Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδυθεί σε μια στοχευμένη επικοινωνιακή εκστρατεία αμφισβήτησης, υποβάθμισης, φθοράς, έως και πλήρους απαξίωσης των ελληνικών πανεπιστημίων. Σε όποιο συστημικό κανάλι κι αν κοιτάξεις, θα δεις έναν υπουργό να έχει αναλάβει την δολοφονία των ελληνικών πανεπιστημίων. Με κορυφαίο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος τελευταίως έχει αναλάβει προσωπικώς την κατεδάφιση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δηλώνοντας ότι οι πρυτάνεις διαφωνούν με το κυβερνητικό νομοσχέδιο γιατί είναι… εθισμένοι στη βία και την εγκληματικότητα που ανθούν εντός των πανεπιστημίων τους.

Ads

Με αφορμή το μεμονωμένο, όσο και πρωτοφανές γεγονός της κακοποίησης του πρύτανη του ΟΠΑ που αποδοκιμάστηκε από όλες τις πλευρές προσπαθούν, γενικεύοντας, υπερβάλλοντας και μεγεθύνοντας τεχνητά την κατάσταση, να παρουσιάσουν τα πανεπιστήμια ως χώρους γενικευμένης εγκληματικότητας και ανομίας, που χρειάζονται διαρκή και συστηματική αστυνόμευση, ηλεκτρονικό έλεγχο και παρακολούθηση, αλλά και προληπτική παρέμβαση από πλευράς μόνιμων αστυνομικών δυνάμεων που πρέπει να εγκατασταθούν εντός των πανεπιστημίων, ενισχυμένα με κατασταλτικές και ανακριτικές αρμοδιότητες.

Κατά σύμπτωση, καλή για τα πανεπιστήμια και κακή για την κυβέρνηση που προσπαθεί να τα μειώσει για να εφαρμόσει την αυταρχική, αντιδημοκρατική και αντιεκπαιδευτική πολιτική της, τις ίδιες ακριβώς μέρες που η επικοινωνιακή εκστρατεία φθοράς των ΑΕΙ βρίσκεται σε εξέλιξη, δημοσιοποιήθηκε η διεθνής λίστα αξιολόγησης Webmetrics Ranking Web of Universities. Πρόκειται για μια λίστα που αξιολογεί ως προς μια σειρά από παραμέτρους 12.000 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Στην αξιολόγηση λοιπόν του Ιανουαρίου 2021, το ΕΚΠΑ κατατάσσεται στην 180η θέση, το ΑΠΘ στην 220η θέση και το ΕΜΠ στη θέση 329. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 3 αυτά πανεπιστήμια έχουν σκαρφαλώσει πολλές δεκάδες θέσεις τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη λίστα της αξιολόγησης και συγκεκριμένα το ΕΚΠΑ έχει ανέβει 91, το ΑΠΘ 69 και το ΕΜΠ 26 θέσεις, σε σχέση με την αντίστοιχη θέση στην οποία βρίσκονταν το 2018.

Ads

Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος της δραματικής μείωσης της χρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστημίων στα χρόνια των μνημονίων, με τη δημόσια χρηματοδότηση να συρρικνώνεται περίπου στο 25% εκείνης με την οποία επιχορηγούνταν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα προ του 2010, αλλά και δεδομένου του γεγονότος της υποστελέχωσης των ελληνικών πανεπιστημίων σε ακαδημαϊκό προσωπικό, με τους συνταξιοδοτημένους να μην αντικαθίστανται επί 10 χρόνια και με την αναλογία φοιτητών προς καθηγητές στην Ελλάδα να έχει φτάσει σήμερα σχεδόν στο ¼ της αντίστοιχης των πανεπιστημίων στην Ευρώπη, η εντυπωσιακή άνοδος των ελληνικών πανεπιστημίων στη διεθνή λίστα αξιολόγησης δεν περνά απαρατήρητη.

Που σημαίνει ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια, παρά τη σοβαρή υποχρηματοδότηση και παρά τη μεγάλη υποστελέχωση, παράγεται σημαντικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο.

Βεβαίως την είδηση της ανόδου των ελληνικών πανεπιστημίων κατά πολλές θέσεις στις διεθνείς αξιολογήσεις, δεν την ακούσαμε ούτε από τη δημόσια τηλεόραση, ούτε από τα υπόλοιπα φιλοκυβερνητικά ιδιωτικά, αν και χρηματοδοτούμενα με δημόσιο χρήμα, κανάλια και ΜΜΕ.

Συμπτωματικά, τα 3 καλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια, όσον αφορά τουλάχιστον τις διεθνείς λίστες αξιολόγησης, είναι 3 από τα 4 πανεπιστήμια για τα οποία η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι άντρα εγκληματικότητας και ανομίας και γι’ αυτό προβλέπει με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες την εγκατάσταση μόνιμης ειδικής αστυνομικής δύναμης σε αυτά.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, πως γίνεται και τα 3 καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, που αναγνωρίζονται διεθνώς ως τέτοια και κατατάσσονται στο κορυφαίο 3%, ανάμεσα σε 12.000 πανεπιστήμια παγκοσμίως, να πρωταγωνιστούν στην ανομία και την εγκληματικότητα;

Είναι δυνατόν δηλαδή ένα πανεπιστήμιο, στο οποίο συμβαίνουν συστηματικά έκνομες ενέργειες, σε βαθμό που να μην μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει ελεύθερος εξ αιτίας της εγκληματικότητας και το οποίο χρειάζεται μόνιμη αστυνομική παρουσία για να λειτουργήσει, να διακρίνεται και να πρωταγωνιστεί διεθνώς με το ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο;

Ευτυχώς που υπάρχουν οι διεθνείς οργανισμοί και τα διεθνή ΜΜΕ και επαναφέρουν τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Και ευτυχώς που υπάρχει
και το διαδίκτυο και ενημερωνόμαστε για τις δικές μας επιδόσεις.

Γιατί αν περιμέναμε από την κυβερνητική προπαγάνδα:

  • στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης θα ήμασταν πρώτοι στον κόσμο, με πρωθυπουργό με ικανότητες προφήτη, παρά τους χιλιάδες νεκρούς στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου
  • στους εμβολιασμούς θα ήμασταν πρωτοπόροι, παρά το μόλις 2,5% του πληθυσμού που έχει καταφέρει να εμβολιαστεί και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, αν οι ρυθμοί συνεχιστούν όπως μέχρι τώρα, το 70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί τον Απρίλιο 2023 και
  • στην οικονομία θα ήμασταν ένας παράδεισος με ευτυχισμένους ανθρώπους, καθώς θα είχαμε τη μικρότερη ύφεση στον κόσμο και τη λιγότερη ανεργία, παρά τα διεθνή στοιχεία που μας κατατάσσουν τελευταίους στην ύφεση και την ανεργία στην Ευρώπη.

Όσο για τα δημόσια πανεπιστήμιά μας, αν περιμέναμε από την κυβερνητική προπαγάνδα θα μας είχαν πείσει ότι είναι ισοδύναμα με εκείνα κάποιων Αφρικανικών χωρών, ανταγωνιζόμενα σε εγκληματικότητα την αμερικάνικη μαφία την εποχή της ποταπαγόρευσης.

Σε αντίθεση με τα αδιαβάθμητα ιδιωτικά κολέγια, τα οποία θα παρουσιάζονταν από την προπαγάνδα σαν… κέντρα αριστείας.