Εικόνες από το πιο νευραλγικό δικαστικό συγκρότημα της χώρας. Δικαστήρια στο πάρκο Ευελπίδων.

Ads

Εικόνα πρώτη: Ξέχειλοι οι κάδοι απορριμμάτων παντού.
Εικόνα δεύτερη: Πουθενά δεν αντικρίζεις ένα στοιχειώδες κιόσκι πληροφοριών ― για το πλήθος πολιτών που προσέρχονται για μάρτυρες. Ολα επαφίενται στους δικηγόρους.
Εικόνα τρίτη: Ολοι, μα όλοι οι υπαίθριοι χώροι, κατειλημμένοι από παρκαρισμένα οχήματα ΕΙΧ, των δικαστών και των υπαλλήλων. Ακόμη και κάτω από δέντρα. Ελεύθεροι μόνο οι διάδρομοι κυκλοφορίας οχημάτων.
Εικόνα τέταρτη: Οι εκατοντάδες αναμένοντες του πινακίου ξεροσταλιάζουν όρθιοι έξω από κτίρια, στο λιοπύρι, αναζητούν σκια, ακουμπάνε καφέδες και νερά στα παρκαρισμένα, κυλιούνται σε πεζούλια.
Εικόνα πέμπτη: οι τουαλέτες για το κοινό. Ουδέν σχόλιο.

Θα μπορούσε να διορθωθεί αυτή η κατάσταση; Εύκολα ή σχετικά εύκολα. Η υπό κατασκευήν γραμμή του Μετρό που θα φτάσει σε λίγα χρόνια, θα βελτιώσει θεαματικά  την πρόσβαση, για να πάψει να είναι πάρκινγκ όλος ο προαύλιος χώρος. Η καθαριότητα και η ευπρέπεια του χώρου δεν χρειάζονται βαριά έργα υποδομής. 

ΣΔΙΤ μισού δισ. ευρώ

Τι προβλέπεται να γίνει από αυτά τα εύκολα; Τίποτε. Θα γίνει ένα δύσκολο όμως, ένα μεγάλο έργο: Το Πρωτοδικείο και η Εισαγγελία Αθηνών θα μεταφερθούν σε άλλο κτίριο, που θ ανεγερθεί πλάι στον Αρειο Πάγο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Δομημένη έκταση: 50 χιλιαδες τ.μ. Δαπάνη υπολογιζόμενη: 200 εκατομμύρια ευρώ. Νέα δικαστήρια και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και στον Πειραιά και στην Κρήτη. Συνολική δαπάνη: Μισό διεσεκατομμύριο ευρώ. 

Ads

Το γιγαντιαίο πρότζεκτ εγκρίθηκε την περασμενη Δευτέρα από την Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και αναμένεται να αντλήσει πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να ωριμάσει δε το πρότζεκτ, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συνάψει σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ. Ηδη ξεκινούν τα έργα της Κεντρ. Μακεδονίας, προϋπολογισμού 120 εκατ. Ευρώ.

Μισό δισεκατομμύριο. Αφιερωμένο στο ελληνικό αναπτυξιακό δόγμα του real estate και προς δόξαν των κατασκευαστικών ομίλων. 

Τι έχει γίνει, τι θα γίνει

Μια υπενθύμιση:

Δημόσια κτίρια-φιλέτα, όπως π.χ. της ΓΑΔΑ και του υπουργείου Πολιτισμού, εκποιήθηκαν για να πληρωθεί το δημόσιο χρέος, το πρόσφατο 2011-12. Εκποιήθηκαν με τη μέθοδο του sales and lease back.

Δηλαδή, το κράτος πωλούσε τα κτίρια σε μια εταιρεία ακινήτων, η εταιρεία αγόραζε με δανεικά κεφάλαια, και κατόπιν το κράτος-πωλητής ήταν αναγκασμένο να ενοικιάσει πάλι τα πρώην ιδιόκτητα κτίριά του. Και ο νέος ιδιοκτήτης πληρώνει τις δόσεις δανείου με τα ενοίκια που εισπράττει από το ελληνικό δημόσιο! Ωραιο ντιλ, loose-loose.

Η επιχειρηματική είδηση: 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αυτή τη στιγμή σπρώχνει προς δημοπράτηση (προφανώς βιαστικά, προ των εκλογών) τρία δικαστηριακά έργα ΣΔΙΤ, συνολικής αξίας συμβάσεων άνω των 320 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος διαγωνισμός, ύψους 120 εκατ. ευρώ, αφορά τα νεά δικαστήρια της Κεντρικής Μακεδονίας (ανακατασκευή δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, ανέγερση νέων κτιρίων σε Σέρρες, Εδεσσα, Κιλκίς).
Ενδιαφέρον για τα έργα έχουν εκδηλώσει οι εξής: Αβαξ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κοινοπραξία Intrakat-Redex (όμιλος Κοπελούζου), Μηχανική, κοινοπραξία Mytilineos-ΑΤΕΣΕ, κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ-JCC.

Ανάκαμψη!