Τρεις μέρες μετά τις καταγγελίες από κυβερνητικούς παράγοντες του Ισραήλ για το πρόσωπό του, ο Μάκης Βορίδης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει «φιλοϊσραηλινός» αλλά παραδέχεται πως συνυπήρχε για χρόνια με αντισημίτες σε εθνικιστικές οργανώσεις, «φωτογραφίζοντας» – πιθανότατα άθελά του – τους συνοδοιπόρους του από τον ΛΑΟΣ ώς τη Νέα Δημοκρατία, Αδ. Γεωργιάδη και Θ. Πλεύρη.

Ads

Τελικά, με τρεις μέρες καθυστέρηση, ο Μάκης Βορίδης, υπουργός πλέον Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απάντησε το μεσημέρι του Σαββάτου σε όσα του καταλογίζονται από κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ για το νεοναζιστικό και το αντισημιτικό του παρελθόν.

Βέβαια ο κ. Βορίδης επέλεξε να απαντήσει μόνο εμμέσως. Η δήλωσή του αναφέρεται μόνο στον γενικό γραμματέα του ΚΙΣ. Παραθέτω παρακάτω την ανακοίνωση του κ. Βορίδη, γιατί το περιεχόμενό της είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό.

Λέει ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

«Ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, με κάλεσε δημόσια να αποκηρύξω το αντισημιτικό παρελθόν μου. Ουδέποτε έχω υπάρξει αντισημίτης. Εχω όμως πολυετή πολιτική θητεία σε πολιτικά κόμματα και οργανώσεις του εθνικιστικού χώρου και έχω συνυπάρξει πολιτικά με ανθρώπους που είχαν τέτοιες απαράδεκτες ιδέες.

Ads

Προς άρση λοιπόν οποιασδήποτε αμφιβολίας, αποκηρύσσω κάθε πράξη, παράλειψη ή ανοχή μου σε πράξη τρίτου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισημιτική ή νεοναζιστική.

Επιπροσθέτως να γνωστοποιήσω στον κ. Ελιέζερ τα ακόλουθα, ελπίζοντας ότι θα κατευναστούν οι ανησυχίες που εξέφρασε:

1. Ως μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, σε συνεννόηση με τους συναδέλφους μου της Knesset, του Ισραηλινού Κοινοβουλίου, έχω τρεις διαδοχικές χρονιές εισηγηθεί την απόρριψη του αιτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής να καταστεί μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης και αδιάστικτα και συστηματικά υποστηρίξει την καταδίκη του αντισημιτισμού. Οι Ισραηλινοί συνάδελφοί μου γνωρίζουν.

2. Εχω μιλήσει στο κοινοβούλιο εναντίον του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου, αναγνωρίζοντας ως μόνο θετικό του σημείο την ποινικοποίηση της αρνήσεως του Ολοκαυτώματος (βλ. και σχετ. επιστολή μου στο ΚΙΣ από 7.6.2013).

3. Είμαι ο μόνος Ελληνας πολιτικός που έχει αρθρογραφήσει υπέρ της μεταφοράς της Ελληνικής Πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ (βλ. άρθρο μου στην «Καθημερινή», 5.3.2018).

4. Είμαι ο μόνος Ελληνας πολιτικός που υποστηρίζει τη σύναψη αμυντικής και όχι μόνο στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ (βλ. The press project: «Κανόνες εμπλοκής απέναντι στην Τουρκία και στροφή στο Ισραήλ ζητά ο Βορίδης»).

5. Είμαι ο μόνος Ελληνας πολιτικός που έχει τοποθετηθεί εναντίον της καταδίκης του Ισραήλ για τα περιστατικά στη Γάζα (βλ. bankingnews.gr μετά από δηλώσεις μου στο ραδιόφωνο “24/7”, 2.4.2018).

Μετά ταύτα, ελπίζω οι όποιες ανησυχίες να έχουν διασκεδαστεί».

Οπως συμβαίνει συχνά, όταν βλέπουμε κάποια «απαντητική» ανακοίνωση να καθυστερεί, εδώ προδίδεται η δυσκολία του συντάκτη της να καταλήξει σε μια διατύπωση που καλύπτει τα νώτα του χωρίς να προβαίνει σε πραγματική αυτοκριτική και συγγνώμη, εφόσον αυτό θεωρείται δείγμα αδυναμίας στο πολιτικό προσωπικό της Ακροδεξιάς.

Η παραδοχή

Αλλά στη φούρια του να γίνει πιστευτή η δήλωσή του, ο κ. Βορίδης επικαλείται ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό επιχείρημα, ότι δηλαδή μπορεί να μην ήταν ο ίδιος αντισημίτης, αλλά συνυπήρξε επί πολλά έτη με αντισημίτες σε οργανώσεις του «εθνικιστικού χώρου». Και ποιες είναι αυτές οι οργανώσεις;

Ο ίδιος υπήρξε κατά σειρά αρχηγός της Νεολαίας ΕΠΕΝ του δικτάτορα Παπαδόπουλου (διαδεχόμενος σ’ αυτή τη θέση τον Νίκο Μιχαλολιάκο), ιδρυτής του Ελληνικού Μετώπου και, τέλος, στέλεχος του ΛΑΟΣ.

Με δεδομένο ότι υπήρξε αρχηγός στις δυο πρώτες οργανώσεις και έδινε τον προσωπικό τόνο στις θέσεις τους, η μόνη οργάνωση στην οποία θα μπορούσε να «συνυπάρξει» με αντισημίτες είναι το ΛΑΟΣ. Και τότε ποιους εννοεί ο κ. Βορίδης; Μα τον κ. Αδ. Γεωργιάδη και τον κ. Θ. Πλεύρη, οι οποίοι έχουν κατ’ επανάληψη εκτεθεί με πολύ σκληρές αντισημιτικές τοποθετήσεις, αλλά και τον κ. Κ. Κιλτίδη, που προερχόταν από το νεοναζιστικό Κόμμα 4ης Αυγούστου του Κ. Πλεύρη.

Και οι τρεις είναι σήμερα σημαίνοντα στελέχη της Ν.Δ. στη Βουλή, ο πρώτος, μάλιστα, αντιπρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής κορυφαίου υπουργείου.

Ο κ. Βορίδης «καρφώνει» τους πρώην συναγωνιστές του στον ΛΑΟΣ, οχυρωνόμενος από το γεγονός ότι ο ίδιος υπήρξε στο παρελθόν πιο προσεκτικός στις σχετικές δηλώσεις του. Σε συνέντευξή του, λ.χ., στη φιλοχουντική «Ελεύθερη Ωρα», δήλωνε άγνοια για το αν είναι πλαστά τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» και το «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ», διότι ο ίδιος δεν είναι… ιστορικός (17-18.6.2002). Αλλά τώρα κάνει πως δεν θυμάται ότι αντισημιτικό ήταν στο σύνολό του το κόμμα του ΛΑΟΣ, εφόσον εκφραζόταν από τις θέσεις του Λαάρχη Καρατζαφέρη ότι «ο Εβραίος μυρίζει αίμα» και ότι 4.000 Εβραίοι ήταν ειδοποιημένοι και αποχώρησαν εγκαίρως από τους Δίδυμους Πύργους τον Σεπτέμβριο του 2001.

Αποκλείεται να έχει ξεχάσει ο κ. Βορίδης ότι ο τότε αρχηγός του έλεγε με κάθε επισημότητα: «Ελάτε εδώ, κύριε πρεσβευτά, να μιλήσουμε για το Ολοκαύτωμα, να μιλήσουμε για τους μύθους του Αουσβιτς και του Νταχάου και να μιλήσουμε για τους φούρνους αυτούς, να μιλήσουμε για τους θαλάμους αερίων, να δούμε, λοιπόν, αν οι θάλαμοι αερίων ήταν μονωμένοι για να κρατούν τα αέρια μέσα ή ήταν απλώς ένα τούβλο».

Οσο για το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσής του, με το οποίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαριθμεί τα σημεία ταύτισής του με τη σημερινή πολιτική του Ισραήλ και την αντίθεσή του με τους Παλαιστίνιους, αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο μπορεί να αξιολογήσει το ισραηλινό ΥΠΕΞ, αλλά από μόνο του δεν «ξεπλένει» τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο που ακολουθούν οι ακροδεξιοί αντισημίτες όλων των ειδών, παγιδευμένοι από την ίδια τη δική τους συνωμοτική κοσμοθεωρία. Από τη στιγμή που θεωρούν ότι το Ισραήλ και ο «αιώνιος Εβραίος» κινούν τα νήματα της «παγκοσμιοποίησης», ο μόνος τρόπος να αναδειχτούν στην πολιτική θεωρούν ότι είναι να συνεργαστούν με αυτούς τους σκοτεινούς «εξουσιαστές».

Το έκανε ο ίδιος ο Καρατζαφέρης το 2005, στέλνοντας μάλιστα εκπρόσωπο στον εορτασμό της Χανουκά, το έκανε το 2018 ο Γεωργιάδης με ταξίδι μετανοίας στο Ισραήλ, το κάνει τώρα ο Βορίδης. Οποιος θέλει μπορεί να πειστεί για την ειλικρίνειά τους.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών