Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Την κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα μας αναλύουν οι Financial Times σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα με τον χαρακτηριστικό τίτλο Clock ticking as Greece races to avoid default, στην οποίο κάνουν λόγο για «αγώνα δρόμου» του τεχνοκράτη, έλληνα πρωθυπουργού προκειμένου η χώρα να αποφύγει μία «άτακτη χρεοκοπία» τον Μάρτιο. Ανάλογο είναι το ρεπορτάζ της FT Deutschland που αναλύει την κρισιμότητα του επόμενου τριμήνου για την ελληνική οικονομία.
Ads
Στο ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι σε βάρος του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα διατυπώνονται επικρίσεις ότι υπήρξε λιγότερο παραγωγικός από όσο ήλπιζαν κάποιοι και παρατίθεται δήλωση τραπεζίτη (που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος), ο οποίος τονίζει ότι έχουν περάσει πάνω από 6 εβδομάδες από τη δημιουργία της κυβέρνησης, η οποία έχει όμως ελάχιστα να επιδείξει. «Σέβομαι τον Παπαδήμο, είμαι όμως απογοητευμένος γιατί περίμενα περισσότερα», καταλήγει.
Στο ίδιο πλαίσιο παρατίθεται επίσης, δήλωση «στενού συμβούλου του πρωθυπουργού», ο οποίος παραδέχεται ότι θα μπορούσαν – στο διάστημα που έχει αναλάβει ο κυβερνητικός συνασπισμός – να έχουν γίνει περισσότερα πράγματα, υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό παίρνουν περισσότερο χρόνο και προσθέτει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιλύσει όλα τα θέματα που εκκρεμούν.
Στην εν λόγω ανταπόκριση αναφέρεται επίσης ότι σχεδόν όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία θα πρέπει να εγκριθεί το δεύτερο δάνειο των 130 δις ευρώ, αλλά και να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ κυβερνητικοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι όροι του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), θα οριστικοποιηθούν εγκαίρως – πριν δηλαδή από την Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιανουαρίου – ενώ εντός της ίδιας προθεσμίας ελπίζουν ότι θα έχουν εξασφαλιστεί και οι συμφωνίες όσον αφορά τις προϋποθέσεις, δηλ. τις οικονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητά η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.
FT Deutschland: Κρίσιμο το πρώτο τρίμηνο
Άρθρο των Claudia Kade, Claus Hecking και Andre Kühnlenz στην εφημερίδα με τίτλο «Καθοριστικές ημέρες για το κοινό νόμισμα» αναφέρει ότι κορυφαίοι πολιτικοί της Ευρωζώνης και αναλυτές της αγοράς συμφωνούν κατ’ εξαίρεσιν:
Αντιμετωπίζουν όλοι με ανησυχία τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους – γιατί το πρώτο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του ευρώ. Αφενός επίκεινται πολλές πωλήσεις ομολόγων των κρατών που διέρχονται κρίση, ενώ παράλληλα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επεξεργάζονται μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη και την ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης EFSF και ESM.
Προκειμένου να ανακτήσουν ένα ‘μίνιμουμ’ αξιοπιστίας, τα κράτη της Ευρωζώνης και οι εταίροι τους από τα υπόλοιπα 10 κράτη της ΕΕ βιάζονται να ενσωματώσουν ένα νέο, αυστηρότερο σύμφωνο λιτότητας στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Αυτή την Πέμπτη κιόλας μπορεί να ληφθεί μια πρώτη σχετική απόφαση. Στη συνέχεια, θα υπάρξει νέα συνάντηση των εκπροσώπων των κρατών της ΕΕ, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, που επεξεργάζονται το δημοσιονομικό σύμφωνο – ίσως για τελευταία φορά.
Γιατί. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της CDU Elmar Brok, σύντομα επίκειται συμφωνία. Σε περίπτωση συμφωνίας η όλη διαδικασία θα επιταχυνθεί και τότε είναι πιθανή έγκριση του συμφώνου στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιανουαρίου αντί στις αρχές Μαρτίου, όπως προβλεπόταν αρχικά.
Θα ακολουθήσει η επικύρωση του συμφώνου από τα εθνικά κοινοβούλια. Τουλάχιστον τα 15 από τα 17 κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να επικυρώσουν τη συνθήκη, για να αρχίσει μετά να ισχύσει σ’ αυτές τις χώρες.
Ενώ η πορεία ολοκλήρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου είναι καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, στην Ελλάδα τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα. Η οικονομία πεθαίνει, η είσπραξη των φόρων και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν μείνει πίσω, κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Ο Π/Θ Λουκάς Παπαδήμος προειδοποιεί ήδη για το ενδεχόμενο «άτακτης χρεοκοπίας».
Το δημοσίευμα συνοδεύεται από γράφημα, με σημαντικές ημερομηνίες για το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Ειδικότερα, στο γράφημα για τον μήνα Μάρτιο απεικονίζεται ένα χαρτονόμισμα των εκατό δραχμών και για την 20η Μαρτίου αναφέρονται σχετικά με την Ελλάδα τα εξής:
20. Μαρτίου: Καθοριστική μέρα για την Ελλάδα. Η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει 14,5 δις. ευρώ χρέη και 0,6 δις. ευρώ τόκους. Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση χρειάζεται μια υπερ-δόση ύψους τουλάχιστον 15 δις. ευρώ. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος της «άτακτης χρεοκοπίας». Γι’ αυτό επίσης θα πρέπει τότε να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για την οικειοθελή απομείωση του χρέους.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >