Εμένα δεν μου έκανε τόσο εντύπωση η παράλυση του «πιο σημαντικού υπουργού Ναυτιλίας στον κόσμο» όταν του έδειξαν απόσπασμα από ντοκιμαντέρ, στο οποίο ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης δηλώνει ότι ο κλάδος του έχει χεσμένη την Ελλάδα, την κυβέρνηση και επομένως τον ίδιο τον υπουργό. Και η παράταξη Μητσοτάκη μπίζνες κάνει,  σέβεται τον κλάδο των επιχειρηματιών και άλλωστε γνωρίζονται μεταξύ τους. «Α, ο Πάνος», λέει σαν να ήταν φιλαράκι του ο υπουργός κ. Πλακιωτάκης, μόλις οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ  είπαν θα του δείξουν το απόσπασμα. 

Ads

Επίσης δεν προκαλεί έκπληξη, ότι παρά τη βρώμα η λαλίστατη κυβέρνηση δεν είπε μια κουβέντα, έστω και για τα μάτια του κόσμου. Δε δαγκώνεις το χέρι από όπου τρως. Μπορεί στους φοιτητές να κάνει το μάγκα, αλλά, όπως έγραψε ακόμη και ο Economist, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο υπάκουος σπασίκλας, το κατοικίδιο των Ευρωπαίων ισχυρών.

Διαβάστε επίσης: Ψυχρολουσία Πλακιωτάκη με δήλωση εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη: «Οι πλοιοκτήτες μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό»

Το πιο εντυπωσιακό -και απογοητευτικό- είναι τα λεγόμενα του εφοπλιστή και το ύφος με το οποίο τα λέει. Είναι σαν να μιλάει για μια υπανάπτυκτη χώρα και την κυβέρνηση της, που περιφρονεί βαθιά. Μετά το θόρυβο που έγινε, στα social media και ορισμένα sites- το φιλοκυβερνητικό σύστημα σιωπή-  ο κ. Λασκαρίδης δήλωσε ότι οι δηλώσεις του «δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε τον Υπουργό Ναυτιλίας»

Ads

Αλλά ολόκληρο το απόσπασμα της συνέντευξης του δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το αντίθετο: 

« Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό. Μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Διαβάστε επίσης: η αφόδευση του εφοπλιστή

Δεν τους νοιάζει ούτε η ελληνική σημαία ούτε η χώρα και αυτό είναι το πρόβλημα με την ελληνική μεγαλοαστική τάξη. Άλλοι πλούτισαν με την κατοχή, άλλοι επωφελήθηκαν από τα χωρίς προηγούμενα προνόμια που τους έδωσε η χούντα -και στη ναυτιλία-, οι νεότεροι αρμέγουν το ελληνικό δημόσιο και διαφθείρουν πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς. Στην καλύτερη περίπτωση συμπεριφέρονται σαν ξένοι φιλέλληνες. Στη χειρότερη αφοδεύουν δημοσίως και πάνω στον πρωθυπουργό.  

Κανείς και πουθενά δεν είναι άγιος, αλλά στις ΗΠΑ, τη Γαλλία ή το Λονδίνο βλέπεις επιτυχημένους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για τη πορεία της χώρας τους, χρηματοδοτούν τις καλές πρακτικές και τον πολιτισμό. Οι δικοί μας δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους. Δέστε πως ορισμένοι από αυτούς κατάντησαν το ποδόσφαιρο.

Με λιγοστές εξαιρέσεις, η ελληνική εκδοχή άρχουσας τάξης, στενοκέφαλη και συντηρητική,  συμπεριφέρεται σαν νεόπλουτη, με πολιτιστικές προτιμήσεις μεταξύ σκυλάδικων και μπαρ στις παραλίες Μυκόνου. Άντε κανένα Ρέμμο, οι πιο προχωρημένοι. Αγοράζουν τίποτα  ΜΜΕ ή κοιτάνε να τα έχουν καλά μαζί τους, άλλοτε για να καλύψουν τα νώτα τους και άλλες φορές για να φιγουράρουν στις κοσμικές  στήλες καμιάς κυριακάτικης εφημερίδας. 

Η οικογένεια Λασκαρίδη έχει σχέση – με βάση ρεπορτάζ του Documento –με την παναμέζικη οffshore εταιρεία «Velvet Success» η οποία παρουσιάζεται να έχει καταθέσει 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του Τάσου Καραμήτσου, μετόχου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και να 
συμμετείχε με 800.000 ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας Zeus+Dione, από την οποία αποχώρησε πρόσφατα η Μαρέβα Γκραμπόφσκι(κατά σύμπτωση, ένα από τα πλοία της οικογένειας Λασκαρίδη ονομάζεται Zeus).

Διαβάστε επίσης: Ο Π. Λασκαρίδης και ο πιο σημαντικός υπουργός Ναυτιλίας στον κόσμο…

Το βέβαιο είναι ότι όταν ο,  μακαρίτης πλέον, Θέμος Αναστασιάδης κατέθεσε 5 εκατομμύρια σε τράπεζα στην Αθήνα χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει το πόθεν έσχες, είπε ότι του τα έδωσε ο κ. Θανάσης Λασκαρίδης, αδελφός και συνέταιρος του Πάνου της πολύκροτης συνέντευξης. Στη συνέχεια, ο Θ. Αναστασιάδης  δικαιολογήθηκε ότι «θόλωσε» και είπε το όνομα του επιχειρηματία. Σύμφωνα όμως με τον πρώην συνέταιρο του, Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, είχε υπάρξει συμφωνία για την εξαγορά μετοχών της εφημερίδας, μετά από συνάντηση των τριών εκδοτών της (Αναστασιάδης Τριανταφυλλόπουλος,Καραμήτσος)  με τον κ. Λασκαρίδη, στην αυτοκρατορική σουίτα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» (ιδιοκτησίας της οικογένειας Λασκαρίδη).

Απαντώντας στους παραγωγούς του πολύκροτου ντοκιμαντέρ, ο κ. Π. Λασκαρίδης δήλωσε ότι «δεν μετέχουμε σε Μέσα Ενημέρωσης ούτε εμμέσως ούτε αμέσως, κάτι το οποίο άλλωστε θα ήταν εμφανές λόγω της υποχρεώσεως ονομαστικών μετοχών στις εκδοτικές επιχειρήσεις». Το τελευταίο ισχύει  μόνο για τις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, όχι για τον γραπτό τύπο. 

Στο σημερινό Πρώτο Θέμα δεν υπάρχει πάντως αναφορά στο ντοκιμαντέρ ούτε και στις δηλώσεις του κ. Λασκαρίδη, τον οποίο η εφημερίδα παρουσιάζει κατά καιρούς.

Υπάρχει όμως ρεπορτάζ για τις εξελίξεις της εβδομάδας που πέρασε, με ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα στον υπότιτλο: «Το κυβερνών κόµµα υπερέβη χωρίς τριγµούς το crash test της ψήφισης της αλλαγής του νοµικού πλαισίου για την επιµέλεια τέκνων µετά τη διάλυση του γάµου. Αντιφάσεις και προβλήµατα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνηµα Αλλαγής»!

H φωτό είναι του Δημήτρη Θεοδόση