Η κυβέρνηση του Ερντογάν αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες τα πιο σκληρά χτυπήματα από τότε που ήρθε στην εξουσία το 2002. Στην πολιτική σκηνή, ο Πρόεδρος έχασε το πάνω χέρι, διότι όλοι πλέον τώρα μιλούν μόνο για την μετά τον Ερντογάν περίοδο: Συμφωνία μεταξύ των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων για την επιστροφή στο ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, την τύχη των πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος, τις λύσεις στις οικονομικές, διπλωματικές και κοινωνικές κρίσεις…
 
Ενώπιον της τρέχουσας κρίσης, όπου η τουρκική λίρα υποτιμάται συνεχώς, όπου ορισμένα προϊόντα δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά και όπου έχουν αρχίσει οι νυχτερινές διαμαρτυρίες των πολιτών, η απάντηση των κυβερνητικών εκπροσώπων είναι αρκετά περίεργη και δεν είναι πλέον πειστική στα μάτια των περισσότερων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των πρώην ψηφοφόρων του κυβερνητικού κόμματος «AKP»:
 
Οι εκπρόσωποι του Παλατιού αρνούνται την ύπαρξη κρίσης, εξακολουθούν να επινοούν θεωρίες συνωμοσίας ως προς «τις ξένες σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν την Τουρκία» και ταυτόχρονα η αστυνομία καταστέλλει βίαια τις αυθόρμητες διαδηλώσεις των πολιτών που απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης.
 
«Το αμερικανικό δολάριο είναι όργανο των Δυτικών που θέλουν την πτώχευση του αγαπημένου μας έθνους», «Αντί να αγοράσουμε ένα κιλό ντομάτες, ας αγοράσουμε μόλις 500 γρ.. Άλλωστε, το χειμώνα η ντομάτα δεν κάνει καλό στην υγεία», «Η άνοδος της αξίας του αμερικανικού δολαρίου είναι επιφανειακή και προσωρινή, θα δείτε!», λένε.
 
Ο ηγέτης της νεοφασιστικής ομάδας του «Κόμματος του Έθνους», Ντογού Πέριντσεκ, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα: Ας απαγορεύσουμε το δολάριο! Κάτω ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ!
 
Ο Ερντογάν εξακολουθεί να μιλά για τον «Οικονομικό Απελευθερωτικό Πόλεμο», σύνθημα του 2018.
 
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να σωθεί από τα δεινά της κρίσης με τη βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο διάδοχος αυτής της μικρής, πλούσιας χώρας του Κόλπου έγινε δεκτός με βασιλική μεγαλοπρέπεια αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα και οι δύο πλευρές υπέγραψαν αρκετές συμβάσεις, το περιεχόμενο των οποίων δεν έχει αποκαλυφθεί.
 
Οι ανταλλαγές («SWAPs») μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών, δηλαδή εν προκειμένω πιστώσεις προς την Άγκυρα, δεν θα επαρκούσαν σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, για την επίλυση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων του καθεστώτος. Ο Πρίγκιπας μπορεί επίσης να αγοράσει γη, ακίνητα και μεγάλες κρατικές εταιρίες.
 
Ο Ερντογάν και αρκετοί υπουργοί του είχαν κατηγορήσει ευθέως στο παρελθόν το Εμιράτο ότι χρηματοδότησε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Σήμερα όλοι το επαινούν.
 
«Όλα αυτά είναι πράγματι σημάδια της κατάρρευσης του Κράτους. Το σημερινό σύστημα δεν είναι καν ικανό να υπερασπισθεί τον εαυτό του», εκτιμά ο καθηγητής Εσέρ Καράκας, εξόριστος οικονομολόγος.