Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα Πέμπτη η Liberation, η γαλλική αριστερά αποκτά δικαίωμα στο όνειρο. Το 23% των Γάλλων θα προτιμούσε να υπάρχει πλειοψηφία αριστερών βουλευτών στο Κοινοβούλιο, σε «συγκατοίκηση» με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το 22% θα προτιμούσε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία το κόμμα του Μακρόν και το 21% της Μαρίν Λε Πεν.
 
Η Nupes, η συμμαχία της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν, του Σοσιαλιστικού και του Κομουνιστικού Κόμματος καθώς και των Πρασίνων, έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική που απασχολεί σοβαρά τους αντιπάλους της στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ο Εμανουέλ Μακρόν αφιερώνει πλέον το μεγαλύτερο μέρος των ομιλιών του στους «λαϊκιστές με τις εξωπραγματικές προτάσεις», παρά στη Μαριν Λε Πεν. «Για να μάθετε ποιον πολιτικό αντίπαλο φοβάται περισσότερο ο Μακρόν, απλά κοιτάξτε τον στόχο που έχει επιλέξει», σχολίαζε χθες η Le Monde.
 
Ενοχλημένη, η Λε Πεν δήλωσε από την πλευρά της ότι «πρέπει να σταματήσει το παραμύθι ότι στον Μακρόν αντιτίθεται ο Μελανσόν, ο τρελός του βασιλιά». Το γεγονός όμως ότι η ίδια δήλωσε, αντίθετα με τον Μελανσόν, ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του πρωθυπουργού, της αφαιρεί δυναμική και περιορίζει την κινητοποίηση των πιστών της.
 
► Διαβάστε επίσης: Γαλλία: η ιστορική συμμαχία αριστεράς-οικολόγων αλλάζει το παιχνίδι
 
Στη δημοσκόπηση της Liberation, το 37% δηλώνει ότι θα υποστήριζε τη Nupes, τo 47% ότι δεν θα την υποστήριζε, ενώ το 16% δεν απαντά. Στους αριστερούς ψηφοφόρους τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 78% υπέρ και 19% κατά.

Ads

image
 
Επίσης, στο σύνολο των ψηφοφόρων το 56% θεωρεί ότι είναι «αναγκαίες οι συμμαχίες της Αριστεράς ώστε να ελπίζει ότι θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή», με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 82% στους αριστερούς ψηφοφόρους.

image
 
Το γεγονός ότι η αριστερά είναι ψηλά στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο, σχετικοποιείται όμως από τον εκλογικό νόμο, που προβλέπει ξεχωριστές μονομαχίες ανά έδρα/εκλογική περιφέρεια. Ο χάρτης των εκλογικών αποτελεσμάτων του Μελανσόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δείχνει ότι έχει ισχυρή υποστήριξη στα κέντρα των πόλεων και στις γειτονιές της εργατικής τάξης, αλλά υστερεί στους αγρότες και την περιφερειακή Γαλλία.
 
► Διαβάστε επίσης: Το plan B είναι ο θάνατος
 
Με βάση άλλες μετρήσεις, η Nupes προηγείται σε 104 εκλογικές αναμετρήσεις, σε σύγκριση με τις 256 του Μακρόν. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, το στρατόπεδο του επανεκλεγέντος προέδρου θα κερδίσει μεταξύ 310 και 350 εδρών, άρα την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές).
 
Το στοίχημα της Nupes απέχει πολύ από το να κερδηθεί, αλλά οι συνεργάτες του Μελανσόν με τους οποίους μίλησα στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι αισιόδοξοι και λένε ότι ετοιμάζουν μια εκστρατεία «πόρτα-πόρτα», με στόχο να πείσουν τους πολίτες που απέχουν, ιδίως στις βουλευτικές εκλογές, να προσέλθουν στις κάλπες. Ολα είναι ανοιχτά για να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, υποστηρίζουν.

Αλλά ακόμη και αν δεν τα καταφέρουν, μπορούν να αφαιρέσουν από την ακροδεξιά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι εύκολο, στις μέρες μας, η Αριστερά να έχει όνειρα.

Ads