Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κέρδισε τις εκλογές δυο χρόνια πριν, στις 7/7/2019, υποσχόμενη επενδύσεις από το εξωτερικό που θα φέρουν νέες δουλειές, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και θα επιτρέψουν μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, η οποία πλήρωσε το… μάρμαρο της οικονομικής κρίσης και των νεοφιλελεύθερων μνημονίων των δανειστών.

Ads

Και βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με μια πρωτοφανή μαύρη προπαγάνδα από το σύνολο των ΜΜΕ, που συνασπίστηκαν σε ένα απίστευτα αρραγές αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που ήθελε για ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη, να ευθύνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πυρκαγιά στο Μάτι, για την οποία προεκλογικά έφταιγε προσωπικά ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και την οποία, μόλις ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός την απέδωσε, μιλώντας στον ΟΗΕ, στην κλιματική κρίση. Επιβραβεύοντας μάλιστα τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής που προεκλογικά κατηγορούσε για εγκληματικούς χειρισμούς και προάγοντάς τους σε στελέχη της κυβέρνησής του.

Οι Έλληνες, εξουθενωμένοι από τη δεκαετία της δημοσιονομικής κρίσης και εξαντλημένοι από τα μνημόνια, ξέχασαν ποιοι ευθύνονταν για όλη αυτή την περιπέτεια και τους ξαναψήφισαν.

Ads

Μόνο που οι πολίτες στις 7/7/2019 ψήφισαν κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και στις 8/7/2019 τους βγήκε συγκυβέρνηση του πολιτικού και του οικονομικού κατεστημένου της χώρας.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιος στ’ αλήθεια κυβερνά. Ο Μητσοτάκης με την οικονομική και επικοινωνιακή υποστήριξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων ή οι ίδιοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι δια της κυβέρνησης Μητσοτάκη που απλώς νομοθετεί υπέρ τους.
Η Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση βρίσκεται στην ίδια κατάσταση που βρέθηκαν οι γείτονές μας οι Ιταλοί με την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Με μόνη διαφορά ότι ο Μπερλουσκόνι ήταν δύο σε ένα, ενώ ο Μητσοτάκης είναι ένας για δύο…

Οι συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της διαπλοκής στην Ελλάδα σήμερα είναι ολέθριες.

Στον τομέα της υγειονομικής κρίσης όλη τους η προσπάθεια ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, προκειμένου να εξαπατηθούν οι πολίτες.
«Καραγκιοζιλίκια», όπως εύστοχα χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική ο Χρήστος Δάντης.

Συγκεκριμένα:

  • Υποκατέγραφαν συστηματικά τα κρούσματα για να κρύψουν την πραγματική εικόνα της εξάπλωσης του ιού.
  • Αποκάλεσαν τη στελέχωση και τον εξοπλισμό νέων ΜΕΘ «χαμένα λεφτά», για να αποφύγουν να ενισχύσουν το ΕΣΥ, επειδή στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν την ιδιωτικοποίηση του τομέα της Υγείας.
  • Δυσφήμισαν τη νοσηλεία σε ΜΕΘ, αποκαλώντας την σχεδόν… θανατηφόρο, για να δικαιολογήσουν την έλλειψη κενών κρεβατιών στις ΜΕΘ για όσους τα είχαν ανάγκη.
  • Άφησαν τα σύνορα ανοικτά, χωρίς ή με πλημμελείς ελέγχους για δύο καλοκαίρια, δήθεν για χάρη του τουρισμού, επιδεινώνοντας την υγειονομική κρίση πέρσι, εισάγοντας την επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα φέτος, αλλά και καταστρέφοντας εντέλει και τον τουρισμό και τα δύο καλοκαίρια και
  • Απέκρυπταν εκ συστήματος την αλήθεια κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας, ότι οι περισσότεροι θάνατοι συνέβαιναν εκτός ΜΕΘ.

Ο απολογισμός μέχρι τώρα της διαχείρισης της πανδημίας ήταν 12.722 θάνατοι και 426.963 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μια επίδοση που μας κατατάσσει στις 5 τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά στον δείκτη θνησιμότητας, στην αναλογία δηλαδή θανάτων ανά κρούσματα. Με χειρότερες χώρες από εμάς την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Επιβεβαιώνοντας έτσι την πολύ κακή κατάσταση του συστήματος υγείας, επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε πεισματικά να το ενισχύσει.

Όσον αφορά στην Ανάπτυξη, όχι νέες ξένες επενδύσεις δεν ήρθαν στη χώρα, αλλά ακόμη και στην πολυδιαφημισμένη επένδυση του Ελληνικού, δεν είδαμε ούτε ένα Ευρώ ξένης επένδυσης. Αφού το επενδυτικό κεφάλαιο της εταιρείας που ανέλαβε το πρότζεκτ προέρχεται κατά 70% περίπου από δάνεια ελληνικών τραπεζών, δηλαδή από δημόσιο χρήμα και κατά 30% από εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις.

Στον τομέα της Οικονομίας, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν θα μπορούσαν να τα πάνε χειρότερα. Έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ύφεσης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, με την ανεργία ειδικά στις νέες ηλικίες να μας κατατάσσει στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή λίστα.

Κι ακόμη, στις… επιδόσεις της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η διάλυση του κοινωνικού κράτους εν μέσω υγειονομικής κρίσης, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών. Την ώρα που η πρωτεύουσα του καπιταλισμού, οι ΗΠΑ, στη μετά Τραμπ εποχή επενδύουν το γιγαντιαίο ποσό των 5 τρις δολαρίων για να ενισχύσουν τους τομείς της δημόσιας υγείας, παιδείας, ασφάλισης και των εργασιακών.

Η πλήρης υιοθέτηση της ατζέντας των εργοδοτών που συγκυβερνούν με τη ΝΔ στα εργασιακά, με την κατάργηση του 8ώρου, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των αμειβόμενων υπερωριών και με την διευκόλυνση των απολύσεων, είναι άλλη μια οπισθοδρόμηση σε ένα εργασιακό μεσαίωνα και άλλη μια απόδειξη του ποιος στ’ αλήθεια κυβερνά σήμερα την Ελλάδα.

Κι ακόμη, η συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η ιδιωτικοποίηση προστατευόμενων και οικολογικά ευαίσθητων περιοχών και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, είναι τα επιπλέον δώρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους συνεταίρους και χορηγούς της.

Η πιο σοβαρή υποχώρηση όμως σε αυτά τα δύο χρόνια συνέβη στον τομέα των εγγυήσεων της Δημοκρατίας. Ο ολοκληρωτικός έλεγχος και η εξαγορά με δημόσιο χρήμα των ΜΜΕ έπληξε τον πλουραλισμό, την ελεύθερη έκφραση, την ανεξαρτησία των ΜΜΕ και την ελευθεροτυπία, με αποτέλεσμα να έχουμε καταντήσει ο περίγελος του πολιτισμένου κόσμου.

Η ανεξαρτησία της ενημέρωσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες, έχει γίνει το συντομότερο δημοσιογραφικό ανέκδοτο.
Επιπλέον, ο αυταρχισμός της αστυνομίας, με σκηνές άγριου ξύλου σε σπίτια, σε πλατείες, στους δρόμους και στα πανεπιστήμια, η διαρκής ενοχοποίηση των νέων για την πανδημία, η κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας και η ανάδειξη από την κυβέρνηση υποθετικών και εικονικών «σκανδάλων» με σκοπό να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αντίστοιχη συγκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου της NOVARTIS, στο οποίο στελέχη της κυβέρνησης κατηγορούνται ως εμπλεκόμενα, δυσφημούν διεθνώς την Ελλάδα και την κατατάσσουν στις χώρες με ολοκληρωτική διακυβέρνηση και καθεστωτική νοοτροπία.

Και τέλος, αλλά όχι τελευταία απώλεια, είναι αυτή της πολυσχιδούς και δυναμικής εξωτερικής πολιτικής που ασκούσε η χώρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η παθητικότητα, η ανεμελιά και η αδράνεια στην υποστήριξη των εθνικών μας θεμάτων, από εκείνους που με περικεφαλαίες κάποτε τραγουδούσαν στις πλατείες «Μακεδονία Ξακουστή» για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας ως προδοτική τη μεγαλύτερη επιτυχία της χώρας στην εξωτερική πολιτική, τη Συμφωνία των Πρεσπών, συμπληρώνουν την εικόνα της χειρότερης κυβέρνησης που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.

Και μόνο το γεγονός ότι απροκάλυπτα νομοθετούν υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας και σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δείχνει το βάθος της ιδιοτέλειας και τον βαθμό εξάρτησης της πολιτικής τους από άλλα κέντρα.

Κι ακόμη και μόνο που αναγκάζονται να χρηματοδοτούν διαρκώς τα ΜΜΕ με δημόσιο χρήμα, προκειμένου να υποστηρίζουν την κυβερνητική προπαγάνδα, δείχνει το μέγεθος της ολοκληρωτικής νοοτροπίας τους, αλλά και την έκταση της αποτυχίας της κυβερνητικής τους πολιτικής.

Τα δύο τελευταία χρόνια πήγαμε πολλές δεκαετίες πίσω.

Δυο χαμένα χρόνια για την οικονομία, για την ανάπτυξη και για το κοινωνικό κράτος.
Δυο χαμένα χρόνια για τα εθνικά μας θέματα και για τη Δημοκρατία.
Δυο χαμένα χρόνια για την Ελλάδα και τους Έλληνες.