Ενα τροχαίο δυστύχημα, ακόμη και θανατηφόρο, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ακόμη και στην ασφάλεια ενός βουλευτή ή ένα πολιτικό πρόσωπο, ακόμη και στο πιο πολυσύχναστο σημείο της Αθήνας  καθώς συχνά οι φρουροί παρακάμπτουν το φανάρι και δίνουν προτεραιότητα σε κάποια οχήματα της Βουλής.

Ads

Μέχρι εδώ δεν υπήρχε κανένα πολιτικό ζήτημα για τη Ντόρα Μπακογιάννη και δεν όφειλε να απολογηθεί για το συμβάν ή, πολύ περισσότερο, για το που βρισκόταν η ίδια. Από άποψη ποινική ακόμη και το θανατηφόρο τροχαίο είναι απλό πλημμέλημα ΕΚΤΟΣ αν ο δράστης είναι υπό την επήρεια ουσιών ή εγκαταλείψει το θύμα.

Το πρόβλημα είναι η τρομερή καθυστέρηση 48 ωρών στην παραδοχή της υπόθεσης που, υπό προϋποθέσεις, συνιστά έμμεση ή άμεση συγκάλυψη. Δεν θα μάθουμε ποτέ σε τι κατάσταση ήταν ο οδηγός- και αυτό είναι κρίσιμο- και δεν ξέρουμε αν εγκατέλειψε ή όχι το θύμα ή αν σε αυτό υπάρχει συνέργεια και άλλων προσώπων, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για σύλληψη ή όχι του δράστη, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν απειλήθηκε αυτόπτης μάρτυρας.

Ένα τροχαίο δεν συνιστά ποτέ πολιτικό ζήτημα, η συγκάλυψη όμως και η προνομιακή μεταχείριση είναι πολιτικά επιλήψιμες. Αν θέλει να μετριάσει την πολιτική ζημιά η κυβέρνηση οφείλει, ακόμη και τώρα, να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της υπόθεσης – και όχι μια “ξερή” αστυνομική ανακοίνωση- ακόμη και να παραδεχτεί τα σφάλματα που έγιναν στη διαχείριση της υπόθεσης. Τα κοινωνικά δίκτυα και ελάχιστα ΜΜΕ έχουν ήδη αποτυπώσει τα γεγονότα και έχουν αποτρέψει οποιαδήποτε συσκότιση ή καλλιέργεια μιας άλλης εκδοχής.

Ads

Όσο καθυστερεί και όσο αποκρύπτονται στοιχεία για ένα συμβάν στο πλέον φυλασσόμενο και επιτηρούμενο μέρος της χώρας, με δεκάδες κάμερες να καταγράφουν, τόσο διογκώνεται η πολιτική ζημιά. Τη στιγμή μάλιστα που η αντιπολίτευση της έχει δώσει, σοφά ποιούσα, αρκετό χρόνο…