Σε έναν κόσμο αποστερημένο από κάθε λογική και δικαιοσύνη τα θύματα δικάζονται επειδή ναυάγησαν. Πατέρας πνιγμένου προσφυγόπουλου στη Σάμο δικάζεται με την κατηγορία ότι έθεσε τη ζωή του παιδιού του σε κίνδυνο και κινδυνεύει με 10 χρόνια φυλακή!

Ads

Aλλοι επιζώντες της θάλασσας, όπως ο Χασάν ή ο Μοχάμεντ, κινδυνεύουν με εκατοντάδες χρόνια φυλακή επειδή αναγκάστηκαν να οδηγήσουν τη βάρκα για να σώσουν τους συνεπιβάτες τους. Το ίδιο και η διεθνούς φήμης Σύρια κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι, που κολύμπησε 3 ώρες για να σώσει 18 πρόσφυγες από μια βάρκα με χαλασμένη μηχανή έξω από τη Λέσβο.

Διαβάστε επίσης: 50 τραγούδια για 100 χρόνια φυλακή: Μεγάλη συναυλία στη Μυτιλήνη για τους πρόσφυγες

Σε μια απόλυτη αντιστροφή του Ναυτικού Δικαίου, το να διασώζεις ζωές προσφύγων έχει καταστεί σχεδόν ποινικοποιημένη πράξη. Εμείς στην Ιταλία, για έναν ολόκληρο χρόνο, κάθε φορά που διασώζαμε πρόσφυγες ερχόμασταν αντιμέτωποι με πολεμικά πλοία της Ιταλίας, τα οποία προέβαιναν σε κατάσχεση του καραβιού μας και συλλάμβαναν τον καπετάνιο. Η κατηγορία σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι μία και μοναδική: «Διευκόλυνση παράνομης μετανάστευσης».

Ads

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική βασίζεται στην αποθάρρυνση των αφίξεων και όχι στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σκοπός είναι η αποτροπή και η παρανομοποίηση του προσφυγικού πληθυσμού.  Όπως έλεγε και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., «να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο ώστε να τους αποθαρρύνουμε από το να έρχονται». Οι εξοντωτικές ποινές περί διακίνησης έχουν αυτόν ακριβώς τον στόχο.

Επίσης, η κουβέντα περί διακινητών, πέρα από το να λοιδορεί, να συκοφαντεί και να ποινικοποιεί την αλληλεγγύη, αποπροσανατολίζει και αποκρύπτει τις δομικές ευθύνες των ευρωπαϊκών κρατών και της Ελλάδας που έχουν αποκλείσει κάθε νόμιμη δίοδο για τους πρόσφυγες.

Η Συνθήκη της Γενεύης στην πράξη έχει καταργηθεί. Ο μόνος τρόπος για να φτάσει ένας άνθρωπος σε ευρωπαϊκό έδαφος και να ζητήσει άσυλο είναι να ρισκάρει να βασανιστεί στον  Έβρο ή να πνιγεί στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δηλαδή όχι μόνο δεν παρέχουν ασφαλή περάσματα σε όποιον/α θέλει να καταθέσει αίτημα διεθνούς προστασίας, όχι μόνο δεν προστατεύουν επαρκώς τους ναυαγούς διαπράττοντας συνεχή και κτηνώδη pushbacks, αλλά δικάζουν και τα θύματα των ναυαγίων.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Ακόμα κι αν φτάσετε ζωντανοί στη στεριά, ακόμα κι αν πνίγουν τα παιδιά σας στον δρόμο, δεν έχετε ελπίδα. Εμείς θα σας κυνηγήσουμε». Η βαρβαρότητα επελαύνει και η ανθρώπινη ύπαρξη διαχωρίζεται στις ζωές που αξίζει να διασωθούν και τις ζωές που αξίζει να πεθάνουν.

Είναι ώρα να σταθούμε εμπόδιο στην επέλαση του θανάτου, να σταθούμε εμπόδιο στην επέλαση του ρατσισμού, πριν δηλητηριάσουν και άλλο τις κοινωνίες μας.

* Ο Ιάσων Αποστολόπουλος είναι διασώστης

Πηγή: avgi.gr