Μετά τις κινητοποιήσεις κατά του νόμου για την Καθολική Ασφάλεια της 21ης Νοέμβρη 2020 σε όλη τη Γαλλία, με τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών – 25.000  στο Παρίσι – παρά την πανδημία και τα απαγορευτικά μέτρα λόγω της κατάστασης έκτακτου ανάγκης και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και παρά τη βίαιη καταστολή από όργανα της τάξης κατά δημοσιογράφων και διαδηλωτών σε Παρίσι, Τουλούζ, Νάντ, Μονπελιέ και άλλες πόλεις και εφόσον η λαική κινητοποίηση συνεχίζεται, η κυβέρνηση πρότεινε  συνομιλία με εκπροσώπους του κινήματος.

Ads

Έτσι, στις 23.11.2020 στις 7μμ ώρα Γαλλίας, είχε οριστεί συνάντηση μεταξύ δεκαμελούς επιτροπής εκπροσώπων των δημοσιογράφων, διαδηλωτών και μελών οικογενειών θυμάτων αστυνομικής βίας και της κυβέρνησης Μακρόν.

Όμως, τελικά η συνάντηση δεν έγινε, γιατί ο Υπουργός Εσωτερικών δεν σεβάστηκε το αίτημα των εκπροσώπων του κινήματος να βιντεοσκοπηθούν οι διαπραγμετεύσεις και να αναμεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να μην αποπειραθεί διασπαστικός ή εξαγοραστικός λόγος από πλευράς αρχών.

Μια ημέρα μετά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στo Παρίσι κοντά στη Βουλή, ενάντια στον νόμο για την Καθολική Ασφάλεια με αίτημα την απόσυρσή του. Το κάλεσμα έγινε από όλα σχεδόν τα συνδικάτα, τα σωματεία δημοσιογράφων, τα Κίτρινα Γιλέκα, την Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους, το Γαλλικό ΚΚ και την Ανυπόταχτη Γαλλία, το ΝPA και άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καθώς και πολλοί άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Ads

Μετά τις κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας και εν όψει των νέων διαδηλώσεων και απεργιών που έχουν εξαγγελθεί, ο νόμος συζητήθηκε και πάλι στο κοινοβούλιο για την τελική ψήφισή του, ενώ η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκηνυγητό στην γαλλική πρωτεύουσα εναντίον αστέγων, μεταναστών και προσφύγων που είχαν βρεί κατάλυμμα στην Πλατεία της Δημοκρατίας, Place de la République, στο κέντρο του Παρισιού.

Τα όργανα της τάξης άρπαζαν τις σκηνές των αστέγων, σαν να ήταν τσουβάλια με πατάτες και στην κυριολεξία άδειαζαν τους τρομοκρατημένους ανθρώπους που είχαν πλαγιάσει μέσα τους για να προστατευτούν από το κρύο. Τα γαλλικά ΜΑΤ, αφού ξυλοκόπησαν αρκετούς ανθρώπους, έριξαν πλαστικές σφαίρες, κατέσχεσαν και φόρτωσαν σε φορτηγά όσες σκηνές δεν κατέστρεψαν, έριξαν στη συνέχεια δακρυγόνα και χημικά στις κουβέρτες και τα υπάρχοντα, πχ, σακίδια, ώστε να μην μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να τα ξαναχρησιμοποιήσουν.

Η επέμβαση βιντεοσκοπήθηκε από δημοσιογράφους ανεξάρτητων συνεργατικών μέσων που έτρεξαν να καταγράψουν τα γεγονότα, μεταξύ των οποίων ο Rémy Buisine, του ΒRUT, o oποίος κακοποιήθηκε. Πρόλαβαν  ωστόσο να μεταδώσουν τα βίντεο που έπαιρνε, όπου ακούγονται κραυγές  δημοσιογράφων που ξυλοκοπούνται, βλέπε παρακάτω συνδέσμους.  Οι ντροπιαστικές αυτές σκηνές αντάξιες φασιστικού καθεστώτος καταγράφηκαν και κάνουν το γύρω του κόσμου.

Η κυβέρνηση Μακρόν, αντί να χτυπήσει τις ρίζες της φτωχοποίησης του γαλλικού λαού – όπως υποκριτικότατα είχε υποσχεθεί πριν εκλεγεί – αντί να αντιμετωπίσει την πανδημία, καταστέλλει τους φτωχούς και τους αδύναμους, τους άνεργους, τους μετανάστες, τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, τους δημοσιογράφους, τους νέους, τους φοιτητές και τις μαθήτριες που διαδηλώνουν, και με το νόμο αυτό, δίνει δικαίωμα στην αστυνομία να παρακολουθεί 24/24 ώρες με drones όλη την επικράτεια, με αερομεταφερόμενες κάμερες που θα ταυτοποιούν τους πάντες και θα καταγράφουν τα πάντα, καταλύοντας κάθε έννοια ιδιωτικότητας.

Ταυτόχρονα ο νόμος απαγορεύει με ποινή φυλάκισης 1 έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ, οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι να φωτογραφίζουν τα όργανα της τάξης σε ώρα εργασίας και βέβαια να καταγράφουν την παράνομη αστυνομική βία και καταστολή, που εξασκείται συστηματικά εδώ τα τελευταία χρόνια με πρόφαση την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τώρα πλέον και της πανδημίας.

Το δικαίωμα ωστόσο να καταγράφεται το έργο των δημοσίων υπαλλήλων από τους πολίτες, και βέβαια και από τους δημοσιογράφους, επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία και απο το γαλλικό σύνταγμα, με βάση την αρχή διαφάνειας των δημοσίων λειτουργών και την ελευθερία του τύπου. Ποτέ πριν στη Γαλλία δεν είχε συμβεί τέτοιο όργιο καταστολής και καταπάτησης δικαιωμάτων.

Οι καταγγελίες για ολοκληρωτική και φασιστική μετάλλαξη της Γαλλικής Δημοκρατίας φτάνουν από παντού.

Ενώ είναι αμέτρητες οι καταγγελίες από θύματα της αστυνομικής καταστολής, η κυβέρνηση προτείνει νόμο για να προστατεύσει την αστυνομία, δίνοντάς της υπερβολικές εξουσίες και χρηματοδοτώντας την ώστε να προμηθευτεί χειροπέδες, δακρυγόνα και drones, χρηματοδοτώντας ταυτόχρονα από δω και στο εξής και ιδιωτικές εταιρείες να τη συντρέχουν, ενώ καταργεί τελείως το κράτος – πρόνοιας.

Η Γαλλία απαρυθμεί 10 εκατομμύρια ανθρώπων που ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας και 300.000 άστεγους.

Ενάντια στον νόμο αυτό έχει τεθεί ακόμη και σωματείο της ίδιας της αστυνομίας – τόσο εξώφθαλμη είναι η καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Ο ΟΗΕ επίσης με επιστολή του προς τη γαλλική κυβέρνηση που κοινοποιήθηκε στα μέσα στις 12.11.2020 είχε επιστήσει την προσοχή της στην επικινδυνότητα σχετικά με τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα που εισάγει ο νόμος για την Καθολική Ασφάλεια. Αν εγκριθεί από τη Βουλή, ο νόμος, για να μπεί σε ισχύ, θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια και από τη γαλλική γερουσία, δίνοντας έτσι λίγο χρόνο ακόμα στο κίνημα να αντισταθεί.

Ελευθερία, Ελευθερία…, φωνάζουν οι διαδηλωτές στο Παρίσι, στην πρώην χώρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

* Η Αναστασία Πολίτη, είναι μέλος στην Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα – Παρίσι / Aθήνα