Την Τρίτη που μας πέρασε, συζητήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η μάστιγα των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και της ρητορικής μίσους εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε χώρες της ΕΕ, και ειδικότερα στην Πολωνία. Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της δεξιάς και ακροδεξιάς πτέρυγας (ECR και ID) ήταν αποκαλυπτικά σκοταδιστικές.

Ads

Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσαν τα πρόσφατα επεισόδια στην Πολωνία, όπου «αγανακτισμένοι πολίτες» που αντιτίθενται στην «ιδεολογία» των ΛΟΑΤΚΙ, προέβησαν σε δηλώσεις και ψηφίσματα κατά της κοινότητας, επιτέθηκαν σε ειρηνική διαδήλωση των ΛΟΑΤΚΙ ασκώντας λεκτική και σωματική βία και κήρυξαν «ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤΚΙ».

Και όλα αυτά, με την ανοχή της δεξιάς, συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας, η οποία, βλέποντας ότι το αντιπροσφυγικό κήρυγμα που εξασφάλισε την εκλογή της την τελευταία φορά δεν έβρισκε πια έρεισμα στην κοινωνία – οι μη Ευρωπαίοι μετανάστες, άλλωστε, δεν ήταν παρά ελάχιστοι – επινόησε έναν νέο εσωτερικό εχθρό και στράφηκε κατά των ΛΟΑΤΚΙ, ποντάροντας στον κοινωνικό αυτοματισμό για την επανεκλογή της.

Ναι, εν έτει 2019, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ανθρώπου, αν δεν συνάδει με το «κοινωνικά» αποδεκτό» αποτελεί «ιδεολογία» και «δόγμα», για την ευρωπαϊκή Δεξιά.

Ads

Ναι, 80 χρόνια μετά επαναφέρονται στη μνήμη μας  και «ξεπλένονται» φρικιαστικές ναζιστικές τακτικές, όπως οι «ζώνες ελεύθερες από Εβραίους». 

Στο Ευρωκοινοβούλιο ακούστηκαν ακραίες φωνές που υποστήριξαν ότι «οι ΛΟΑΤΚΙ προσβάλλουν την Παρθένο Μαρία και τον Χριστιανισμό», ότι «η Ευρώπη κινδυνεύει από την προπαγάνδα των ΛΟΑΤΚΙ» και δεν γίνεται να υπερασπιζόμαστε ανθρώπους που είναι «σχεδόν παιδεραστές», ότι η Αριστερά υπερασπίζεται τους ΛΟΑΤΚΙ αλλά δε μιλά για το «πραγματικό πρόβλημα»: την ποινικοποίηση του ανδρικού φύλου στην ΕΕ».

Οι τοποθετήσεις τους, ενώπιον του Ε/Κ, χωρίς ντροπή ήταν τραγελαφικές. Και εξοργιστικές.

Δυστυχώς, η επιστροφή στον «δικαιωματικό Μεσαίωνα» είναι για κάποιες χώρες ορατή απειλή. Για κάποιες άλλες, ήδη, ζοφερή πραγματικότητα.

*Βίντεο με τις δηλώσεις των ακροδεξιών στην ολομέλεια, και ελληνικούς υποτίτλους:

*Η παρέμβαση του Κ. Αρβανίτη: