Σε αυτά τα θέματα η κυβέρνηση είναι επιδέξια: κατάλαβε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει εστίαση του έδινε πόντους στον χώρο, και ανήγγειλε ότι θα την ανοίξει στις αρχές Μαΐου. Επίσης, διαπιστώνοντας ότι η κακοφωνία των υπουργών, οι διαφοροποιήσεις της Επιτροπής Τσιόδρα και όλο αυτό το γενικό «απόψε αυτοσχεδιάζουμε, αύριο βλέπουμε» πονάει στις δημοσκοπήσεις, αποφάσισε να θέσει επιτέλους ένα χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των διαφόρων κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Ads

Γενικώς σπάνια πρωθυπουργοί ανακοινώνουν τέτοιου είδους μέτρα και το γεγονός ότι το ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης έχει τη σημασία του. Ήταν μια ευκαιρία αναβάθμισης της εικόνας του που έχει υποστεί ζημιά από το κυβερνητικό- υγειονομικό αλαλούμ και τις προσωπικές «στιγμές χαλάρωσης»,  τα «εγώ» ήταν άλλωστε λιγότερα από άλλες φορές. Εμπεριέχει όμως και κινδύνους, καθώς ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει την ευθύνη, η οποία συνήθως αποδιδόταν στον Κικίλια, τον Γεωργιάδη ή την Επιστημονική Επιτροπή.

Το πρωθυπουργικό στοίχημα δεν είναι αμελητέο, δεδομένου ότι η εικόνα που φιλοτεχνήθηκε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα:  «Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Το Σύστημα Υγείας, χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας, ανταποκρίνεται στην πίεση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ορισμένοι δείκτες δείχνουν πράγματι σταθεροποίηση, αλλά ακόμη δεν έχει κριθεί τίποτα όταν το ιικό φορτίου έχει εκτιναχθεί στην Αττική και όλοι οι δείκτες χτυπάνε συναγερμό, διαψεύδοντας τις προσδοκίες.  Δεν έχει άλλωστε έρθει ο λογαριασμός από το τυχοδιωκτικό άνοιγμα των σχολείων για 2 εβδομάδες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα από την περιορισμένη έξοδο του Πάσχα και από τις εκκλησίες, όπου συχνά αψηφούνε τα μέτρα.

Ads

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να «βάζει όλα τα λεφτά του» στον εμβολιασμό, γιατί φυσικά ο ίδιος ξέρει ότι τα self-test είναι περισσότερο επικοινωνιακό κόλπο παρά μπορούν να ελέγξουν την πανδημία. Αλλά και εδώ η κίνηση να ξεκινήσει εμβολιασμός από τα 30 χρόνια , παραμερίζοντας την ηλικία 45-55 που θεωρητικά κινδυνεύει περισσότερο, είναι αντιφατική. Το μυστικό είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί το AstraZeneca, που όμως υπονοεί ότι είναι επικίνδυνο για τις μεγαλύτερες ηλικίες ή έτσι θα εκληφθεί.

Κατά τα άλλα ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα προηγούμενα διαγγέλματα. Με τη βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού το ΕΣΥ και η κυβέρνηση τα έχουν καταφέρει. Δεν φταίει η κυβέρνηση που πεθαίνουν δεκάδες άνθρωποι αβοήθητοι κάθε μέρα, έξω από τις ΜΕΘ ή ότι το ΕΣΥ έχει πλήρως κοβιντοποιηθεί. Γιατί όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας ». Κακό του κεφαλιού τους.