Στα χρόνια πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση γινόταν στις αρχές Νοεμβρίου, στην επέτειο της Οκτωβριανής επανάστασης. Αρκετοί ανταποκριτές πηγαίναμε στην Κόκκινη Πλατεία, μήπως πέσουμε σε καμία  εκδήλωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, όπως το 1990  όταν οι διαδηλωτές πέρασαν μπροστά στο Μαυσωλείο του Λένιν και τον Γκορμπατσόφ φωνάζοντας συνθήματα.. Ήταν πιο χαλαρά τα πράγματα, απ ότι σήμερα.
 
Για να αποκτήσει νομιμοποίηση, ο Πούτιν σταδιακά μετέτρεψε την 9η Μαΐου και τη νίκη επί του ναζισμού σε ημέρα εθνικιστικής υπερηφάνειας και συναισθηματικής φόρτισης, μέσω της απότισης φόρου τιμής για τα πάνω από τα 20 εκατομμύρια Σοβιετικών πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο. Με τα χρόνια και τη σκλήρυνση του καθεστώτος η παρέλαση γινόταν όλο και πιο μιλιταριστική, ένα είδος έκθεσης όπλων για τα νέα επιτεύγματα της ακούραστης ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας.
 
Μόνο που αποδείχθηκε ότι αυτά τα υπερσύγχρονα όπλα, είτε δεν είναι τόσο μοντέρνα και αποτελεσματικά ή δεν αρκούν. Ο Πούτιν απογοήτευσε όσους περίμεναν ειδήσεις από τη χθεσινή ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία, και είχε λόγους για αυτό. Η εκστρατεία στην Ουκρανία δεν πάει καθόλου καλά, για να υποστηρίξει  ότι νίκησε. Και επειδή δεν τα καταφέρνει στα πεδία των μαχών, δεν θα μπορούσε εύκολα να κάνει το αντίθετο: να καλέσει  σε κλιμάκωση της«στρατιωτικής επιχείρησης», που τυχοδιωκτικά ξεκίνησε δυόμιση μήνες πριν.
 
Διαβάστε επίσης: Ποια θα μπορούσε να είναι η «ημέρα νίκης» του Πούτιν στην Ουκρανία
 
Το Σαββατοκύριακο οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Χάρκοβο υποχώρησαν, ρίχνοντας τρεις γέφυρες, που σημαίνει ότι δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν λίαν συντόμως.Σε όλο το μακρύ ανατολικό μέτωπο δεν σημειώθηκε κάποια επιτυχία, παρά τις εντατικές  προσπάθειες, παραμονές  επετείου της αντιφασιστικής νίκης. Ακόμη και στη Μαριούπολη, που η τελική πτώση της θα μπορούσε να παρουσιαστεί σαν συμβολική νίκη, οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν να καταλάβουν ένα εργοστάσιο.
 
Σαν να μην έφταναν αυτά, η Ουκρανία έχει περάσει στην αντεπίθεση. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες σημειώθηκαν δεκάδες εκρήξεις, πράξεις σαμποτάζ σε ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών καθώς και μια επίθεση πυραύλων από ελικόπτερο, μέσα στη Ρωσία. Το Κίεβο δεν ανέλαβε ευθέως την ευθύνη, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται πίσω από αυτές. «Ούτε επιβεβαιώνουμε, ούτε διαψεύδουμε», δήλωσε ο διευθυντής της προεδρίας Ζελένσκι. «Δεν λέμε ούτε ναι, ούτε όχι, όπως κάνει το Ισραήλ»!
 
Αλλά ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, ένας από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές με τη Μόσχα, δεν μάσησε τα λόγια του: «αν επιτίθεσαι σε άλλη χώρα, προβαίνεις σε εγκλήματα πολέμου, περνάς πάνω από αθώους ανθρώπους με τανκ και για να υποστηρίξεις τις δολοφονίες χρησιμοποιείς αποθήκες, αργά ή γρήγορα θα το πληρώσεις. Ετσι η καταστροφή των αποθηκών των δολοφόνων είναι απολύτως φυσιολογική».
 
Η βρετανική κυβέρνηση υιοθέτησε τις «απολύτως νόμιμες» επιθέσεις μέσα στο ρωσικό έδαφος. Ακόμη και αν χρησιμοποιούνται τα οπλικά συστήματα που είχε στείλει η Βρετανία, «αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα»,δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.
 
Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση διέρρευσε ότι ήταν δικές της υπηρεσίες που κατεύθυναν τα χτυπήματα του ουκρανικού στρατού κατά των Ρώσων στρατηγών που έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως και κατά του καταδρομικού Moskva,  της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου που βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα. O Αμερικανός βουλευτής Σεθ Μούλτον δήλωσε ανοιχτά ότι πρόκειται για πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, δια αντιπροσώπου!
 
Διαβάστε επίσης:Ουκρανία: Πληροφορίες που έδωσαν οι ΗΠΑ επέτρεψαν τη βύθιση του Moskva
 
H Ουάσιγκτον προκαλεί ευθέως πλέον τη Μόσχα, καθώς εξοπλίζει συνεχώς την Ουκρανία με υπερσύγχρονα όπλα. Με τα  δεκάδες δις στρατιωτικής βοήθειας που αποφασίζει το αμερικανικό Κογκρέσο σχεδόν κάθε εβδομάδα, έχει χαθεί ο λογαριασμός. Η Ουκρανία έχει περάσει κάτω από τα φτερά της Ουάσιγκτον, που έχει πλέον αποφασιστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων στο Κίεβο, το οποίο επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο ακόμη και η κυρία Μπάιντεν!
 
Ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει, οι επιθέσεις μέσα στη Ρωσία δημιουργούν τον σοβαρό κίνδυνο ο πόλεμος να επεκταθεί και πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας. Τι θα γίνει άραγε αν ο Πούτιν χτυπήσει οπλικά συστήματα με προορισμό την Ουκρανία, μέσα στο πολωνικό έδαφος;
 
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αφελής «αυτοκτονία» της Δύσης;
 
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει  ανοικτά ότι θέλει να υποβαθμίσει, αν όχι να καταστρέψει, τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ρωσικού στρατού και παίζει σαν τη γάτα με το ποντίκι με τον Πούτιν. Οι ΗΠΑ παίζουν και με τη φωτιά, αλλά προς το παρόν είναι οι βασικές κερδισμένες, πουλώντας ακριβό φυσικό αέριο στην Ευρώπη και ξεστοκάροντας οπλισμό.Η ΕΕ δυσκολεύεται να βρει έναν αυτόνομο ρόλο, καταφεύγοντας στην αγκαλιά του νεκραναστημένου ΝΑΤΟ.
 
Χρήσιμος ηλίθιος, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε χθες τη συνηθισμένη προπαγάνδα για την επικείμενη επίθεση εναντίον της Ρωσίας, που πρόλαβε με τη «επιχείρηση » στην Ουκρανία. Ενώ ο πόλεμος παρατείνεται επ αόριστον, ο Ρώσος ηγέτης δεν μπορεί να πάει ούτε μπροστά προς τη νίκη, ούτε πίσω με άδεια χέρια. Αντιμετωπίζει το δίλημμα «μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα».