Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών είναι ξεκάθαρα. Οι ψηφοφόροι στη Χιλή θέλουν αλλαγή, γράφει η Emilia Rojas της DW.

Ads

Η ελπίδα θριάμβευσε έναντι του φόβου της αβεβαιότητας στη Χιλή και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Η νίκη του Γκαμπριέλ Μπορίκ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας άνοιξε τον δρόμο για διαρθρωτικές αλλαγές και μια δικαιότερη κοινωνία.

Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι κέρδισε με άνετη διαφορά 11%. Οι ψηφοφόροι των οποίων τα κόμματα αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο τον βοήθησαν τελικά να εξασφαλίσει μια καθαρή νίκη.

Ήταν μάλιστα μια τόσο ηχηρή νίκη που ο δεξιός λαϊκιστής υποψήφιος José Antonio Kast παραδέχτηκε την ήττα του όταν μόλις το 50% των εκλογικών περιφερειών είχε ανακοινώσει τα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι οι καλές στιγμές είναι μπροστά μας.

Ads

Περισσότερη νομιμοποίηση χάρη στην υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων

Ένα άλλο θετικό σημάδι ήταν η υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων. Αυτό θα δώσει στην επόμενη κυβέρνηση μεγαλύτερη νομιμοποίηση και μια ευρύτερη βάση για να εργαστεί.  Και σύμφωνα με τη δημοκρατική παράδοση, τόσο ο ηττημένος υποψήφιος όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος Sebastián Piñera συνεχάρησαν τον νικητή και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία.

Καθώς η χώρα γιόρταζε τη δημοκρατία το βράδυ της Κυριακής, το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό από ό,τι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η ευφορία θα παραμείνει όταν η νέα κυβέρνηση αναλάβει τα καθήκοντά της σε λίγους μήνες.  Ο δρόμος θα είναι δύσκολος.  Ο Μπόριτς είναι μόλις 35 ετών: Τώρα είναι υπεύθυνος να οδηγήσει τη Χιλή σε μια νέα πολιτική κατεύθυνση, προς περισσότερη ενσωμάτωση και αλληλεγγύη, ενισχύοντας παράλληλα το κράτος πρόνοιας. Πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην βιαστεί πολύ με τις μεταρρυθμίσεις του και εκτροχιάσει την όλη διαδικασία. 

Θα πρέπει επίσης να αντισταθεί στις πιέσεις των παραδοσιακών ελίτ που σκοπεύουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους και ταυτόχρονα στις πιέσεις του δικού του στρατοπέδου, το οποίο θα απαιτεί γρήγορα αποτελέσματα.  Θα πρέπει επίσης να πείσει τον κόσμο ότι η υπομονή είναι αρετή όταν υπάρχει ένας σαφής στόχος και μια σαφώς καθορισμένη πορεία προς αυτόν.  Και θα πρέπει επίσης να πείσει την επιχειρηματική κοινότητα να τον ακολουθήσει σε αυτή την πορεία. Εξάλλου, το καλύτερο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις δεν είναι η κοινωνική αναταραχή αλλά η κοινωνική σταθερότητα. Αυτό ήταν ένα από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις διαδηλώσεις του Οκτωβρίου 2019.

Εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη για όλους

Ο Μπόριτς και η αριστερά της Χιλής έχουν τώρα την ευκαιρία να αποδείξουν ότι ο νεοφιλελευθερισμός, ο οποίος αποκλείει πολλούς, δεν είναι ο μόνος δρόμος προς την πρόοδο. Ο νέος ηγέτης έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι ακόμη και στη Λατινική Αμερική είναι δυνατόν να μειωθούν οι αβυσσαλέες κοινωνικές ανισότητες χωρίς να καταστραφεί η οικονομία στη διαδικασία. Και επίσης να αντικρούσει όσους απορρίπτουν τις εκκλήσεις για κοινωνική δικαιοσύνη ως ακροαριστερή ρητορική.

Η υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για όλους δεν είναι ουτοπία. Ούτε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που βασίζεται στην αλληλεγγύη, με τους προνομιούχους να βοηθούν τους λιγότερο τυχερούς. Αυτό είναι μια πραγματικότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και καμία από αυτές δεν διοικείται από την άκρα αριστερά.

Σε περιφερειακό επίπεδο, θα είναι δουλειά της χιλιανής αριστεράς να διώξει τα φαντάσματα που συνεχίζουν να στοιχειώνουν τη Λατινική Αμερική με τη μορφή των δικτατοριών στην Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα.

Ο διάλογος και η κατανόηση είναι απαραίτητες

Οι προκλήσεις είναι πολλές και πολύπλοκες. Αξίζει όμως να τις αντιμετωπίσουμε σοβαρά με πνεύμα μετριοπάθειας και πραγματισμού. Και είναι καιρός να απορρίψουμε την πεποίθηση ότι η μόνη επιλογή που έχουν οι άνθρωποι είναι μεταξύ του νεοφιλελευθερισμού και της καταστροφής.

Ένα από τα πλεονεκτήματα που αποδίδονται στον Μπόριτς είναι η ικανότητα να συμμετέχει σε διάλογο και να επιδιώκει τη συναίνεση. Αυτό θα το χρειαστεί επειγόντως σε ένα Κογκρέσο στο οποίο δεν έχει την πλειοψηφία. Αλλά και η δεξιά πτέρυγα της Χιλής πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει και αυτή να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, μιας κοινωνίας που θα καθοδηγείται από κάτι περισσότερο από την αχαλίνωτη επιδίωξη του κέρδους.

Αν η χώρα θέλει να προχωρήσει με αυτοπεποίθηση στο μέλλον, θα χρειαστεί ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο που θα βασίζεται σε ένα νέο σύνταγμα, το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Οι πρώτοι μήνες της νέας κυβέρνησης θα είναι κρίσιμοι αν ο Μπόριτς θέλει να εδραιώσει το επίπεδο εμπιστοσύνης που απαιτείται για να προχωρήσει η συνταγματική διαδικασία.  Έτσι, η ελπίδα θα συνεχίσει να διατηρεί το πάνω χέρι έναντι του φόβου και της αβεβαιότητας.

Πηγή: Deutsche Welle