Όταν χτυπήσει ο συναγερμός για τσουνάμι τα νερά είναι χαμηλά, απατηλά χαμηλά! Όποιος δεν είναι εξοικειωμένος με το φαινόμενο, εκείνη την στιγμή χαζεύει με το παράξενο θέαμα των νερών που τραβήχτηκαν και άδειασαν ποτάμια ή λιμάνια ενώ οι υπόλοιποι τρέχουν σε υψηλά σημεία ή σε πολυώροφα ανθεκτικά κτίρια!

Ads

Όσοι πιάνονται ανυποψίαστοι, συχνά μπορούσαν να το δουν να έρχεται κι όμως δεν έφυγαν. Έτσι κι εδώ, η άνοδος των κρουσμάτων και της θετικότητας θα φέρει με μαθηματική βεβαιότητα αύξηση στις νοσηλείες, στις διασωληνώσεις, στους θανάτους Και ακόμη πιο απειλητικά είναι τα στοιχεία αν τυχόν μελετηθεί ξεχωριστά η πορεία της Αττικής και οι αντοχές των νοσοκομείων της.

Ποια είναι σήμερα η επιδημιολογική κατάσταση;

Α) το νέο στέλεχος ευνοείται από την φυσική επιλογή και κυριαρχεί. (πχ Κρήτη) Τις πιθανές επιπτώσεις του γεγονότος τις δείχνει η Πορτογαλία, μια χώρα που θεωρείτο μέχρι πρόσφατα «επιτυχημένη».

Ads

Β) Είναι πλέον κοινός τόπος ότι  ο φετινός χειμώνας δεν θα επηρεαστεί καθοριστικά από το εμβόλιο, ενώ διαθέτουμε μόλις 4% εμβολιασθέντων.  Ήδη σήμερα κλείνονται ραντεβού στις ηλικίες 60-64, σε 40 ημέρες. Με δεδομένους τους αναγκαίους χρόνους για δεύτερη δόση και ανοσία ήδη φθάνει το Πάσχα! Ακολουθούν δηλαδή 80 επικίνδυνες ημέρες προτού ο συνδυασμός βελτίωσης μετεωρολογικών συνθηκών και προόδου του εμβολιασμού, να περιορίσει δραστικά την πανδημία.

Γ) Στην μεγαλύτερη πίεση, το σύστημα υγείας μπόρεσε, εξαντλώντας κάθε πόρο και κάθε μεταμφίεση, να καλύψει μέχρι 600 διασωληνωμένους Βγήκαν από τις ΜΕΘ περίπου 300 το Νοέμβριο κι άλλοι τόσοι το Δεκέμβριο.  Το σύστημα μπαίνει σε σοβαρή κρίση όταν πρόκειται να διαχειριστεί καταστάσεις με θνητότητα της τάξης των 20-25 θανάτων ανά ημέρα Δεν χρειάζεται να φτάσει σε τριψήφια νούμερα, όπου η κατάρρευση του είναι πλήρης.

Δ) Πόσο απέχουμε από αυτό; Σε αδρές γραμμές, η μελλοντική θνητότητα αντιστοιχεί περίπου στο 2% των σημερινών κρουσμάτων αλλά με τρεις εβδομάδες καθυστέρηση. Περίπου λοιπόν κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, τα τωρινά αυξημένα κρούσματα, αναμένεται να προκαλέσουν κρίσιμη κορύφωση. Κι αν όλα πάνε καλά, αν δηλαδή το λοκ ντάουν αποδειχθεί επαρκώς αποτελεσματικό ώστε να μειώσει τα σημερινά  κρούσματα μέσα σε δύο εβδομάδες, τότε η κορύφωση της κρίσιμης περιόδου αναμένεται ότι θα περάσει τα μέσα Μαρτίου.

Στην περίπτωση αυτή η επανάληψη της εικόνας της Βορείου Ελλάδας κατά το φθινόπωρο θα έχει αποτραπεί, έστω και οριακά. Προφανώς, κάθε προσδοκία χαλάρωσης νωρίτερα είναι έωλη.

Ε) Το ψάξιμο στα τυφλά λέγεται έλλειψη επιδημιολογικής επιτήρησης. Δεν αφορά μόνον στον χαμηλό αριθμό τεστ αλλά και στην εσφαλμένη στρατηγική  να περιμένουμε στα νοσοκομεία τα νέα, αντί να αναζητούνται στην κοινωνία και ερευνώντας να εντοπίζονται τα συμβαίνοντα real time Τούτου δοθέντος, θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας η υπερεκπροσώπηση των ηλικιών 25-44 (κατ’ εξοχήν μη ανιχνευόμενα κρούσματα λόγω ελαφρότερης νόσου με την σημερινή μέθοδο).

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η πρώιμη εμφάνιση δορυφόρων εστιών (Θήβα, Χαλκίδα, Πάτρα) και η αστική κατανομή, που διευκολύνει σημαντικά την ενδοοικογενειακή διασπορά. Πιθανώς αυτό ακριβώς συμβαίνει ήδη σήμερα, στο βαθμό που το μέτρο καθυστέρησε Αν δηλαδή οι νεότεροι  έχουν ήδη μολυνθεί, τότε δύσκολα δεν θα το μεταδώσουν στους ευάλωτους οικείους τους.

Επικοινωνιακές προτεραιότητες τόσο προ, όσο και μετά το λοκ ντάουν

Η κυβέρνηση μέχρι την περιπετειώδη επιβολή λοκ-ντάουν, φερόταν μάλλον σαν να έπαιζε σε κάποιο σήριαλ με πολιτικές ίντριγκες, αρρώστιες και γιατρούς κι όχι  στον αληθινό κόσμο. Η προσκόλληση της, αποκλειστικά στις εντυπώσεις, υπήρξε εντυπωσιακή. Προετοιμασία μηδέν αλλά πολύπλευρη προπαγάνδα του τύπου: « εγκαινιάσετε ό,τι βρείτε μπροστά σας” και περιοδεύσετε θορυβωδώς ώστε να δείξετε έργο και εγρήγορση.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τα μικρά ασθενοφόρα των Κυκλάδων, οι 30 νέες κλίνες ΜΕΘ του ΚΑΤ χωρίς ουδεμία πρόσληψη ιατρού, η θρυλική επίσκεψη στην Ικαρία, οι πολυλογίες για υγειονομικά διαβατήρια που έχουν εξοργίσει και τους ανθρώπους του τουρισμού, καθώς και η περί όνου σκιάς συζήτηση για ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Για κάποιες ομάδες υγειονομικών θα πρέπει όντως να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο στο μέλλον, όταν θα έχει αποδειχθεί απολύτως ασφαλές, ωστόσο καμία σχέση δεν υπάρχει με το σημερινό πρόβλημα. Τα αναφερόμενα ποσοστά περί το 50% εμβολιασμού σε νοσοκομεία είναι σπάνια και εντελώς πλασματικά. Περιλαμβάνουν διοικητικό προσωπικό αλλά και ομάδες υγειονομικών που δεν εργάζονται σε επαφή με το κοινό. Η αιφνίδια επικέντρωση των πυρών σε ένα ελάσσονος σημασίας ζήτημα μάλλον συνάδει με τις άνω των δέκα δικαστικών και πειθαρχικών διώξεων. Προφανώς η κυβέρνηση περιμένει ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης των υγειονομικών και φροντίζει εγκαίρως.

Η προσπάθεια να τεθεί ο κ Τσίπρας, παντοιοτρόπως, στο κάδρο των ενόχων για την πανδημία δεν είναι νέα. Έλαβε όμως φαιδρό  χαρακτήρα με την αγωνιώδη προσπάθεια του κ Ταραντίλη. Το εύρημα του, ότι ο κ Τσίπρας, ‘αποδέχεται” τάχα τον κίνδυνο διασποράς σε μαζικές συγκεντρώσεις, αντί του ορθού ότι “παραδέχεται” την αληθή ύπαρξη σχετικού κινδύνου, έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τα ΜΜΕ. Τα ίδια που καταπίνουν … εξωγήινους στον Υμηττό, αμάσητους.