Φωτογραφία από το άρθρο του Frank Bremser στην εφημερίδα FT Deutschland

Ads

H αμφιβολία κυριαρχεί στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Μάλιστα τίτλος σε άρθρο γνώμης στους «Financial Times Deutschland» αναφέρει πως «οι Έλληνες αξίζουν την λαιμητόμο».

 
«Το Eurogroup αμφιβάλλει ακόμη για την περίπτωση της Ελλάδας» ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής υπηρεσίας του πρακτορείου Reuters, στο οποίο επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα έχει δημιουργήσει αμφιβολίες στους διεθνείς δανειστές σχετικά με τη μεταρρυθμιστική της βούληση».
 
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά για την απόφαση του προέδρου του Eurogroup, Jean Claude Trichet, να αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα συνδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη.
 
«Ανησυχία για το χρονοδιάγραμμα που αφορά την ψήφιση του σχεδιαζόμενου πακέτου βοήθειας επικρατεί και στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η μέχρι στιγμής επιδίωξη είναι να τεθεί το πακέτο βοήθειας προς ψήφιση στους βουλευτές στις 27 Φεβρουαρίου», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
 
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα την γερμανική υπηρεσία του Reuters, «ο Thomas Oppermann του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD επισήμανε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι καν σαφές εάν πρόκειται να υπάρξει ψηφοφορία για βοήθεια ύψους 30, 130 ή 165 δις ευρώ».  «Περιμένω να υπάρχει σύντομα σαφήνεια εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει με αίσθημα ευθύνης», δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κοινοβούλιο «δε θα πρέπει να αιφνιδιαστεί».
 
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άρθρο γνώμης των «Financial Times Deutschland» η Ελλάδα θα πρέπει να οδηγηθεί στη «λαιμητόμο», δηλαδή στη χρεοκοπία, ενώ ένα δεύτερο άρθρο της ίδιας εφημερίδας επισημαίνει τις «αμφιβολίες της ΕΕ για τη βούληση της Ελλάδας».
 
Ειδικότερα, ο Frank Bremser στο άρθρο του με τίτλο «οι Έλληνες αξίζουν τη λαιμητόμο» σημειώνει πως τα αιτήματα ΕΕ και ΔΝΤ για περικοπές, οικονομίες, επανίδρυση του κράτους, κοινωνική ηρεμία και δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης, ταυτόχρονα, είναι «παράλογα». «Η μόνη λογική λύση είναι η Ελλάδα να προχωρήσει σε ελεγχόμενη χρεοκοπία», τονίζει. 
 
Όπως αναφέρει, η χώρα βυθίζεται στο χάος την ίδια ώρα που ΕΕ και ΔΝΤ απαιτούν μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις, τράπεζες και Hedge-Fonds θέτουν νέες απαιτήσεις ανησυχώντας για χρήματά τους και η ελληνική κυβέρνηση αθετεί τις υποσχέσεις της.
 
«Όταν μία εταιρεία πτωχεύει συζητούνται οι δυνατότητες για μία νέα αρχή. Αυτή η δυνατότητα δεν δίνεται στους Έλληνες», επισημαίνει ο Frank Bremser.
 
«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας, ωστόσο είναι βέβαιο πως τόσο η ΕΕ όσο και το Ευρώ θα επιβιώσουν. Είναι καιρός να αναρωτηθούμε εάν πρέπει να υπάρξει μία σωτηρία της Ελλάδας με κάθε τίμημα ή εάν θα πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες για μία χρεοκοπία με ήπιο τρόπο. Το τελευταίο θα ήταν το καλύτερο τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον ελληνικό λαό που αυτή τη στιγμή τον ξεχνούμε. Το καλύτερο θα ήταν να πέσει η λαιμητόμος, να υπάρξει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία με ένα γενναίο, υποχρεωτικό κούρεμα τού χρέους», καταλήγει.
 
Στο δεύτερο άρθρο της εφημερίδας «Financial Times Deutschland», το οποίο υπογράφουν οι Mark Schrörs και Matthias Ohanian, αναφέρεται πως η ΕΕ «αμφιβάλλει για τη βούληση της Ελλάδας», ενώ σημειώνει πως το Eurogroup ακυρώθηκε «αναπάντεχα», καθώς το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την Κυριακή το βράδυ τα μέτρα λιτότητας.
 
Στο άρθρο σημειώνεται πως «με κάθε περαιτέρω καθυστέρηση υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να λάβει η Ελλάδα εγκαίρως τα χρήματα».
 
Παρά τις διαπραγματεύσεις και τις πληροφορίες για την «καλή τους πορεία», οι Mark Schrörs και Matthias Ohanian σημειώνουν πως οι χώρες της Ευρωζώνης προβληματίζονται και θέλουν γραπτές εγγυήσεις από τα μεγάλα ελληνικά κόμματα ότι θα τηρήσουν τις συμφωνίες με την τρόικα.
 
Τέλος, και η «Financial Times» σε ρεπορτάζ με τίτλο «Eurozone division threaten Greece aid» κάνουν αναφορά στην αναβολή του Eurogroup, η οποία ανακοινώθηκε, όπως σημειώνει η εφημερίδα, εν μέσω αυξανόμενων διαφωνιών για το αν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times» ο Γιούνκερ υποστήριξε πως η συνδιάσκεψη αναβλήθηκε επειδή οι πολιτικοί αρχηγοί δεν υπέγραψαν τις δεσμεύσεις, όπως τους ζητήθηκε,, ωστόσο αξιωματούχοι του euro working group ανέφεραν ότι στις συζητήσεις υπήρξε διάσταση απόψεων όσον αφορά το κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί δεύτερο πακέτο στην Αθήνα.
 
«Αυτές οι καθυστερήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας ενόψει των κεφαλαίων που πρέπει να καταβάλλει η χώρα στα μέσα Μαρτίου», σχολιάζεται στο δημοσίευμα.
 
Όπως σημειώνει η «Financial Times», Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πλησιάζουμε σε χρεοκοπία, ενώ ο γερμανός υπουργός οικονομικών παρατήρησε ότι η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη τώρα για αυτό το ενδεχόμενο.