Nα είσαι νέος και καρδιοπαθής, να ακολουθείς θεραπεία ανοσοκαταστολής, να έχεις κάνει μεταμόσχευση, να υποφέρεις από σοβαρό πνευμονολογικό πρόβλημα και να μην ξέρεις πότε θα έρθει η σειρά σου για το εμβόλιο, αν θα έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις γιατί δεν είναι όλα κατάλληλα για σένα, σε ποια κατηγορία των ευπαθών ομάδων βάσει υποκείμενου νοσήματος ανήκεις και τι προτεραιότητα θα δοθεί στη δική σου περίπτωση. 
 
Να πρέπει να ξεκινήσεις νέα αγωγή και να βιάζεσαι γιατί μετά δεν θα μπορείς να εμβολιαστείς και να μην ξέρεις πού να το πεις, να μην προβλέπεται κάποια διαδικασία για να δηλώσεις το επείγον της κατάστασής σου. Και στο μεταξύ να βλέπεις να εμβολιάζονται υγιείς 60άρηδες με AstraZeneca χωρίς κριτήριο που να αφορά την κατάσταση της υγείας τους και να πηγαίνουν οι περισσευούμενες δόσεις στο στρατό και στην αστυνομία γιατί, λέει, έχουν την ετοιμότητα να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. 
 
Οσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας περνούν ακόμη πιο δύσκολα τον καιρό της πανδημίας. Προσέχουν πολύ γιατί ξέρουν πως αν μολυνθούν με Covid-19 έχουν πολλές πιθανότητες να μπλέξουν άσχημα, αποφεύγουν να πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο για εξετάσεις ή για να δουν τον γιατρό τους γιατί τους έχει υποδειχθεί να μένουν μακριά από χώρους όπου κυκλοφορεί πολύς κόσμος, έχουν το δικό τους πρόβλημα, έχουν και το πρόσθετο άγχος του νέου ιού που έχει κλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη. 
 
Μέχρι τώρα στην καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας δεν λέγεται τίποτα γι αυτούς. Δεν ξέρουν καν αν υπάρχει κάποια λίστα, ποια θα είναι τα αντικειμενικά κριτήρια για να καθοριστεί η σειρά προτεραιότητας πέρα από τη συνταγογράφηση, αν θα γνωμοδοτούν γιατροί και πώς θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, αν θα υπάρχει τρόπος να αναδειχθούν υποκειμενικοί παράγοντες, πότε θα ανοίξει πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού. 
 
Δεν ξέρουν τίποτα. Και αυτό ίσως είναι το πιο βασανιστικό. Γιατί δεν μπορούν να προγραμματίσουν και να προετοιμαστούν. Σου λέει ο γιατρός να μειώσεις ή και να διακόψεις τη θεραπεία σου για να ανέβουν τα λευκά σου πριν κάνεις το εμβόλιο και αγωνιάς πόσο καιρό θα κρατήσει αυτό το στάδιο και αν θα το αντέξεις. 
 
Το κανάλι Action 24, με πρωτοβουλία του διευθυντή του Γιώργου Κουβαρά, ξεκίνησε καμπάνια για τα δικαιώματα των ευπαθών ομάδων βάσει υποκείμενου νοσήματος. Τους έφερε στο προσκήνιο, τους έκανε ορατούς. Παρουσιάστηκαν ρεπορτάζ για την ευρωπαϊκή εμπειρία, μίλησαν επιστήμονες και ασθενείς, επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι της καθυστέρησης και τα προβλήματα στην καταγραφή. 
 
Μιλάμε για ανθρώπους που παλεύουν για να ζήσουν, για να μπορούν να δουλεύουν, να χαίρονται, να ερωτεύονται και να δημιουργούν, για να να μην πονάνε, για να στέκονται όρθιοι. Και δεν έχει σημασία η ηλικία τους. Γιατί παλεύουν με το σώμα τους πριν γεράσουν. Και δεν έχουν αντοχές για άλλη αβεβαιότητα. 
 
Ας μας πουν, επιτέλους, τι θα γίνει με τους ευπαθείς λόγω υποκείμενου νοσήματος.