Πρόκειται μάλλον για γκάφα, παρά για ιδεολογικού τύπου μανιφέστο, αλλά είναι σε κάθε περίπτωση μια πολύ κακή αρχή: «ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» και η προστασία του, ο τίτλος που η μέλλουσα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε στις αρμοδιότητες του Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, έχει ήδη προκαλέσει ένα μικρό πολιτικό σκάνδαλο και αρκετά πρωτοσέλιδα στο διεθνή Τύπο.

Ads

Μάλιστα αυτή τη φορά δεν είναι μόνο οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι βουλευτές της Αριστεράς που αντέδρασαν. Σε μία σύσκεψη των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών του ευρωκοινοβουλίου, 13 πρόεδροι συμφώνησαν να στείλουν μία επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλώνοντας ότι διαφωνούν με τον τίτλο του κυρίου Σχοινά. Μόνο τρεις πρόεδροι τάχθηκαν  κατά της ιδέας.

Ακόμη και η εκπρόσωπος Τύπου του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, παραδέχτηκε ότι ο τίτλος που έδωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο χαρτοφυλάκιο του κ. Σχοινά  είναι πολύ «αμφιλεγόμενος», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι ο κ. Σχοινάς πρέπει να δώσει εξηγήσεις κατά την ακρόασή του ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Ο τελευταίος, που σύμφωνα με το «Εuractiv», μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή δεν ήταν ενήμερος για τον αμφιλεγόμενο τίτλο του και δεν φαίνεται να είναι καθόλου ευχαριστημένος γι’ αυτό, πρέπει σε λίγες μέρες να αντιμετωπίσει τους ευρωβουλευτές, εκτός και αν η Ούρσουλα φον ντερ  Λάιεν αποφασίσει να αλλάξει τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του.

Ads

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση δείχνει ότι η μέλλουσα επικεφαλής της Επιτροπής δρα με προχειρότητα, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει ότι άλλο Βερολίνο κι άλλο Βρυξέλλες. Αυτά στην καλύτερη εκδοχή. Γιατί στη χειρότερη θα ήταν πολύ κακή αρχή «η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», από έναν Επίτροπο που είναι επιφορτισμένος με το προσφυγικό, να σημαίνει τους φράκτες, τα συρματοπλέγματα και τα τείχη του Όρμπαν και του Τραμπ.