός δικηγόρος, ομοφοβικός και σεξιστής, επαγγελματίας διαστροφέας της πραγματικότητας που νομίζει ακόμη ότι οι ένορκοι ζουν στο 1950, όπου ζει και αυτός.

Ads

Η μόνη δύναμη του Κούγια είναι ότι μπορεί να σου κάνει το μυαλό πουρέ: θα επαναλαμβάνει τις ίδιες μαλακίες ξανά και ξανά, θα προσθέτει εξωφρενικές αηδίες, τόσες που το μυαλό σου να στουμπώσει, να ξεχάσεις πώς σε λένε, ποιος είσαι και πού μένεις! Η άλλη δύναμή του είναι να λέει τόσα πολλά και τόσο αδιανόητα ψέματα που να είναι αδύνατον να απαντηθούν όλα.

Σε όλη τη διάρκεια της εκπροσώπησης του Δ. Λιγνάδη έχει κάνει πολλά εξωφρενικά (σε συνεργασία και αγαστή σύμπνοια με τον πελάτη του, ο οποίος είναι πολύ χαρούμενος από την «υπεράσπιση» που επέλεξε, φάνηκε αυτό και στην απολογία του). Στην αγόρευσή του, όμως, ο Κούγιας πρόσθεσε δύο ακόμη εξωφρενικά κατορθώματα, που αποδεικνύουν τα παραπάνω:

Το ένα ήταν ότι είπε ότι πέρσι ήταν δικηγόρος του ηθοποιού και βουλευτή του ΜΕΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη σε μια οικογενειακή υπόθεση. Η οικογενεια του Κλέωνα δεν έχει πάει ποτέ στα δικαστήρια – για του λόγου το αληθές ο Κλέωνας, η πρώην σύζυγός του και η κόρη τους κατέθεσαν από κοινού μήνυση στον Κούγια για να κοπεί η «πλάκα» (καθόλου πλάκα δεν είχε αυτό που έκανε ο Κούγιας) – ούτε ο Κλέωνας είχε ποτέ επιλέξει ως δικηγόρο τον Κούγια. Ο φυσιολογικός άνθρωπος απορεί: πώς γίνεται ο Κούγιας να λέει ένα τέτοιο χονδροειδές ψέμα για ένα δημόσιο πρόσωπο και για κάτι που μπορεί να αποδειχτεί ως ψέμα; Δηλαδή αν ήταν ποτέ δικηγόρος του δεν θα έπρεπε να είχε μια εξουσιοδότηση, μια απόδειξη πληρωμής, έστω ένα email που να τον ορίζει δικηγόρο; Αφού δεν υπάρχει τίποτε από όλα αυτά κι αφού δεν υπήρξε ποτέ αυτή η υπόθεση που ανέφερε ο Κούγιας, πώς γίνεται να εκστομίζει ο δικηγόρος της συμφοράς ένα τέτοιο χονδροειδές μύθευμα;

Ads

Κι όμως, το είπε, για να δημιουργήσει εντυπώσεις, κι ας αποδειχτεί αργότερα ότι ήταν ψέμα (το πολύ πολύ να ζητήσει κα ικαμιά συγνώμη εκ των υστέρων, ελπίζω ο Κλέωνας να του κάνει αγωγή και να του πάρει και τα σώβρακα να τα δώσει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως ανακοίνωσε), το θέμα είναι να δημιουργηθούν εντυπώσεις στους ενόρκους, εκεί που παίζει χωρίς αντίπαλο. Κι εκεί που νομίζει ότι υπάρχει ατιμωρησία, γιατί αν δεν υπήρχε το Παρατηρητήριο της Δίκης Λιγνάδη, με τι στοιχεία θα μπορούσε ο Κλέωνας να κάνει μήνυση;

Η αμέσως επόμενη ερώτηση οποιουδήποτε φυσιολογικού ανθρώπου είναι: αν ο Κούγιας εφευρίσκει φανταστικά περιστατικά για πράγματα που αφορούν τον ίδιο ως δικηγόρο, μιλώντας για ένα δημόσιο πρόσωπο και μάλιστα βουλευτή (εννοώ που έχει τρόπους να αντιδράσει) και θεωρώντας ότι δεν θα ανοίξει ρουθούνι, τότε πόσα είναι τα ψέματα που έχει πει ο Δ. Λιγνάδης -διά στόματος του συνηγόρου του- για τον εαυτό του, τη ζωή του, τις σχέσεις του με τα ανήλικα; Η απάντηση είναι λογική: μυριάδες ψέματα, όλα ψέματα.

Το δεύτερο που ξεστόμισε ο Κούγιας ήταν απειλή προς τον Εισαγγελέα που πρότεινε την ενοχή του Λιγνάδη! Είπε ο δικηγόρος της συμφοράς: «Κυρία Πρόεδρε, έχετε πολλά χρόνια μπροστά σας. Κι ο κύριος εισαγγελέας έχει. Αν δεν του συμβεί κανένα απρόοπτο τύπου Τουλουπάκη». Μας είπε δηλαδή ο Κούγιας ότι το ίδιο πολιτικό σύστημα που προστατεύει το σκάνδαλο Νοβάρτις, είναι το ίδιο πολιτικό σύστημα που προστατεύει και τον Λιγνάδη (άραγε γι’ αυτό τον ανέλαβε ως πελάτη ο Κούγιας εξ αρχής;) και θα φροντίσει αυτό το «σύστημα» να τον «τακτοποιήσει» τον Εισαγγελέα. Μέσα στο δικαστήριο αυτό. Και αναρωτιέται οποιοσδήποτε φυσιολογικός νους: πώς γίνεται να ξεστομίζει κανείς κάτι τέτοιο μέσα σε δικαστήριο; Πώς γίνεται να απειλεί ευθέως τον Εισαγγελέα (και με τις πλάτες ποιανού);

Κι όμως, το έκανε και αυτό ο Κούγιας. Και αν έφτασε να απειλήσει ευθέως τον Εισαγγελέα της έδρας, φανταστείτε πώς έχει απειλήσει μάρτυρες, μηνυτές και όλους τους παράγοντες της δίκης. Τα χουμε περιγράψει, έχουν γραφτεί και στο παρατηρητήριο της Δίκης Λιγνάδη, αλλά τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει με λόγια αυτό που έζησαν οι μάρτυρες μέσα κι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου (με ευθείες ή έμμεσες απειλές όχι μόνο από τον Κούγια, αλλά και από όλο το περιβάλλον Λιγνάδη που ήταν εκεί: αδερφό Λιγνάδη, Κούρκουλα, Παναγιωτάκη, ακόμη και το μέλος της ΝΔ Μ. Αποστολίδη που είχε την αποστολή να είναι κάθε μέρα στο πλάι του Δ. Λιγνάδη)

Την εβδομάδα που έρχεται θα βγει η απόφαση του δικαστηρίου, Η αίσθησή μου είναι ότι οι ένορκοι δεν ζουν στο 1950, ότι κατάλαβαν επακριβώς το μοτίβο δράσης του Δ. Λιγνάδη, ακόμη και τους τρόπους με τους οποίους κάλυπτε τα ίχνη του, κατάλαβαν τι σημαίνει να είσαι ανήλικος στα χέρια ενός αρπαχτικού κάργα κακοποιητικού ανθρώπου όπως ο Λιγνάδης. Κι ελπίζω αυτό να αποτυπωθεί και στην απόφαση. Για να πάρουν και ο Λιγνάδης και ο Κούγιας την απάντηση που τους αρμόζει και να βρουν δικαίωση τα θύματα (και όχι μόνο αυτά που βρήκαν το κουράγιο να φτάσουν ως τον ανακριτή, αλλά τα χιλιάδες θύματα που είναι εκεί έξω και δεν έχουν μιλήσει ακόμη).

Η απόφαση αυτή θα είναι σταθμός και για άλλο λόγο. Πριν λίγους μήνες έγραφα για το ίδιο θέμα: «Το “σύστημα” αυτό έχει κι άλλη μια εμμονή άλλωστε: δεν γίνεται να χάσει από κάποια ανώνυμα 15χρονα, κάποιους τυχάρπαστους αδύναμους και χωρίς καμία στήριξη ανθρώπους που αποφάσισαν να μιλήσουν. Δεν γίνεται να χάσει επειδή χιλιάδες άλλοι ανώνυμοι στάθηκαν στο πλευρό αυτών των 4 θυμάτων και οδήγησαν το πουλέν της αστικής ιντελιγκέντσιας της χώρας στη φυλακή! Μπορεί να έκανε μια προσωρινή υποχώρηση πέρσι, αλλά το “σύστημα” αυτό δεν συγχωρεί και θέλει να πάρει τη ρεβάνς. Δεν γίνεται η αλληλεγγύη να νικήσει το πολιτικό σύστημα -σκεφτείτε τη φράση αυτή να την εκστομίζει με μίσος ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να καταλάβετε τι εννοώ…».

Στην υπόθεση Λιγνάδη στοχοποιήθηκε η αλληλεγγύη. Διά στόματος αδερφών Λιγνάδη, Κούγια, Κούρκουλα, Μπαμπινιώτη και όλου του μιντιακού και πολιτικού εσμού που τους στηρίζει τόσα χρόνια. Στην υπόθεση Λιγνάδη, όποια κι αν είναι η απόφαση, η αλληλεγγύη έχει ήδη νικήσει. Γιατί τα θύματα που ήρθαν στο δικαστήριο δεν έμειναν μόνα τους.

Γιατί το Παρατηρητήριο της Δίκης LignadisTrialWatch και οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν με συνέπεια την υπόθεση και την δίκη φρόντισαν οι καφρίλες του Κούγια να γίνουν γνωστές παντού και τα ΜΚΔ φρόντισαν να υπάρχει κατακραυγή και για όσα είπε ο Κούγιας και για όσα έχει κάνει ο Λιγνάδης (δεν είναι τυχαίο ότι ο Κούγιας έχει εκδώσει σειρά ανορθόγραφων και ακατάληπτων δελτίων τύπου για να εκφράσει την αγανάκτησή του, δεν είχε συνηθίσει να είναι αυτοί οι όροι του παιχνιδιού, είχε συνηθίσει να βγαίνει ανενόχλητος στα κανάλια και να λέει ό,τι γουστάρει!). Γιατί η «σκευωρία» που προσπάθησε να παρουσιάσει ο Λιγνάδης και ο Κούγιας έχει γίνει στάχτη (άσε που με τόσους και τόσες που έμπλεξαν σε αυτή τη «σκευωρία» δεν ήταν πια σκευωρία, κρητικός γάμος ήταν!) και γιατί εκατοντάδες άνθρωποι από το θέατρο και τα ΜΜΕ αντέδρασαν (έστω υπογράφοντας ένα κείμενο διαμαρτυρίας) στις καφρίλες αυτές.

Γιατί τη δίκη την πολιτικοποίησαν ο Κούγιας και ο Λιγνάδης, προσπαθώντας να πείσουν ότι όλα έγιναν για να πλήξουν τον φοβερό και αναντικατάστατο Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου (λέμε τον μετριότατο σκηνοθέτη-ηθοποιό που έγινε Διευθυντής μόνο επειδή δέχτηκε να παριστάνει τον πολιτιστικό γκουρού της ΝΔ και να κάνει χάρες στη Μενδώνη και τη Μαρέβα) και να εμποδίσουν τις μπουλντόζες στο Ελληνικό (ναι, λεμε το καταστροφικό έργο που προεκλογικά διαφήμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης και μετά από 3 χρόνια φωτογραφικές τροπολογίες ακόμη παρακαλάει τον επενδυτή να φέρει μια μπουλντόζα ίσα για τη φωτογράφιση!), ενώ κανείς από το πολιτικό σύστημα -και από τη ΝΔ- δεν σκοπεύει να ανακατέψει ξανά το όνομά του με το όνομα του κατ’ εξακολούθηση κακοποιητή ανηλίκων (και ενηλίκων) Δημήτρη Λιγνάδη.

Στις αρχές του 2021 δώσαμε έναν όρκο, ότι θα στηρίξουμε τα θύματα. Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε και είμαι χαρούμενη για αυτό. Έχω την κρυφή ελπίδα ότι αυτή η δίκη, εκτός από τον Δ. Λιγνάδη, θα βάλει στο περιθώριο της ιστορίας και τον Αλέξη Κούγια, κι αυτό θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση.

Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να παραβρεθώ στην ανακοίνωση της απόφασης την Τετάρτη, αν όμως είμαι εκεί, θα ήθελα να υποδεχτώ την (όποια) απόφαση με το σύνθημα: Αυτό αυτό είναι το σωστό, κλωτσιές με δωδεκάποντο να βάλετε μυαλό.

* Το κείμενο είναι ανάρτηση της Δέσποινας Κουτσούμπα που λογοκρίθηκε στα social media