Καμία έκπληξη και αγανάκτηση δεν πρέπει να προκαλεί η απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας για όλη την ηγεσία της Χ.Α. στην πολύκροτη δίκη για τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τόσο η πρόταση όσο και μια πιθανή, πλέον, αθωωτική απόφαση για όλους πλην Ρουπακιά, αποτελούν πρόκληση απέναντι στην κοινή λογική και το συντριπτικό αποδεικτικό υλικό μιας πολύχρονης εξαντλητικής διαδικασίας. Στη διάρκεια της οποίας κατέστησαν σαφή σε όλο το εύρος της ελληνικής κοινωνίας ο ρόλος, η δομή και η δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης μέσα από τις αμέτρητες υποθέσεις που συσχετίστηκαν.

Ads

Όμως η πρόταση της Εισαγγελέως, που ολοκληρώνει μια “αχρωμη” παρουσία σε όλη τη διάρκεια της Δίκης, εκφράζει την πάγια ιδεολογική μονομέρεια της Δικαιοσύνης ως μορφής εξουσίας. Είναι συνέχεια επίσης ενός κατηγορητηρίου-χάδι που αποτυπώνει την κάλυψη που διαχρονικά απολάμβαναν οι νεοναζί από τις διωκτικές αρχές, ειδικά την περίοδο της δολοφονίας Φύσσα, όταν και είχαν σχεδόν ταυτιστεί επιχειρησιακά με την ΕΛΑΣ. Και μιας  φρονηματικής αντίληψης για το κράτος δικαίου που -στον αντίποδα- φορτώνει όλο το ποινικό οπλοστάσιο και κάθε δυνατή επιβαρυντική διάταξη όταν πρόκειται να διωχθεί η δράση ακροαριστερών οργανώσεων ακόμη και αν αυτή εξαντλείται σε ακίνδυνους ακτιβισμούς. Πο βάζει στην ίδια ζυγαριά μια μολότωφ με τους μαχαιροβγάλτες  του Μιχαλολιάκου, που ετοιμάζεται να επιστρέψει “ξεπλυμμένους” στην κοινωνία.

Η Δικαιοσύνη  δεν κάνει τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από αυτό που κάνει 80 χρόνια. Προστατεύει από τις χίτες και τους ταγματασφαλίτες μέχρι βασανιστές της χούντας και χρυσαυγίτες, αντιμετωπίζοντας την ακροδεξιά τρομοκρατία ως μακρύ χέρι του εμφυλιοπολεμικού κράτους. Εκφράζει την πάγια αντιδραστική αντίληψη που τοποθετεί τον εχθρό του στα αριστερά και βάζει σε δεύτερη μοίρα την απονομή δικαίου. Άλλωστε, η τρομακτική – κάποτε- ρητορική των νεοναζί δεν διαφέρει και ιδιαίτερα από αυτή που εκφράζει σήμερα η συντηρητική παράταξη που κυβερνά τη χώρα.

Με την πιθανή αθώωση της Χρυσής Αυγής, ανοίγει και ο δρόμος για τη χρηματοδότησή της εγκληματικής οργάνωσης με 8 εκατομμύρια ευρώ, περίπου, κρατικής χρηματοδότησης. Για να συνεχίσει να σφάζει στους δρόμους ανενόχλητη, με την κάλυψη των αρχών ενώ  οι αριστεροί θα δέρνονται στα σπίτια τους και θα διαπομπεύονται στους δρόμους γυμνοί. Χωρίς την παραμικρή υπερβολή… Αυτό ακριβώς εκφράζει η απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως και η στάση των αρχών εδώ και χρόνια: Το φαύλο και βίαιο καθεστώς της Δεξιάς που επιχειρεί να εγκαθιδρύσει και πάλι η ΝΔ.

Ads