Εντύπωση προξένησε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, μέσα στο ζοφερό κλίμα που διαμόρφωσαν οι πυρκαγιές, πέταξε για 4-5 ημέρες στις ΗΠΑ, για να εγκαταστήσει την κόρη του στο Πανεπιστήμιο Γέηλ. Ένεκα του θορύβου που ξέσπασε, το Κέντρο Έκτακτων Προπαγανδιστικών Επιχειρήσεων του Μαξίμου, το οποίο παίζει κομβικό ρόλο στην λειτουργία του Επιτελικού Κράτους, αντέδρασε διαρρέοντας ένα βίντεο από την αποφοίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Χάρβαρντ, προκειμένου να υποβάλει επικοινωνιακά την εντύπωση ότι αυτή είναι μία παραδοσιακά αγαπημένη συνήθεια στις αποφοιτήσεις μελών της οικογένειας από φημισμένα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Και ότι, όταν μία οικογένεια είναι δεμένη, η αγάπη και η αλληλοϋποστήριξη δεν γνωρίζει σύνορα και μπορεί να φθάσει μέχρι την Μασαχουσέτη, αλλά και πολύ πιό πέρα. Ποσώς θα με ενδιέφερε, αλλά το σχετικό βίντεο με έκανε να θυμηθώ ότι σε εκείνη την επίσκεψη του Κων/νου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήμουν κι εγώ, ως μέλος της δημοσιογραφικής αποστολής.

Ads

Ήταν τότε που ο πατήρ και πρωθυπουργός Κώστας προσπαθούσε, ακόμη και με κάποιους τενεκέδες έξτρα παρθένου κρητικού ελαιόλαδου, να χτίσει μία προσωπική σχέση με τον πατέρα Μπους, προς όφελος και της εξωτερικής πολιτικής. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν από τις πιο αθώες προσπάθειες λαδώματος στην ελληνική πολιτική ιστορία. Φεύ όμως! Για να κάνεις αποτελεσματική διπλωματική δουλειά στην Ουάσιγκτον των πανίσχυρων λόμπυ, χρειάζεσαι εκατομμύρια τενεκέδες και φοβάμαι ότι δεν θα επαρκούσε η Κρήτη ολόκληρη σαν αβύθιστο αεροπλανοφόρο και τόπος παραγωγής άριστης ποιότητας λαδιού. Τέλος πάντων, ο τότε πρωθυπουργός αξιοποίησε την επίσκεψή του για να παρευρεθεί στην αποφοίτηση του γιού του Κυριάκου από το Χάρβαρντ. Εκεί όπου εκτυλίσσονται οι σκηνές οικογενειακής συνοχής στο βίντεο που προανέφερα.

Αυτό που είχε κάνει εντύπωση, ήταν ότι ακόμη και στην Βοστώνη, αλλά και ευρύτερα στην Μασαχουσέτη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διέθετε έναν κύκλο ή κύκλωμα ανθρώπων του (μπιστικών, όπως θάλεγαν στην Κρήτη) στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα και την εκκλησία. Τους κάλεσε μάλιστα να επιδείξουν την φιλοξενία τους και προς τους υπόλοιπους της αποστολής.

Η ιστορία έδειξε ότι ο κύκλος των πολιτικών φίλων και, ενδεχομένως, κουμπάρων δεν ήταν μία συγκυριακή υπόθεση που αφορούσε τον πατέρα Κώστα Μητσοτάκη, αλλά αποτελεί μία συνεκτική οικογενειακή παράδοση. Απόδειξη το γεγονός ότι ο υιός του αείμνηστου Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν έγινε πρωθυπουργός, σε μία large κίνηση δώρισε από τον κρατικό κορβανά δύο εκατ. δολλάρια στην Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, η οποία ανήκει στην Εκκλησία. Τρανή απόδειξη ότι η επιστήμη μπορεί να δέσει αρμονικά με μία πολιτική παράδοση που δεν περιορίζεται στα στενά όρια της μικρής μας χώρας, αλλά εκτείνεται ως την μεγάλη Αμερική, η οποία μεταπολεμικά είχε έναν λόγο παραπάνω στα πολιτικά μας πράγματα.

Ads

Όσο για μένα, παρότι προερχόμενος από το Γυμνάσιο Αγρινίου, θα μπορούσα να ισχυρισθώ ότι είμαι κι εγώ του Χάρβαρντ, μιάς και βρέθηκα κάπου εκεί κοντά, όπου λάμβανε χώρα η αποφοίτηση ενός διακεκριμένου ανδρός.

Και να’ θελε κάποιος να ξεχάσει την κοινωνική του προέλευση, υπάρχει η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να μας το υπενθυμίζει: «Δεν τρέφω αυταπάτες, είχε πει, για μία κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση.
Όσοι το επιχείρησαν, καταστρατήγησαν τελικά την ίδια την δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα.»

Οι κοινωνικές ανισότητες ως εγγενές στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Λες αυτό να ήταν το θέμα της διατριβής του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Χάρβαρντ;

*Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.