Ο​​ποια κι αν είναι η εξέλιξη του Μουντιάλ της Ρωσίας, την ευδιάκριτη θέση του στην ιστορία του ποδοσφαίρου την έχει καπαρώσει. Κι όχι για τις εκπλήξεις του, τις καθαρά ποδοσφαιρικές και τις σαφέστατα πολιτικές (χέρια πλεγμένα σε σχήμα αετού κ.τ.λ.), γιατί ούτε οι μεν ούτε οι δε είναι όντως εκπλήξεις. Αν η μπάλα ακολουθούσε πιστά τα σενάρια που γράφουν στο κεφάλι τους οι προπονητές και στην καρδιά τους οι οπαδοί, απλώς δεν θα ήταν μπάλα. Κι αν η πολιτική (του Πούτιν, των Κοσοβάρων παικτών της Ελβετίας, των Σέρβων κ.ο.κ.) άφηνε την μπάλα στη μοίρα της, ανεκμετάλλευτη, τη στιγμή που συγκινεί τα πλήθη και προκαλεί ταυτίσεις και εξαρτήσεις κάθε είδους, απλώς δεν θα ήταν πολιτική.

Ads

Το εν εξελίξει Μουντιάλ, λοιπόν, θα καταγραφεί ως το πρώτο που η τεχνολογία πήρε το πάνω χέρι και αποφασίζει αυτή, σε οριακές περιπτώσεις, για το τι κάνουν ή δεν κάνουν τα πόδια. Πριν τελεσιδικήσει η σφυρίχτρα, η ακοή και η όραση του διαιτητή εφοδιάζονται από τους επικούρους τους με κρίσιμες πληροφορίες: Στο αυτί του φτάνει ο ήχος του Goal-line technology (GLT), του συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου που χρησιμοποιείται για να διακριβωθεί πάραυτα αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή ή όχι. Ετσι, δεν θα υπάρχει χώρος για δράματα σαν εκείνα του τελικού στο Μουντιάλ της Αγγλίας, το 1966: πέρασε ή όχι τη γραμμή η μπάλα στο σουτ του Τζεφ Χαρστ; Δίκαια πήραν τον πρώτο (και μοναδικό) τίτλο τους οι Αγγλοι; Ακόμα σφάζονται ειδικοί, οπαδοί και ουδέτεροι – αν υπάρχουν ουδέτεροι στο ποδόσφαιρο. Επιπλέον, η διαιτητική όραση θα υπηρετείται από το σύστημα VAR (όχι από το Βαρ-ούχας, αλλά από το Video Assistant Referee). Μόνο για τέσσερις περιπτώσεις, όμως, ώστε κάποια εξουσία να περισώσει ο απόλυτος άρχων του γηπέδου: γκολ, πέναλτι, κόκκινη, λαθεμένη τιμωρία παίκτη.

Η εισαγωγή του VAR αργοπόρησε λόγω κάποιας τεχνοφοβίας. Πολλοί φοβούνταν ότι θα χαθεί η φυσικότητα του παιχνιδιού, συστατικό του οποίου είναι και το λάθος. Από το ηθελημένο λάθος όμως, το αφύσικο και ανήθικο, πώς προστατεύεται κανείς; Πώς να πειστούν λ.χ. οι Σέρβοι ότι το αγκάλιασμα και το γκρέμισμα του Αλεξάνταρ Μίτροβιτς στη μεγάλη περιοχή από δύο Ελβετούς δόθηκε επιθετικό φάουλ λόγω «αντικειμενικού λάθους» και όχι από άδικο ετσιθελισμό;

Γενικά, πάντως, προς το παρόν ενισχύεται η δικαιοσύνη, η δε φυσικότητα των αγώνων δεν χάνεται. Οπως δεν χάθηκε η φυσικότητα των βουνών με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, την οποία επίσης αναθεμάτιζαν αρκετοί.

Ads

Πηγή: Καθημερινή