Στο ρωμαικό νόμισμα απεικονίζεται ο Tiberius Iulius Caesar Augustus, ο οποίος διαδέχθηκε τον πρώτο και «αληθινό» Αύγουστο, τον Οκταβιανό. Ο «μικρός» αυτός Αύγουστος, γεννημένος ως Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων, υιοθετήθηκε από τον Οκταβιανό και νυμφεύτηκε αργότερα την κόρη του, οπότε απέκτησε και το μεγαλοπρεπές του όνομα  Ιούλιος Καίσαρας Αύγουστος Τιβέριος. Οι επόμενοι Αυτοκράτορες μετά τον , ψευδοΑύγουστο συνέχισαν τις επιγαμίες και τις υιοθεσίες, με τους ιστορικούς να μιλούν για Ιουλιο-κλαυδιανή δυναστεία.

Ads

image

Όπως παρατηρεί κανείς, οι επιγαμίες συμβαίνανε και εις τας καλυτέρας των οικογενειών! Δεν συγκινούμαι λοιπόν από τους θρήνους των δεξιών γιατί ηγείται της παράταξης τους ένας ξενομπάτης. Τίποτε το πρωτοφανές δεν υπάρχει σε αυτό που τους συμβαίνει.

Η ιστορία ξεκινάει από παλιά

Η έρευνα για το ποια ακριβώς παράταξη νέμεται την εξουσία, δεν αφορά στους μη τρώγοντες από την πίττα και άρα αδιαφορούντες μην τυχόν καεί. Ας θεωρήσουμε ότι πρόκειται για την γνωστή από το 1974, Νέα Δημοκρατία, βάσει τουλάχιστον ονόματος και συμβόλων.

Ads

Υπάρχει ευρύς προβληματισμός μετά τον ανασχηματισμό για την απωλεσθείσα ταυτότητα, για το τρωθέν σφρίγος, για την εγκατάλειψη του αντισύριζα ταμπουριού των ακροκεντρώων, για το χλωμό κυβερνητικό μέλλον. Το καίριο ερώτημα που πρόβαλε όμως στην σκηνή είναι υπαρξιακό, γιατί ακούσθηκε πιά το παράγγελμα: «κι ο τελευταίος, ας κλείσει την πόρτα!» Θα είναι ο κ Μητσοτάκης ο τελευταίος ηγέτης αυτής της παράταξης;

Η εν λόγω παράταξη έρχεται τσιφ από τον στρατάρχη Παπάγο και την νίκη στον Γράμμο (μέρες που είναι). Η μήτρα της είναι δηλαδή ένα άλλο ιστορικό μέτωπο, το αντι-ΕΑΜ ή έστω αντι-ΚΚΕ. Δεν ήταν πάντως μόνη της η Δεξιά, όπως υπενθυμίζει κι η εκτέλεση Μπελογιάννη. Διαχειρίστηκε επωφελώς για τον εαυτό της την μετεμφυλιακή περίοδο και δέχθηκε συχνά μοσχεύματα από το Κέντρο, τόσο στην δεκαετία του 50 (πχ Ευάγγελος Αβέρωφ) όσο και στην δεκαετία του 60 (πχ Κων/νος Μητσοτάκης)

Όταν ζορίστηκε, με μαία την Αποστασία, γέννησε τελικώς το κτήνος της Χούντας και της προδοσίας της Κύπρου. Στην αναγκαστική ανάπαυλα εις Παρισίους, επωάσθηκαν αλλαγές (πχ στέμμα, ισόβια) που έδωσαν πνοή για άλλο τόσο, έστω και μισιακά πλέον με τους μέχρι τότε απόκληρους.

Παρά τους πολιτικούς πολυμορφισμούς το καλούπι της κοινωνικής και οικονομικής μετεμφυλιακής εξουσίας παρέμεινε ίδιο και δεν κατάφεραν να το σπάσουν ούτε ο Καραμανλής ο μείζων, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ούτε φυσικά ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός.

Όμως παραπάει πιά! Η χώρα κι ο κόσμος δεν μοιάζουν καθόλου με την δεκαετία του πενήντα και τον Έλβις Πρίσλεϊ.

Η εν λόγω παράταξη γλύτωσε στο τσακ δεύτερη φορά το λουκέτο, όταν εξακριβώθηκε ότι έριξε την χώρα στα μνημονιακά βράχια.

Δέχθηκε τότε το φιλί της ζωής από τους πρόσφυγες της πασοκικής καταστροφής. Το σωσίβιο της την δεύτερη φορά λεγόταν «αντισύριζα μέτωπο». Πρόεδρος της εταιρείας ναυαγοσωστών ήταν ο κ Κυριάκος Μητσοτάκης και διευθύνων σύμβουλος ο κ Κώστας Σημίτης.

Με τούτα και με εκείνα πάλι δεν πήγε ταμείο να πληρώσει, όπως είχε ήδη συμβεί με το ΠΑΣΟΚ. Το δε μοντέλο της βαλκανικής κλεπτοκρατίας αν και απεκδύθηκε τσαρούχια  κι αρβανίτικες φουστανέλες συνεχίζει να ασφυκτιά στο φράκο των Βρυξελλών. Της ιστορίας όμως οι απαιτήσεις δεν παραγράφονται! Το πολύ-πολύ κάποια αναβολή δίδεται κι αυτό το άχθος σηκώνει σήμερα ο κ Κυρ. Μητσοτάκης.

Απόρριψη εκσυγχρονιστικού μοσχεύματος;

Πως και κατατροπώθηκε έτσι στον ανασχηματισμό η φρουρά των Πραιτωριανών του μικρού Αυγούστου; Ενώ ακουγόταν σειρά γηραλέων αστέρων προς μετεγγραφή και προδικαζόταν ο προβιβασμός άλλων νεότερων, εκπαραθυρώθηκαν ακόμη και πρόσωπα συμβολικής σημασίας. 

Και τελικώς, ανθ’ ημών Γουλιμής! Αντιρροπιστικά προς τους λαοτινούς, κάποιος επέλεξε να παίξει με τα νεύρα της εθνικοφροσύνης στέλνοντας στην Κατεχάκη τον τέως γραμματέα της ΚΝΕ. Αυτά μόνο ο Ανδρέας τους τα έκανε, όταν τους βάφτιζε ΕΛΑΣ. Ο Πρωθυπουργός ήθελε, επιπλέον, να υπουργοποιήσει και τον ΑΓΕΕΘΑ επί Πρεσπών κ Αποστολάκη, με αποτέλεσμα να προκληθούν εθνικιστικές ανατριχίλες γιατί αυτός, λέει, δεν είχε αντιδράσει τότε! Δηλαδή τι ακριβώς «αντίδραση» περίμεναν από τον στρατό; Γιατρός τους έχει κοιτάξει τελευταία;

Δεν υπάρχει λόγος φυγής από μια χώρα  με πλήθος λαοτινών υπουργών (δεν είναι μόνον τρείς). Δεν είναι λόγος για νέο brain drain ούτε για να αναζητήσει κανείς πολιτικό άσυλο αλλού. Οι άνθρωποι αυτοί είναι τιποτόφρονες. Δεν θα είχαν πρόβλημα να ασπαστούν τον μαρξισμό -λενινισμό για να ορκιστούν υπουργοί της Λαικής Δημοκρατίας του Λάος.

Παρότι δεν θέλω να παρηγορήσω τους αντιΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ υπερβολικές τις αναλύσεις περί δεξιάς στροφής λόγω προιούσας ΛΑΟποίησης. Ο εκσημιτισμός παραμένει η στρατηγική επιλογή οπότε αναμένεται βίαιη υποτροπή του συνδρόμου. Το επόμενο μόσχευμα θα πιάσει, η επιστήμη κάνει θαύματα στις μέρες μας.

Εμβόλιο και ανασχηματισμός

Μιας και είπαμε επιστήμη, η ερμηνεία των πολιτικών εξελίξεων είναι αμιγώς «επιστημονική». Κάθε καθώς πρέπει επιστήμων στις ημέρες μας, σχετικός και μη, ασχολείται με το ΕΜΒΟΛΙΟ! Αυτό είναι λοιπόν το κλειδί και του ανασχηματισμού του μικρού Αυγούστου Δεν απαιτείται δα και αναλυτική οξυδέρκεια Niccolo Machiavelli.

Οι δημοσκοπήσεις του είπαν δύο πράγματα:

Πρώτον: σε φωτιές και πανδημία δεν σώζονται πια οι εντυπώσεις. Οπότε ο λογαριασμός να πάει στους υφιστάμενους, χωρίς δεύτερη σκέψη! Ότι δεν κρύβεται πια, τουλάχιστον ας μην φθάσει στον ηγέτη.

Δεύτερον: όλο και κάποιος μάγκας, προβάρει βουλευτικό κοστούμι, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας «ψεκασμένων».

Οπότε, επειγόντως ανασύρατε τους χθεσινούς «μακεδονομάχους» μήπως και μετριάσουν την ζημία, κλαυθμηρίζοντας πως το αίμα νερό δεν γίνεται.

Υ.Γ.: Πρεμιέρα εκδίωξης των μη εμβολιασθέντων υγειονομικών και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την αναστολή καθηκόντων και του …κ Μητσοτάκη. Αν ήταν ο ίδιος στη θέση της αντιπολίτευσης σήμερα θα μάζευε υπογραφές, όπως με τις ταυτότητες, αν δεν πέταγε μολότωφ στα σπίτια συμπολιτευομένων βουλευτών, όπως επί Πρεσπών.