Για την κυβέρνηση του -εξαφανισμένου- Μητσοτάκη και τη λουδοβίκεια αντίληψή του, το ζήτημα δεν είναι πώς θα αντιμετωπιστεί το χάος και η καταστροφή από την κακοκαιρία -και κάθε άλλη τραγωδία- που οφείλεται στο προσωποκεντρικό και υδροκέφαλο καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει αλλά πώς θα συγκαλύψει τις ευθύνες και θα κάνει διαχείριση της επικοινωνιακής ζημιάς, πρωτίστως για το εγωπαθές προφίλ του.

Ads

Ας γυρίσουμε, τώρα, το χρόνο πίσω και ας σκεφτούμε τι συνέβαινε στις 31 Αυγούστου του 2021 όταν η κυβέρνησή του έψαχνε ένα σωσίβιο για να αποσείσει τις ευθύνες για τη μεγάλη τραγωδία των πυρκαγιών. Το φτηνό και κακοστημένο κόλπο που είχε σκεφτεί τότε το επιτελείο ήταν να «υφαρπάξει» το συμβουλο του Τσίπρα Δ. Αποστολάκη και να τον καταστήσει Υπουργό Κοινής Αποδοχής για την Πολιτική Προστασία, εκβιάζοντας πρακτικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Τσίπρας βέβαια αντέδρασε ακαριαία και άδειασε την κυβέρνηση την ώρα που ανακοίνωνε με θράσος τον Αποστολάκη, ερήμην του ίδιου.

Η κίνηση εκείνη, εκτός από ένα τρικ που θα τόνωνε το προφίλ του Μητσοτάκη, θα καθιστούσε την αξιωματική αντιπολίτευση σχεδον συνυπόλογη σε κάθε επιτελική καταστροφή της κυβέρνησης. Μπορεί τότε να επικεντρώθηκε η συζήτηση στο απρόσμενο φιάσκο αλλά φαίνεται ότι κάποιοι θα δημιουργούσαν ένα πολιτικό άλλοθι για όλες τις χτυπητές ανεπάρκειες της κυβέρνησης. Αν επιστρέψουμε στο σήμερα, όλοι μπορούμε να φανταστούμε ότι η κυβέρνηση και τα -εμφανώς αμήχανα τώρα-  ΜΜΕ μετά την οργή για το χάος της κακοκαιρίας θα μπορούσαν να επιτεθούν σε έναν Υπουργό που θα τεκμαίρεται τη συναίνεση, πρώην Υπουργό και στενό συνεργάτη του Τσίπρα. Κοινώς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφταιγε και για λογαριασμό της κυβέρνησης ! Ευφυές πράγματι όπως το σκέφτηκαν αλλά ευφυέστερη η αντίδραση Τσίπρα τότε.

Καθώς χάθηκε αυτό το πλεονέκτημα, στη νέα καταστροφή, που δεν μπορεί να συγκαλυφθεί, αναζητεί τον επόμενο αποδιοπομπαίο τράγο αφού ακόμη και βουλευτές της ΝΔ ζητούν παραιτήσεις. Και φαίνεται ότι τον αναζητεί  στον λιγότερο υπεύθυνο των καταστροφικών χειρισμών, τον Υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή αν κρίνουμε από το γεγονός ότι – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- Υπουργείο του ήταν το μόνο που δεν κλήθηκε στην πρωινή σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη.

Ads

Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε ότι το «επιτελικό καθεστώς» δέχεται εντολές μόνο από το Μαξίμου, όπου περίπου γράφονται μέχρι και τα νομοσχέδια (το απέδειξε άλλωστε ο Γεραπετρίτης στον… Φουρθιώτη) στην περίπτωση της κακοκαιρίας, ακόμη και οι μικρότεροι παίκτες έχουν προφανείς ευθύνες τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά:

Περιφερειάρχης και Δήμαρχος της Αθήνας, εκτός συναγωνισμού για πολλοστή φορά, ήταν ανύπαρκτοι και εκτίθενται σε κάθε δημόσια παρουσία τους. Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας -προσωπική επιλογή Μητσοτάκη ως «μεταγραφή σε θέση κοινοτικού»- έχει την κεντρική ευθύνη συντονισμού της επιχειρησιακής αντιμετώπισης και θα ήταν και ο πιο εύκολος στο ρόλο του «αυτοφωράκια». Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (όπου ανήκει και η Τροχαία Αττικής Οδού που προφανώς θα έπρεπε να διακόψει έγκαιρα την κυκλοφορία) έχει πασιφανείς ευθύνες, ο Υπουργός Ενέργειας βαρύνεται αντικειμενικά με το χάος των διακοπών ρεύματος. Ακόμη και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την καθυστερημένη λήψη μέτρων και σε μικρότερο βαθμό η -πάντα απίθανη – Υπουργός Παιδείας.

Το δε Υπουργείο Μεταφορών, εμπλέκεται στο σκέλος της σύμβασης για την Αττική Οδό και δεν φαίνεται να έχει χωρική ή επιχειρησιακή εμπλοκή στο συνολικό χάος, στο βαθμό που την έχουν οι υπολοιποι. Βέβαια, για να προσπαθήσει να πετάξει το «μουτζούρη» σε ένα Καραμανλή, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να συνυπολογίσει και μια πιθανή σοβαρή πολιτική σύγκρουση, την οποία θα κληθεί να διαχειριστεί. (Μήπως βολεύει περισσότερο ο Στυλιανίδης;)

Γράψαμε και χθές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια αρχετυπική δεξιά κυβέρνηση που φέρνει την καταστροφή εντελώς προβλέψιμα και με μαθηματική ακρίβεια, στη συνέχεια, παίζει το παιχνίδι της συγκάλυψης των ευθυνών και χρησιμοποιεί κοινοτοπίες. Άλλοτε χυδαία, όπως ο Πατούλης, άλλοτε πιο κομψά, όπως ο Μητσοτάκης.

Είναι Τρίτη, οι ευθύνες είναι αναπόδραστες και δεν βγαίνει και καμιά δημοσκόπηση για να αναθαρρήσει ο Πρωθυπουργός…