Την προηγούμενη Δευτέρα, το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε στα ΜΜΕ ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο non paper. Πρόκειται για πληροφορίες που μπορούν οι δημοσιογράφοι να χρησιμοποιήσουν, χωρίς όμως να δεσμεύεται η -ανώνυμη πάντα- πηγή που τις διαρρέει.

Ads

Τα non paper χρησιμοποιούνται για πολιτικά ή οικονομικά θέματα. Για πρώτη φορά επρόκειτο για πληροφορίες για τις κοσμικές στήλες των εφημερίδων ή τα τηλεοπτικά πρωινάδικα. Μάθαμε απλώς ότι ο κ. Μητσοτάκης και  η σύζυγός του ήταν προσκεκλημένοι του μεγαλοεπιχειρηματία και παραγωγού του Χόλιγουντ Μπάρι Ντίλερ και της συζύγου του κορυφαίας σχεδιάστριας Νταιάν φον Φύρστενμπεργκ,  που κάνουν διακοπές στο Αιγαίο. Και βρέθηκαν σε τραπέζι με τον Tζεφ Μπέζος της Amazon, τον Τομ Χάνκς, η σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον και έναν δημοσιογράφο του CNN.

Δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη για συζητήσεις σχετικά με επιχειρηματικά σχέδια, επενδύσεις στην Ελλάδα κλπ. Μετά την αποστολή του non paper, ό,τι διέρρευσε, προφανώς από το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν για το μέγεθος των καραβίδων που καταναλώθηκαν.

Διαβάστε επίσης: Ζεύγος Μητσοτάκη και ΜΜΕ, life style και κλειδαρότρυπα

Ads

Έγραψα ένα άρθρο, ξεκινώντας από τις εξαιρετικές ικανότητες του κ. Μπέζος στη φοροδιαφυγή/ αποφυγή και τις συνθήκες  «τεχνολογικής γαλέρας» στις επιχειρήσεις του. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στα «Νέα» που μου την «έπεσαν» για το σχόλιο στο tvxs. Αντιγράφω μέρος του άρθρου:

«Πέσιμο» στον Μπέζος

Αναμενόμενο. Και πολύ λογικό. Αφού εξαντλήθηκε ολόκληρο το οπλοστάσιο.. το συριζοπαρεάκι ανέκρουσε πρύμναν. Βρήκε άλλο πλαίσιο για να την «πέσει» στον πρόεδρο Κυριάκο. Διά χειρός Κούλογλου, του Στελάρα του ανήσυχου, για τους κουκουλοφόρους της Novartis. Που εξήγησε στους ανά την επικράτεια διαπορούντες οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ τι τομάρι του κερατά είναι αυτός ο Μπέζος, με τον οποίο συνέφαγε ο πρόεδρος Κυριάκος – και φυσικά ντροπή του (του Κυριάκου) αφού ο άλλος είναι τέτοιο κάθαρμα.

Ιδού πώς ξεκινάει τα… αποκαλυπτήρια Μπέζου ο Κούλογλου..«Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Αλλά το 2007 και το 2011 δεν πλήρωσε καθόλου φόρο, χρησιμοποιώντας λογιστικά τρικ. Μάλιστα το 2011 πήρε και $1.500 κρατική επιδότηση για τον γιο του, που είναι φοιτητής!».

Ασε δε που στην Amazon γίνονται και εργατικά ατυχήματα.
Στέλιο, αίσχος, αλήθεια. Ντροπή και αίσχος για την ακρίβεια. Δεν το περίμενα κι εγώ αυτό. Οχι, να τα λέμε και αυτά. Μα δεν ντρέπονται καθόλου; Με τον Μπέζος ρε; Με τον Μπέζος;

Στο άρθρο μου δεν καταλόγιζα στον κ. Μητσοτάκη ότι συνέφαγε με τον Μπέζος, αλλά ότι έκανε βούκινο μια ιδιωτική συνάντηση χωρίς πολιτικό-οικονομικό αντικείμενο. Έγραφα επί λέξει:

Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι; Όχι ακριβώς, καθώς ένας πρωθυπουργός είναι συχνά υποχρεωμένος να δει μεγιστάνες, είτε του αρέσει είτε όχι. Το πρόβλημα ξεκινά από το «δείχνω τους φίλους μου ». To κάνω βούκινο.

Μπορεί δηλαδή το non paper να έκανε τις κυρίες των άλλων καλών, ολιγαρχικών οικογενειών της χώρας να σκάσουν, γιατί δεν έχουν φάει με τον Μπέζος ή με τον Τομ Χανκς όπως η κυρία Μαρέβα, αλλά τι μας νοιάζει εμάς; Γιατί αφορά, τον διασωληνωμένο με τα καθημερινά προβλήματα του, απλό πολίτη, τι έφαγε η Νταιάν φον Φύρστενμπεργκ;

Διαβάστε επίσης: Απολύσεις μέσω αλγορίθμων στην Amazon

Μέσα στην εβδομάδα δεν είχαμε εξελίξεις, πέρα από την είδηση ότι στις εταιρείες του Μπέζου τις απολύσεις κάνει ένας αλγόριθμος, που συχνά την πέφτει άδικα σε εργαζόμενους. Αλλά  ξαφνικά, το Σαββατοκύριακο χθες και προχθές, άρχισε το Μαξίμου να διαρρέει ότι στη συνάντηση στην Αντίπαρο το μενού δεν είχε μόνο «καρπάτσιο κολοχτύπας, καλαμάρι, χτένια, καραβίδα με κριθαράκι και πολλά πιάτα χωρίς γλουτένη»,  αλλά και επιχειρηματικά σχέδια και επενδύσεις στην Ελλάδα:

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, στη συνάντηση αποφασίστηκε να γυριστεί το Μάμα Μία νο3 στην Κρήτη, ενώ το Βήμα είχε τίτλο: «Η σύναξη της Αντιπάρου και το… μενού των επενδύσεων» και υπότιτλο:

Η παρουσία του Τζεφ Μπέζος στη χώρα και το δείπνο με το ζεύγος Μητσοτάκη, που περιλάμβανε και επιχειρηματικές συζητήσεις – Τα σενάρια για κινηματογραφικές παραγωγές και δίκτυο δορυφορικής κινητής τηλεφωνίας.

Γιατί περίμεναν μια εβδομάδα να μας τα διαρρεύσουν; Προφανώς γιατί τα ανακάλυψαν εκ των υστέρων. Πιο ειλικρινή, τα Νέα του Σαββατοκύριακου αφιέρωναν στον Μπέζος μια ολόκληρη σελίδα για τις επιχειρήσεις, τα σχέδια και τον πλούτο του, χωρίς την παραμικρή νύξη, τουλάχιστον για την κραυγαλέα φοροαποφυγή.

Επειδή η τελευταία είναι μια από τις βασικές αιτίες των σημερινών κραυγαλέων κοινωνικών ανισοτήτων, εμένα με ενδιαφέρει περισσότερο. Καλοδεχούμενα τα αφιερώματα για το αναμφισβήτητο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Μπέζος, αλλά γιατί αποσιωπάται ότι δύο χρόνια μετά την επιδότηση του από το αμερικανικό δημόσιο με 1500$, ο Μπέζος αγόρασε τη Washington Post;

Στα τυφλωμένα από το χρήμα, μέλη του ελληνικού fun club του Τζεφ Μπέζος αφιερώνω την κεντρική φωτογραφία από την μεγάλη εκστρατεία που γίνεται στις ΗΠΑ για να φορολογηθεί ο ήρωας μας. Η εκστρατεία έχει τίτλο «φορολόγησε με, αν μπορείς».