Θα διαβάσατε ή και θα ακούσατε για την μονομερή ενέργεια της αύξησης των τιμών στα διόδια της Αττικής Οδού. Προφανώς η είδηση ΔΕΝ είναι η μονομερής ενέργεια και η αύξηση των τιμών γιατί εσείς τους καλέσατε να έρθουν. Τους «εθνικούς» εργολάβους, τους «επιχειρηματίες» και τα κόμματα των δανεικών κι αγύριστων, την «μεσαία» τάξη των 100.000(+) ευρώ και τους μπαρμπάδες της Κορώνης.

Ads

Η είδηση λοιπόν είναι ότι βιάστηκαν λίγο αλλά με 4 χρόνια στέρηση δικαιολογούνται. Σας προτρέπω λοιπόν να ψηφίσετε με χέρια και με πόδια Μητσοτάκη. Έτσι, το σύνδρομο της στέρησης αυτών των ανθρώπων θα εξαλειφθεί από την Ελλαδάρα μας. Με την σημείωση πως δεν φέρω ευθύνη για τυχόν εγκεφαλικά, σας προκαλώ να διαβάσετε τα παρακάτω.

Από το βιβλίο μου «ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ Ε.Π.Ε.» πρόλογος Αλέξη Τσίπρα (γράφτηκε το 2013), αντιγράφω από τη σελ. 148

«[…]

Το εκσυγχρονιστικό δούλεμα πάει χαλάζι.

Δεν έκανα λάθος. Παλιά πήγαινε σύννεφο. Στις καλές εποχές. Για παράδειγμα τότε που φτιαχνόταν η Αττική οδός με τα λεφτά του κράτους και τα φραγκοδίφραγκα των «εθνικών» εργολάβων. Τότε που έβαλαν 174 εκατ. € από τα συνολικά 1300 εκατ. που κόστισε. Η αλήθεια είναι πως πήραν και δάνειο. Μόνο που αυτό το εγγυήθηκε εξ ολοκλήρου το ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή, όλα σχεδόν τα λεφτά τα έβαλε το κράτος. Τότε λοιπόν λέγαμε το δούλεμα πάει σύννεφο. Σήμερα το σύννεφο έγινε βροχή, η βροχή χαλάζι, οπότε πάμε στη σύμβαση.

Ads

Σ’ αυτήν η απόσβεση του έργου δεν γίνεται με βάση τα συνολικά έσοδα των εργολάβων από την Αττική οδό, αλλά με βάση τα καθαρά κέρδη (έσοδα – έξοδα) των εργολάβων. Αυτοί δηλώνουν όσα έξοδα γουστάρουν, οπότε η απόσβεση θα γίνει οσονούπω. Στις τριάντα (30) Φεβρουαρίου! Γιατί; Γιατί οι «εθνικοί μας» εργολάβοι εμφανίζουν έξοδα για συντήρηση, ένα (1) εκατ. € για κάθε ένα (1) χιλιόμετρο της Αττικής οδού. Προσοχή δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Ξοδεύουν (έτσι λένε) εκατόν εξήντα τέσσερις χιλιάδες τριακόσια ογδόντα τρία (164.383) ευρώ την ημέρα για τη συντήρηση της Αττικής οδού!! Εξήντα (60) εκατ. το χρόνο. Κι όλα αυτά για έναν δρόμο που φτιάχτηκε χθες. Φανταστείτε να παλιώσει τι έξοδα θα γράφουν! Η παράδοση της διαχείρισης της Αττικής οδού στο Δημόσιο, όπως προβλέπεται στη σύμβαση, θα γίνει μετά την απόσβεση (των εξόδων και ενός κέρδους) των εργολάβων. Δηλαδή στις 30 Φεβρουαρίου του 3.500 μ.Χ. Δεν απομένει παρά να μας πουν οι εργολάβοι πως κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια του απ’ αυτό το έργο.

Η σύμβαση βέβαια είναι καραμπινάτη διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που (όλως τυχαίως) έχουν και ΜΜΕ. Θα πουν κάποιοι: «Κακώς έγινε, αλλά η σύμβαση δεν αλλάζει» ή «το κράτος αντιμετωπίζει όλες τις επιχειρήσεις με βάση τα καθαρά τους κέρδη (έσοδα – έξοδα)». Απαντώ. (1) Το «δεν αλλάζει» η σύμβαση δεν ισχύει αν (κατόπιν προσφυγής) κριθεί καταχρηστική, όπως πράγματι είναι. Τότε βέβαια προκύπτουν και πολιτικές ευθύνες (οι ποινικές έχουν παραγραφεί ελέω μη ευθύνης). (2) Πουθενά και σε κανένα κράτος δεν υπάρχει ανάλογη σύμβαση. Σε όλο τον κόσμο η απόσβεση τέτοιων έργων γίνεται με βάση τα συνολικά έσοδα. Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτά. Γιατί ποτέ δεν έγινε έλεγχος για να διαπιστωθεί πού και αν γίνονται τα έξοδα που εμφανίζουν οι «εθνικοί» μας κατασκευαστές; Πού ξανακούστηκε να εμφανίζει μια επιχείρηση ό,τι και όσα θέλει ως έξοδα και να μην ελέγχεται γι’ αυτά; Ο Σαμαράς αρνήθηκε να γίνει έλεγχος σε βάθος ώστε να διαπιστωθεί πού και αν γίνονται αυτά τα έξοδα (Το ζήτησε και επίσημα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ).

Ουσιαστικά χαρίζει στους εργολάβους: (α) Επιπλέον χρόνια διαχείρισης της Αττικής οδού, άρα και απώλεια εσόδων για το Δημόσιο. (β) Τα έσοδα από τους φόρους των κερδών τους, αφού αποδέχεται τα αστρονομικά έξοδα που εμφανίζουν. (γ) Ασυλία. Τέτοιοι δρόμοι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Αν σ’ αυτούς δεν γίνονται, και ΔΕΝ γίνονται, τέτοιου ύψους έξοδα για τη συντήρησή τους, τότε κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

[…]»

Αυτά γράφτηκαν τέλη 2012 αρχές 2013 (το βιβλίο κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2013). Σήμερα το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, σχολιάζοντας την αύξηση των τιμών στα διόδια της Αττικής Οδού σημειώνει: «Κάποια συμφέροντα δεν μπορούν να κρατηθούν ενόψει των εκλογών στις 7 Ιουλίου. Έτσι, ανακοίνωσαν μονομερώς αύξηση των διοδίων της Αττικής Οδού την 1η Ιουλίου και μεγαλύτερες αυξήσεις στη συνέχεια, παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη Εισαγγελική Έρευνα η οποία έχει επικεντρωθεί στο θέμα των υπέρογκων εξόδων λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού καθώς και στο χρόνο απόσβεσης του έργου …»

Κι ερωτώ. Τόσα χρόνια με Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά κοντολογίς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η Αττική Οδός μια χαρά δεν ήταν; Κι έρχεται ο Τσίπρας και μας λέει για «εισαγγελική έρευνα», «υπέρογκα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης», «χρόνο απόσβεσης». Oh mon Dieu, «δικαίως» τον τιμωρούν οι Έλληνες. Κυριάκο δαγκωτό να τελειώνουμε μ’ αυτά τα Μαδούρικα.

Τελικά, αυτοί που «δεν μπορούν να κρατηθούν ενόψει των εκλογών στις 7 Ιουλίου» είναι οι ψεκασμένοι (χωρίς εισαγωγικά) συμπατριώτες μας. Υπομονή φίλτατοι. Μέχρι τις 7 Ιουλίου διασκεδάστε με τον Χάρρυ Κλυνν στο σκετσάκι με τους λούτσους κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Οι υπόλοιποι μετά τις εκλογές.