Οι εκλογές της Κυριακής 15ης Μαίου για ανάδειξη της ηγεσίας, του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τη βάση, από το σύνολο δηλαδή των μελών του κόμματος, είναι ένα κρίσιμο ορόσημο.

Ads

Πρώτα γιατί οριοθετεί το τέλος μιας μακράς και επίπονης εσωκομματικής διαδικασίας πολιτικής ανασύνταξης, προγραμματικού επαναπροσδιορισμού και στελεχιακής ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε τον απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας, με συλλογικές διαδικασίες εκπόνησε το νέο, ανανεωμένο και ανταποκρινόμενο στις καινούργιες διεθνείς και εγχώριες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες πρόγραμμά του και τέλος ανασυντάχθηκε οργανωτικά και ανανεώθηκε στελεχιακά, υλοποιώντας μια εντυπωσιακή διεύρυνση και ανανέωση των δυνάμεών του που είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιάσει, σχεδόν, τα μέλη του.

Οι εκλογές για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πρώτη φορά από το σύνολο όσων ακόμη και την ίδια μέρα των εκλογών εγγραφούν στο κόμμα, καθώς και οι εκλογές των μελών της Κ.Ε. για πρώτη φορά από το σύνολο των μελών που είχε το κόμμα όταν έγινε το Συνέδριό του, είναι δύο καινοτομίες που ανοίγουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία και τον κάνουν ένα σύγχρονο αριστερό, προοδευτικό και δημοκρατικό κόμμα των μελών του και όχι των κομματικών μηχανισμών.

Ads

Η γνώμη και ο λόγος πλέον των μελών μετράει σε κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία του κόμματος και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Δεν είναι όμως μόνο η εσωτερική ανασύνταξη, η σύγχρονη οργάνωση και η ανανέωση του προγράμματος και του στελεχιακού δυναμικού οι λόγοι για τους οποίους οι εκλογές για ανάδειξη ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούν κρίσιμο ορόσημο.

Οι εκλογές της 15ης Μαίου οριοθετούν ουσιαστικά το τέλος της πολιτικής, της οργανωτικής και της προγραμματικής προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Μετά τις εκλογές αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανανεωμένος, μια και πλέον η εκλογική του επιρροή αντιστοιχεί στην κομματική του δομή και οργάνωση, πιο ισχυρός πολιτικά, αφού πλέον απευθύνεται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα τα οποία συμμετέχουν στην οργάνωσή του και τα οποία εκπροσωπεί, αλλά και πιο δημοκρατικός και πιο αποτελεσματικός, θα μπει στην προεκλογική μάχη για να ανατρέψει την χειρότερη, τη σκληρότερη, την πιο αυταρχική και την πιο επικίνδυνη για τη χώρα κυβέρνηση που γνωρίσαμε ποτέ.

Μια Νεοφιλελεύθερη Δεξιά που δεν διστάζει να συρρικνώσει εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, να συγκαλύψει σκάνδαλα και να διώξει τους θεσμικούς και πολιτικούς διώκτες της διαφθοράς, να ελέγξει κατά τρόπο πρωτοφανή και ολοκληρωτικό βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας, όπως η ελευθεροτυπία και η πολυφωνία των ΜΜΕ, η ισότιμη πρόσβαση στην Παιδεία, οι Ακαδημαϊκές ελευθερίες και η Αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων.
Μια Νεοφιλελεύθερη Δεξιά που τόσο απροκάλυπτα υποστηρίζει την ολιγαρχία του πλούτου και τους κερδοσκόπους των οικονομικών ελίτ, μη διστάζοντας να φτωχοποιήσει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες βυθίζοντας τη χώρα στον πληθωρισμό, την ύφεση, τη φτώχεια και την ακρίβεια.

Μια Νεοφιλελεύθερη Δεξιά που εκθέτει διεθνώς τη χώρα, οδηγώντας την σήμερα σε μια σειρά από αρνητικές διεθνείς πρωτιές ως προς τους θανάτους από την πανδημία, ως προς τις ακριβότερες τιμές της ενέργειας και ως προς την έλλειψη ελευθεροτυπίας και πλουραλισμού.

Μια Νεοφιλελεύθερη Δεξιά που υπονομεύει το μέλλον της Ελλάδας με φαραωνικές εξοπλιστικές συμφωνίες που θα τις πληρώνουν τα παιδιά και τα παιδιά των παιδιών μας. Και επιπλέον που συμβάλλει ώστε να χάσουμε παραδοσιακούς συμμάχους στην περιοχή, ενισχύοντας έμμεσα την γείτονα η οποία προχωρεί διπλωματικά, αναλαμβάνοντας νέους ηγετικούς ρόλους διεθνώς.

Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό για την Ελλάδα και για την κοινωνία, ο ανανεωμένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα προκύψει από τις εκλογές της 15ης Μαίου θα είναι η μόνη ελπίδα για πολιτική αλλαγή.

Μια ελπίδα προοδευτική, δημοκρατική και κοινωνικά ευαίσθητη που θα αποκαταστήσει τις πληγές της νεοφιλελεύθερης και συγχρόνως και αυταρχικής και αντιδημοκρατικής και αντικοινωνικής λαίλαπας της Δεξιάς.

Η κοινωνική και πολιτική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συμβάλει στην περαιτέρω φθορά της εκλογικής επιρροής της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και θα αναδείξει μια αριστερή και προοδευτική εναλλακτική πρόταση κυβερνητικής εξουσίας που θα βγάλει την Ελλάδα από τα σημερινά αδιέξοδα.

Το πολιτικό άλμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την ανασύνταξή του και μετά τις εκλογές για ανάδειξη νέου Πρόεδρου και νέας συλλογικής ηγεσίας του κόμματος, με την ανάδειξη νέας Κεντρικής Επιτροπής, θα είναι ένα άλμα πιο γρήγορο από την επιταχυνόμενη φθορά της ΝΔ.

Με ανανεωμένο και εμβαπτισμένο σε ευρεία κοινωνική αποδοχή Πρόεδρο τον χαρισματικό Αλέξη Τσίπρα και με νέα πολιτική στελέχωση και ηγεσία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα γίνει η ελπίδα της μεσαίας και χαμηλής κοινωνικά και οικονομικά τάξης της χώρας, όλων αυτών που επλήγησαν από την πολιτική της Νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, για μια νέα προοδευτική, αριστερή και δημοκρατική πορεία της χώρας με οικονομική ανασυγκρότηση, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία.

Στις παραπάνω σκέψεις, βρίσκει κανείς και τα επιχειρήματα που δικαιολογούν τη δική μου συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συγκεκριμένα την υποψηφιότητά μου για μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε αυτή τη μεγάλη ιστορική καμπή της Ελλάδας κανείς μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απών.

Γι’ αυτό πυκνώνουμε τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στις εκλογές ψηφίζουμε όλοι και όλες, δυναμώνοντας τις ελπίδες για μια Ελλάδα δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά ανασυγκροτημένη, με ίσες ευκαιρίες και ισότιμη συμμετοχή όλων στο όραμα της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Μια νέα ημέρα ξημερώνει. Όχι μόνο για την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα που διψά για μια καλύτερη και δικαιότερη ζωή.