Όταν πριν λίγες μέρες στην ΕΡΤ η Όλγα Τρέμη στην εκπομπή της συμπεριέλαβε στις 10 πιο σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες του 2019 τον Μητσοτάκη, κάποιοι δικαιολογημένα δεν ήξεραν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν. Αρχικά θυμήθηκα το ανέκδοτο παράφραση του οποίου είναι ο τίτλος, αλλά και την Βίκυ Φλέσσα (υποψήφια της ΝΔ στις εκλογές), που είχε δηλώσει πως «η ΕΡΤ είναι η Πράβντα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ads

Η Φλέσσα βέβαια έχει πει και μεγαλύτερες ανοησίες. Πχ. είχε αναρωτηθεί από την Πρέβεζα για την αυτοκτονία του Καρυωτάκη: «Πως γίνεται να ήταν τόσο λυπημένος σε μια υπέροχη πόλη;» Από αντίστοιχη ανοησία γλύτωσε ο Νίκος Πουλαντζάς. Είτε γιατί η Φλέσσα δεν ξέρει πως αυτοκτόνησε στο Παρίσι, είτε γιατί δεν θεωρεί το Παρίσι υπέροχη πόλη.  Σίγουρα πάντως θα θεωρεί την σημερινή ΥΕΝΕΔ [1], 100 φορές καλύτερη από το TV5, άλλες τόσες από το BBC, το NBC κ.λπ.

Δεν ξέρω αν η επιλογή των 10 έγινε από την Τρέμη. Το βέβαιο είναι πως η ίδια δεν νιώθει την τσίπα να αποστρατευτεί μετά το τελευταίο(;) «θριαμβευτικό» πέρασμά της από το MEGA. Άραγε από τον «στρατό» δημοσιογράφων της ΕΡΤ και ανεξάρτητα από ποιες και πόσες ικανότητες έχει η Τρέμη, δεν υπάρχει κανείς ικανός να κάνει μια εκπομπή και πρέπει να γίνει μετεγγραφή της Τρέμη; Εκτός αν θεωρούν το φτύσιμο ψιχάλα;

Η συμπερίληψη του Μητσοτάκη στις 10 διεθνείς προσωπικότητες του 2019 μόνο έκπληξη δεν πρέπει να αποτελεί. Οι Homo papares χρειάζονται την «πνευματική» τροφή τους. Μην ξυπνήσουν ξαφνικά κι έρθει ανάποδα ο ντουνιάς. Η ΕΡΤ άλλωστε βάδισε στα βήματα του ΣΚΑΙ κι οσονούπω θα το έχει ξεπεράσει (αν ήδη δεν είναι πρωτοπορία στις 50 αποχρώσεις του … μαύρου).

Ads

Θυμίζω πως το 2009 στην τηλεοπτική παραγωγή του ΣΚΑΙ για τους μεγαλύτερους Έλληνες όλων των εποχών, τα τζιμάνια του σταθμού στις 100 επιλογές τους είχαν συμπεριλάβει από Ζαγοράκη και Βουγιουκλάκη μέχρι τους δικτάτορες Ι. Μεταξά και Γ. Παπαδόπουλο. Η συμπερίληψη του Μητσοτάκη μας μάρανε; Έτσι κι αλλιώς το ζητούμενο είναι οι Homo papares να παίρνουν τη δόση τους.

Το 2009 μάλιστα κάποιοι πήραν υπερβολική δόση. Έτσι, πχ ο Μεταξάς βρέθηκε πολύ υψηλότερα στην τελική κατάταξη από τους Ευριπίδη, Αισχύλο, Επίκουρο, Σοφοκλή, Αριστοφάνη,… αλλά και τους πιο σύγχρονους Παπαδιαμάντη, Παλαμά, Ρίτσο, Κουν, Κοραή, Μακρυγιάννη, Καστοριάδη … Εξίσου ψηλά στην κατάταξη βρέθηκε και ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος.

Βεβαίως, το γεγονός ότι ο Αισχύλος βρέθηκε στην 69η θέση ή ο Ευριπίδης στην 80η και ο Πραξιτέλης στην 100η (τελευταίος), δεν μειώνει αυτούς. Ούτε αύριο τα παιδιά θα διδάσκονται κείμενα του Ζαγοράκη[2], ούτε θα στήσουμε αγάλματα των Μεταξά και Παπαδόπουλου. Οι γιατροί θα συνεχίσουν να δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη και όχι του Παπανικολάου όσο κι αν στεναχωριέται η Χούκλη (το π. «αστέρι» του ΑΝΤ1).

Στα σχολεία θα μαθαίνουν Ευριπίδη, Αισχύλο, Επίκουρο, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, […], Ρίτσο, Παλαμά, Παπαδιαμάντη, Κοραή, Μακρυγιάννη κ.λπ. Κι αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε η Κεραμέως βεβαίως, βεβαίως. Κι αν ακόμα μας πετάξει τις λεκτικές χειροβομβίδες κρότου λάμψης, τις δικές της και τις πολύ περισσότερες των ορφανών του Παπαδόπουλου (Βορίδη, Γεωργιάδη κ.λπ). Δεν θα αλλάξει ούτε καν με τις χειροπέδες, τα κλομπ, τις πλαστικές μπάλες και σφαίρες, του Χρυσοχοΐδη ενός από τα ορφανά του αείμνηστου Αν. Παπανδρέου.

Κανείς με στοιχειώδη σοβαρότητα δεν πιστεύει πως ο Μητσοτάκης είναι μια από τις 10 πιο σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες του 2019. Μόνο ως ανέκδοτο (αντίστοιχο του τίτλου) μπορεί να εκληφθεί. Τότε γιατί τον συμπεριέλαβαν; Εύλογη ερώτηση με εύκολη απάντηση. Ο μηχανισμός που αναπαράγει τον Μητσοτάκη ως τρανό πρωθυπουργό, ηγέτη και οσονούπω αναμορφωτή της χώρας, χρειάζεται λίπανση και καύσιμο.

Κι αυτός ο μηχανισμός (ο ίδιος που τοποθέτησε τον Μητσοτάκη στην καρέκλα του πρωθυπουργού), πρέπει να απορροφά τους κοινωνικούς κραδασμούς των πεπραγμένων της κυβέρνησης γενικά και ειδικά του Μητσοτάκη. Δηλαδή να λειτουργεί ως αμορτισέρ που «σβήνει» όλα αυτά που η κυβερνητική εξουσία της ΝΔ καθημερινά παράγει.

Τι κι αν έχουν περάσει μόλις έξη μήνες και τουλάχιστον θεωρητικά υπάρχει ακόμα ανοχή; Είναι τόσες πολλές οι διαψεύσεις και οι κωλοτούμπες, σε τόσα πολλά επίπεδα (οικονομία, εργατικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, υγεία, παιδεία κ.λπ.) που πλέον τα ψέματα, η διαστρέβλωση και η κατασυκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα προσωπικά δεν αρκούν. Βλέπετε, πχ, η Τασία ήταν μια κάποια λύση στο προσφυγικό, η Δούρου στις καταστροφές κ.λπ.

Φυσικά, όχι μόνο δεν σταμάτησαν τα ψέματα, την διαστρέβλωση κ.λπ., πρόσθεσαν και το «θάψιμο» των καθημερινών πλέον γεγονότων που οι ίδιοι και οι πολιτικές τους παράγουν και που γκριζάρουν έστω και λίγο την εικόνα τους. Κοντολογίς, χρειάζονται πολλά και διάφορα αμορτισέρ να απορροφήσουν ό,τι μπορεί να απορροφηθεί, αλλά και κάθε παπαριά για να θρέψει τους Homo Papares.

Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να επισκέπτεται επίσημα Έλληνας πρωθυπουργός τις ΗΠΑ και για 17 λεπτά (από τα 18 λεπτά της κοινής παρουσίας μπροστά στο τζάκι του Οβάλ Γραφείου), να είναι η γλάστρα στην συνέντευξη μονόλογο του Τραμπ. Θα έχει να λέει πως παραβρέθηκε πρώτο τραπέζι πίστα στην συνέντευξη του Τραμπ (όπως και στο παιχνίδι του ΝΒΑ Γουίζαρντ με Σέλτικς).

Ο Τραμπ απέδειξε (για άλλη μια φορά) πόσο απρεπής και υποτιμητικός σε άλλους είναι αλλά και πόσο απρόβλεπτος. Ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πόσο προβλέψιμος και πόσο επικίνδυνα ανεπαρκής είναι και γιατί ο λαός τον αποκαλεί Κούλη. Αν τώρα οι αλήτες ρουφιάνοι «δημοσιογράφοι» (και συνακόλουθα οι Homo Papares) το βαφτίζουν επιτυχία και σωστά προετοιμασμένη επίσκεψη και συνάντηση, τότε κι εγώ δικαιούμαι να ρωτήσω.

Ρε παιδιά, αυτός δίπλα στον Κούλη ποιος είναι;

———————————————————————–
 
Παραπομπές

[1] Η ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσία Ενημέρωσης ΝΕας Δημοκρατίας), επίσημα λέγεται ΕΡΤ.

[2] Ευτυχώς που δεν είχαν στις επιλογές τους τον Τζόρτζεβιτς να τον αναδείξει η θύρα 7 ως τον μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών. Μπορούν όμως προσεχώς να βάλουν τον Μαρινάκη.