Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Τα νευράκια σας για την κριτική που σας ασκήθηκε και θα σας ασκηθεί κι αύριο, αλλού και όχι στον Ελληνικό λαό. Δεν μπορείτε να μας κάνετε υποδείξεις για την όποια κριτική ακόμα κι αν αυτή είναι άδικη. Αφήστε την άκρα του τάφου σιωπή, με αφορμή την πανδημία, στην κυβέρνηση που έχει ειδικότητα στο «σκάσε και κολύμπα». Επιταγή που με το αζημίωτο εξαργυρώνουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ και διάφοροι πρόθυμοι.
Μετά από τόσα χρόνια καθηγητηλίκι θα έπρεπε να έχετε συνηθίσει στην κριτική και το «έξις δευτέρα φύσις» του Αριστοτέλη να εύρισκε και σε σας την επαλήθευσή του. Σε άρθρο μου πριν ένα μήνα έγραφα πως το καλό σενάριο είναι να μην έχετε αντιληφθεί πως ο πολιτικά αδίστακτος Μητσοτάκης, σας χρησιμοποιεί ως μπροστινό και φύλο συκής. Το κακό σενάριο είναι να έχετε αποδεχτεί το ρόλο της ορντινάντσας του Μητσοτάκη. Πλέον, δυστυχώς για σας, «παίζει» μόνο το κακό σενάριο και είναι ένας ακόμη λόγος που δεν δικαιούστε κ. Τσιόδρα να θυμώνετε.
Ακούστε αυτά που είπε ο Μητσοτάκης πρόσφατα στη Βουλή για να καταλάβετε αυτό που πολλοί έλεγαν και έγραφαν και πολλοί περισσότεροι υποψιάζονταν. Αν τα πράγματα στραβώσουν, φταίει ο Τσιόδρας και οι ειδικοί επιστήμονες. Αν πάνε καλά, οφείλεται στον Μωυσή Μητσοτάκη που έσωσε το λαό του. Θα μπορούσατε να πείτε πως αυτά είναι στο πλαίσιο του πολιτικού «παιχνιδιού». Ο Τσιόδρας ενδιαφέρεται να τελειώσει η πανδημία με το λιγότερο δυνατό κόστος για την κοινωνία κ.λπ.
Όμως το ίδιο ακριβώς «παιχνίδι» ως είδωλο, υπάρχει κι από την δική σας πλευρά. Εσείς ο ίδιος μας το είπατε μια, δυο, τρεις, δεκατρείς. Ο Τσιόδρας και η επιτροπή, προτείνει και η κυβέρνηση αποφασίζει. Μα, θα αναρωτηθεί κάποιος, αυτό δεν είναι και το σωστό; Θα το δούμε αλλά πρώτα μια ερώτηση. Πως τελειώνει αυτό το «πινγκ πονγκ» ευθυνών με όλους εμάς στη μέση; Η νεοφιλελεύθερη απάντηση είναι γνωστή και αποτυπώνεται στο δόγμα: Για ό,τι σου συμβαίνει φταις.[1]
Το ζήτημα των ειδικών στην χάραξη πολιτικής είναι πανάρχαιο. Στην αρχαία Αθήνα απάντησαν κατηγορηματικά. Οι ειδικοί χρειάζονται, οι απόψεις τους βοηθούν την δημοκρατία και την πολιτική που δημοκρατικά αποφασίζεται. Όμως, ακόμα και οι πιο σοφοί ΔΕΝ μπορούν να υποκαταστήσουν την δημοκρατία και την πολιτική. Γι’ αυτό όταν οι πολιτικοί επικαλούνται τους ειδικούς ή κρύβονται πίσω τους για να δικαιολογήσουν τις πολιτικές τους, κι όταν αυτοί οι ειδικοί αποδέχονται αυτόν τον ρόλο, τότε δεν υπάρχει δημοκρατία αλλά αδίστακτοι πολιτικοί εξουσιαστές με ορντινάντσες τους ειδικούς. Τελεία και παύλα κ. Τσιόδρα.
Πχ. Οι ειδικοί ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ με ένα κοντέινερ πτυχία και μεταπτυχιακά, μας φλόμωσαν στις αστοχίες τις οποίες εκ των υστέρων ομολόγησαν. Ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο αυτών των προβλέψεων; Και μην μου πει κανείς πως άλλο τα οικονομικά και άλλο (απείρως σοβαρότερο) η υγεία και οι θάνατοι λόγω πανδημίας. Φυσικά και είναι άλλης τάξης μεγέθη.[2] Ειδικοί όμως ήταν και στην οικονομική «πανδημία» και στην σημερινή του Covid. Ειδικούς έχουν και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί κ.λπ. Ή μήπως έχουμε το «μονοπώλιο Τσιόδρα»; Τέλος, τις όποιες συνέπειες των δημοκρατικών αποφάσεων τις πληρώνουν αυτοί που τις πήραν και ΠΟΤΕ οι ειδικοί.
Ας έρθουμε στο σήμερα. Στους έλληνες απαγορεύτηκε, για λόγους υγιεινής, να συνοδέψουν στην τελευταία κατοικία τους, γονείς, αδέλφια κ.ά. που απεβίωσαν στην περίοδο της καραντίνας, όχι απαραίτητα από τον Covid. Παρότι θα μπορούσαν να υπάρχουν αποστάσεις, μάσκες κ.λπ. Την ίδια στιγμή κ. Τσιόδρα καταπίνετε αμάσητη την φιέστα του Μητσοτάκη μπροστά στο Μαξίμου που ΔΕΝ τηρήθηκε καμία προφύλαξη (αποστάσεις, μάσκες κ.λπ.). Ταυτόχρονα μας λέτε εμφατικά πως: «το πρώτο και σημαντικότερο είναι η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή του συνωστισμού.» Στο 31:24 του Video[3]. Δεν καταλαβαίνετε πως μόνος σας πυροβολείτε την αξιοπιστία σας; Τι μήνυμα στέλνετε σε εμάς και πως εμφανίζεστε και ενοχλημένος από την όποια κριτική; Όπως προανέφερα το χάσατε αυτό το δικαίωμα.
Το χάσατε όταν με πάρα πολλές εκατοντάδες «δομών» συνύπαρξης ανθρώπων, από γηροκομεία[4], κλινικές και νοσοκομεία, μέχρι στρατόπεδα και δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, δεν έγινε κανένας προληπτικός έλεγχος τήρησης των πρωτοκόλλων για να εξακριβωθεί αν αυτά όντως τηρούνται. Δεν έγινε αυτό που έκανε η αστυνομία στις εξόδους μας. Έλεγχος και «κουστουμάκια» στους παραβάτες. Επόμενο ήταν να προκύψουν «Ξάνθη», «Κοζάνη», «Καστοριά», «Κρανίδι», κλινική «Κασταλία» κ.λπ. Τι θα πείτε κ. Τσιόδρα στους οικείους των 5 νεκρών της κλινικής «Ταξιάρχαι»; Ας πρόσεχαν ή πως το θέμα διερευνά εισαγγελέας;
Αποφασίστε κ. Τσιόδρα αν οι συγκρίσεις με άλλες χώρες έχουν νόημα, αν πρέπει να γίνονται ή να αποφεύγονται. Τα συστημικά ΜΜΕ και οι ΑΡΟΥΔΗ που πασάρουν το σενάριο του Μωυσή Μητσοτάκη να σώζει το λαό, επόμενο είναι να επιλέγουν τις συγκρίσεις που το υπηρετούν. Εσείς γιατί το κάνετε; Το Σάββατο 25 Απρ. μας λέτε: «Καλό είναι να αποφεύγουμε συγκρίσεις Ελλάδας με άλλες χώρες.» Πάρα πολύ ΣΩΣΤΟ. Την Πέμπτη 30 Απρ. μας λέτε (στο 29:00): «Έχουμε δει την επικινδυνότητα του ιού, ευτυχώς όχι τόσο πολύ στη χώρα μας, και στη χώρα μας αλλά όχι τόσο πολύ. Ξέρετε τι είναι να έχετε 373 θανάτους σε μία μέρα και να είσαι το Ηνωμένο Βασίλειο, το περήφανο Ηνωμένο Βασίλειο, και η Ελλάδα να έχει 1 θάνατο; Για συγκρίνετε τα νούμερα.»
Κατ’ αρχάς ας πούμε για την επικινδυνότητα.[5] Ώστε η επικινδυνότητα του ιού, που όπως λέτε την έχουμε δει, διαφέρει από χώρα σε χώρα κ. Τσιόδρα; Μήπως άλλο ιό έχουν Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ και το «περήφανο Ηνωμένο Βασίλειο», κι άλλο η φτωχή πλην όμως τίμια και με επικεφαλής το Μωυσή Ελλάδα; Ή μπορεί ο ιός να είναι φιλέλληνας και σε μας να εμφανίζει μικρή ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ. Έρχομαι και στα «νούμερα» του κ. Τσιόδρα. Ξέρετε τι είναι να έχει η Κοζάνη με 41.000 κατοίκους 14 θανάτους, η Καστοριά με μόλις 14.000 κατοίκους 13 ενώ η Ήπειρος με 315.000 κατοίκους να μην έχει νεκρό. «Για συγκρίνετε τα νούμερα.»
Τώρα που τα συγκρίνατε ξέρετε. Άλλο πρωθυπουργό, άλλο Τσιόδρα και άλλη επιστημονική επιτροπή έχει η Κοζάνη και η Καστοριά και άλλο η Ήπειρος. Το λύσαμε κι αυτό πάμε στο επόμενο. Δύο μήνες μετά το πρώτο κρούσμα, ο κ. Τσιόδρας μας λέει (ενημέρωση 25 Απρ.): «Ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος, αν δεν το έχετε καταλάβει ήδη, έχει ξεκινήσει […] έχουμε 72.000 εργαστηριακά ελεγμένα δείγματα.» Τι να πει κανείς τώρα; Μια απλή διαίρεση με τις 60 ημέρες του διμήνου αποκαλύπτει όλη την στρατηγική. Χωρίς τεστ δεν υπάρχουν κρούσματα.[6] «Ιδιοφυές»!!
Για να το πω με όρους αγοράς κ. Τσιόδρα, προσαρμόσατε ζήτηση και προσφορά κι εν τέλει εξωραΐσατε την πραγματικότητα και μέσω αυτής τον Μωυσή Μητσοτάκη. Βεβαίως αυτό ίσως αποβεί μπούμερανγκ γιατί έτσι υπάρχει άγνοια του πραγματικού βαθμού εξάπλωσης του ιού και είναι προφανές πως όσο λιγότερα γνωρίζουμε τόσο περισσότερα είναι και τα ρίσκα που θα παρθούν αύριο και μέχρι να φτιαχτεί φάρμακο και εμβόλιο.
Στο μεταξύ ο κωλοτούμπας, προδότης, ψεύτης, αδίστακτος κ.λπ.[7], Μητσοτάκης επιδίδεται στο μοίρασμα δημόσιου χρήματος σε ΜΜΕ και ημετέρους, σε εμπρησμό εργασιακών, περιβάλλοντος, παιδείας κ.λπ. Δηλαδή κ. Τσιόδρα «σκοιλ ελικικού και προσθέσεις ελέγχου λοιμώχθησαν» και «ελαχιστοποίηση της διασποράς παθολόγων στον νοσοκομειακό χώρο» και βέβαια «σκοπός του μέτζη του νέουκτη». Ή αλλιώς κ. Τσιόδρα να χαίρεστε τον πρωθυπουργό σας.
Κλείνοντας θα σταθώ σε μια προτροπή σας κ. Τσιόδρα (στο 6:28) «Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί μια ευκαιρία για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας για περισσότερη εκπαίδευση σε θέματα δημόσιας υγείας.» Είπατε και πολλά άλλα εκτός από την πιο σημαντική φράση. Δημόσιο σύστημα υγείας. Εδώ και τρεις μήνες οι συνάδελφοί σας έχουν εκδώσει δεκάδες ανακοινώσεις και μεμονωμένα και ομαδικά και με τα συλλογικά τους όργανα και εσείς ούτε μία λέξη. Μόνο «άχρωμους», «άγευστους» και «άοσμους» επαίνους για την αυτονόητη υπερπροσπάθεια όλων τους στον αγώνα κατά της πανδημίας.
Ούτε μια λέξη όταν ο Μητσοτάκης μας έλεγε (διάγγελμα 13 Απρ.) πως το: «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται, ήδη, καθώς, σε μόλις πέντε εβδομάδες, έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες». Το κατάπιατε ΚΑΙ αυτό αμάσητο παρότι είναι μεγάλη ύβρις για όλους, και για σας που υπηρετείτε το ΕΣΥ, αυτές οι ανοησίες που ούτε ο ίδιος ο Μητσοτάκης δεν τις πιστεύει γιατί αλλιώς θα ήταν αφελής και ανισσόροπος.
Η απορία κ. Τσιόδρα είναι πόσο ανόητους θεωρείτε όλους εμάς για το ρόλο σας, βλέποντας να καταπίνετε αμάσητη την κυβερνητική προπαγάνδα και να αποδέχεστε ρόλο φύλου συκής.
Παραπομπές
[1] Λίγο ο κ. Τσιόδρας και πάρα πολύ και απροκάλυπτα ο «Λοχίας» Χαρδαλιάς, μας το διατυμπανίζουν σε καθημερινή βάση.
[2] Όταν κάποιοι συνάνθρωποί μας «φεύγουν», για τους οικείους τους είναι απάνθρωπο να τους λες πως άλλο ο Covid και άλλο οι 3.500 που αποδεδειγμένα αυτοκτόνησαν λόγω οικονομικής ασφυξίας την πενταετία 2010-2014. «Αφήνω» τις εκατοντάδες χιλιάδες που είδαν τις ζωές τις δικές τους και των παιδιών τους να καταστρέφονται και που δεν έχουν (συν τοις άλλοις) τα χρονικά περιθώρια να τις φτιάξουν ξανά.
[3] Όλες οι χρονικές παραπομπές είναι από το Video ενημέρωσης της Πέμπτης 30 Απρ 2020
[4] Ειδικά για τα γηροκομεία είναι ευτύχημα και καλή μας τύχη που ως λαός δεν έχουμε «προοδεύσει» όπως πχ οι Γερμανοί που παρκάρουν τους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας και ξενοιάζουν. Όπως μόνο από τύχη δεν έχουμε νεκρούς πχ στη Μόρια όπου (όπως βλέπουμε στις TV) οι σακούλες με τα τρόφιμα πετιούνται στο πλήθος κι όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε. Ο Τσιόδρας πάντως δεν είδε. Ή είδε;
[5] Δυο λόγια για την επικινδυνότητα. Η επικινδυνότητα είναι άρρηκτα δεμένη με την ΠΡΟΒΛΕΨΗ. Δηλαδή, ΔΕΝ εκφράζει ούτε περιγράφει μια υπάρχουσα κατάσταση. ΔΕΝ αναφέρεται σε κάτι που έχει ΗΔΗ συμβεί, σε ένα δοσμένο γεγονός μια τετελεσμένη βλάβη (κι εν προκειμένω θανάτους από τον ιό). Αναφέρεται στον κίνδυνο βλάβης που μπορεί να προκληθεί αύριο (στο μέλλον). Με μια κουβέντα στηρίζεται στην δυνατότητα πρόβλεψης. Η επικινδυνότητα έχει «το βλέμμα» της στο μέλλον. Με την επικινδυνότητα ΔΕΝ κάνουμε κρίση για κάτι που έχει συμβεί αλλά πιθανολογούμε, δίνουμε χρησμό (ως μαντείο, ως μελλοντολόγοι), για κάτι που ΘΑ συμβεί στο μέλλον. Κοντολογίς όσες γνώσεις και επιστημονικά εργαλεία και να έχει κανείς, είναι τουλάχιστον ανοησία να ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ δύο (ή περισσότερες) χώρες για ένα κίνδυνο που ΘΑ συμβεί, βασιζόμενος σε κάτι που έχει ΗΔΗ συμβεί σ’ αυτές. Θα έλεγα για την σεισμική επικινδυνότητα, αλλά νομίζω πως ξεκαθάρισα επαρκώς (για ένα άρθρο) τον όρο επικινδυνότητα. Φανταστείτε το γελοίο του πράγματος να λέει ένας σεισμολόγος πως η επικινδυνότητα πχ της Ελλάδας είναι μικρότερη από της Τουρκίας γιατί στην Τουρκία έγιναν το προηγούμενο 3μηνο 10 σεισμοί ενώ στην Ελλάδα 1. «Για συγκρίνετε τα νούμερα.»
[6] Αν διαθέτετε ένα λεπτό χρόνο ακούστε τον κ. Τσιόδρα στο 2:26 να απαριθμεί τις ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ που έχουν προτεραιότητα στα τεστ. Πολλαπλασιάστε με ένα μέσο όρο 1000 άτομα (κατ’ ελάχιστο) την κάθε κατηγορία και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τον αριθμό των τεστ που ΗΔΗ έχουν γίνει.
[7] Όλα αυτά και πολλά άλλα «κοσμητικά» επίθετα είναι από ομιλίες, εντός κι εκτός Βουλής, του Μητσοτάκη Μωυσή και κατά κόσμο Κούλη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >