Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Ελάχιστοι ίσως θυμούνται ότι η πρώτη διπλωματική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η αναγνώριση του Γκουαϊδό, ενός τύπου που είχε αυτό- ανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας. Είχα τότε υποστηρίξει, μαζί με άλλους ευρωβουλευτές της Αριστεράς, ότι πρόκειται για απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, που δεν είχε στόχο τη δημοκρατία αλλά τα πετρέλαια της Βενεζουέλας.
Ότι ο Γκουαϊδό ήταν φυτευτός από τον Τραμπ χωρίς να διαθέτει κοινωνική βάση, ότι ο «τσαβισμός» έχει γερές βάσεις στην κοινωνία της χώρας και ότι οι ξένες επεμβάσεις θα ενίσχυαν τις αντιδημοκρατικές τάσεις του καθεστώτος Μαδούρο: όλα εξελίχθηκαν έτσι ακριβώς.
Ακόμη και οι New York Times, που είχαν διαφημίσει την ενθρόνιση του Γκουαϊδό (όπως είχαν υποστηρίξει και το πραξικόπημα εναντίον του Τσάβες, το 2002) κυκλοφόρησαν τις προάλλες με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Aγώνας ή προσαρμογή; η ξεθωριασμένη αντιπολίτευση της Βενεζουέλας πασχίζει να συνεχίσει». «Σήμερα, τα πλήθη των οπαδών έχουν φύγει, πολλοί διεθνείς σύμμαχοι ταλαντεύονται και ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός καταρρέει – ενώ ο κ. Μαδούρο μοιάζει πιο αμετακίνητος από ποτέ », ήταν το συμπέρασμα της αμερικανικής εφημερίδας.
«Δύο χρόνια πέρασαν από την απόπειρά του Γκουαϊδό να αναλάβει την εξουσία », σχολίαζε χθες η «Ντόιτσε Βέλλε». « Στην πολιτική θεωρία αυτό ονομάζεται πραξικόπημα. Στην πράξη οι ΗΠΑ άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Αναγνώρισαν πρώτες τον φερόμενο ως “νέο Ομπάμα της Βενεζουέλας” σε αυτό το αξίωμα, ακολουθούμενες από άλλες 50 χώρες, εκ των οποίων και κράτη-μέλη της ΕΕ. Με όχημα τον μη χαρισματικό Γκουαϊδό, ο δυτικός παράγων τα δύο αυτά χρόνια αναλώθηκε σε μια στρατηγική φθοράς του προέδρου Ν. Μαδούρο, παραγνωρίζοντας πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο τσαβισμός σαν κίνημα στη χώρα της Βολιβαριανής Επανάστασης,.. Η Δύση πόνταρε στον Γκουαϊδό και αστόχησε».
Το γεγονός ότι ο κατά φαντασίαν πρόεδρος, παρότι χρηματοδοτήθηκε γενναία από τις ΗΠΑ, απέτυχε παταγωδώς σε μια πολύ φτωχή χώρα με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, τα λέει όλα. Τα χρήματα προέρχονται τις καταθέσεις στο εξωτερικό των περιουσιακών στοιχείων της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου PDVSA, της Βενεζουέλας. Πόσες δεκάδες εκατομμύρια δολάρια εκλάπησαν, -περί αυτού πρόκειται-, από τη δημόσια περιουσία της Βενεζουέλας δεν είναι γνωστό, καθώς η Ουάσιγκτον δεν δημοσιοποιεί τα ακριβή ποσά και τους παραλήπτες.
Το βέβαιο είναι ότι ο Γκουαϊδό αντιμετωπίζει σήμερα κατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα μέσα στη Βενεζουέλα. «Εξεταστική Επιτροπή του κοινοβουλίου κάλεσε τον ίδιο κι άλλους 30, οι περισσότεροι πρώην βουλευτές, να λογοδοτήσουν για κατάχρηση εκατομμυρίων από τα δημόσια ταμεία. Σε βάρος του Γκουαϊδό τρέχουν τουλάχιστον πέντε ανακρίσεις και ο γενικός εισαγγελέας Ταρέκ Σαέμπ του έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα», συνεχίζει η «Ντόιτσε Βέλλε».
Η ΕΕ αναπροσαρμόζει την πολιτική της και στις επίσημες ανακοινώσεις δεν τον αποκαλεί, πλέον, πρόεδρο: «Η ΕΕ αναζητεί τον διάλογο με όλες τις δυνάμεις, που θέλουν την επιστροφή της δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων ιδιαιτέρως του Χουάν Γκουαϊδό και άλλων μελών του απερχόμενου κοινοβουλίου», λέει το τελευταίο ανακοινωθέν της 25ης Ιανουαρίου.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν το Βερολίνο συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την αναγνώριση του στην ΕΕ, παραδέχθηκε εμμέσως ότι δεν τον αναγνωρίζει πλέον. Επιχείρημα; η κατάσταση στη Βενεζουέλα «έχει εξελιχθεί».
«Ο Γκουαϊδό συνεχίζει ολοένα και πιο μόνος τη μάχη ενάντια στην αυταρχική κυβέρνηση της χώρας και στον εξαιρετικά δημοφιλή πρόεδρο, Νικολά Μαδούρο», γράφουν οι Νew York Times. Οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις του και το κάλεσμα του για αποχή από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δίχασαν την αντιπολίτευση.
«Παρά την αγέρωχη στάση του, πολλοί από τους υπόλοιπους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα μιλούν για ένα κίνημα στη χειρότερη στιγμή του, εγκλωβισμένο στον φόβο, την εσωστρέφεια και το χαμηλό ηθικό», συμπληρώνουν οι New York Times.
«Οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τον Γκουαϊδό, έχουν μειώσει τα κυβερνητικά έσοδα, αλλά επίσης ανάγκασαν τους πολίτες να επικεντρωθούν στην καθημερινή επιβίωση, όχι στην πολιτική κινητοποίηση. Οι προσπάθειές του να πυροδοτήσει μια στρατιωτική εξέγερση κατέληξε να εδραιώσει τον έλεγχο του Μαδούρο στις ένοπλες δυνάμεις. Ένας αξιωματούχος της αντιπολίτευσης μίλησε για την αυξανόμενη δημόσια απάθεια προς την πολιτική, προσθέτοντας: Είμαστε στα πρόθυρα να εξαφανιστούμε ».
Ισχυροποιημένος, ο πρόεδρος Μαδούρο αξιοποιεί την αμερικανική επιθετικότητα για να φιμώσει την αντιπολίτευση στα αριστερά του και όσους επιμένουν να αναφέρονται στις αξίες της επανάστασης του Ούγκο Τσάβες. «Οποιοσδήποτε κάνει κριτική χαρακτηρίζεται δεξιός και προδότης», δήλωσε το φθινόπωρο ο Αρές Ντι Φάζιο, του οποίου το κόμμα Tupamaros διαλύθηκε από την κυβέρνηση, όπως και άλλα τρία μικρά αριστερά κόμματα. Ο Χοσέ Καρμέλο Μπισλίκ, βετεράνος Σοσιαλιστής και παρουσιαστής του δημοφιλούς ραδιοφωνικού προγράμματος «Ο Αγώνας του Λαού», που κατήγγειλε φαινόμενα διαφθοράς, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από παρακρατικούς.
Η μόνη λύση για την Βενεζουέλα μοιάζει να είναι αυτή που προτείναμε ως Ομάδα της Αριστεράς από την αρχή της κρίσης, μαζί με όλες τις μετριοπαθείς κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, τον ΟΗΕ αλλά ακόμη και τον Πάπα: ένας ειλικρινής διάλογος ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές που θα καταλήξει σε εκλογές, με σεβασμό στο Σύνταγμα της χώρας και χωρίς ξένες επεμβάσεις.
Με την εξαίρεση του Γκουαϊδό, που ελπίζει ότι και η νέα αμερικανική διοίκηση θα ακολουθήσει την πολιτική Τραμπ, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας προσανατολίζεται σε αλλαγή πολιτικής. «Πρέπει να οικοδομήσουμε μια στρατηγική βασισμένη στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Ενρίκε Καπρίλες, ηγέτης της αντιπολίτευσης και αντίπαλος του Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές. «Η τρέχουσα στρατηγική έχει εξαντληθεί και πρέπει να αλλάξει.»
«Η ελληνική κυβέρνηση επένδυσε στον Γκουαϊδό, », γράφει η Ειρήνη Αναστασοπούλου στην ανάλυση της «Ντόιτσε Βέλλε». « Τον Ιανουάριο του 2020, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους προσκλήθηκε ως ομιλητής διαδικτυακά στο 8ο Athens Democracy Forum που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων. H ¨αποκαθήλωση” Γκουαϊδό από τη Δύση θέτει τώρα το ελληνικό ΥΠΕΞ ενώπιον συνολικής αναθεώρησης της πολιτικής έναντι της Βενεζουέλας ».
Στην προσπάθεια της να γίνει αρεστή στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση αγκάλιασε αμέσως τον Γκουαϊδό και απέσυρε τον Έλληνα πρέσβη από το Καράκας, αντί να συμβαδίσει με τις πιο μετριοπαθείς χώρες της ΕΕ. Σήμερα, ακόμη χωρίς πρέσβη, δεν μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης στη χώρα.
Ο ομόλογος του της Γερμανίας, που είχε ο ίδιος πρωτοστατήσει στη μάχη κατά του Μαδούρο και είχε απελαθεί με την κατηγορία ότι παραβίασε της Σύμβαση της Βιέννης αναμειγνυόμενος στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, έχει επιστρέψει στη Βενεζουέλα. Για να προωθήσει τα γερμανικά διπλωματικά και οικονομικά συμφέροντα..
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >