Ένας  πρώην αναλυτής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καταδικάστηκε την Τρίτη 27 Ιουλίου σε σαράντα πέντε μήνες φυλάκισης. Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Ντάνιελ Χέιλ, είχε διαρρεύσει στον τύπο το μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone),  επί κυβερνήσεως Μπαράκ Ομπάμα.

Ads

Ο Χέιλ δούλευε για τη διαβόητη NSA, την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, που μεταξύ των άλλων παρακολουθεί όλο τον κόσμο, από Αμερικανούς δημοσιογράφους μέχρι τη Ανγκελα Μέρκελ. Το 2011 και το 2012 υπηρέτησε στο Αφγανιστάν, όπου συμμετείχε σε πολυάριθμες επιθέσεις με drone. Στο δικαστήριο είπε ότι το να δολοφονείς εξ αποστάσεως, συχνά όχι τρομοκράτες αλλά αθώες οικογένειες, άμαχους και περαστικούς, τον είχε επηρεάσει ψυχολογικά. Το ίδιο έχουν αναφέρει και άλλοι υπάλληλοι και στρατιώτες που έχουν χειριστεί στρατιωτικά, επιθετικά drone.

Μετά την αποχώρησή του από το Aφγανιστάν, ο Χέιλ προσελήφθη από την κρατική υπηρεσία γεωποντισμού, η οποία συγκεντρώνει δορυφορικές εικόνες. Έτσι απέκτησε πρόσβαση σε άκρως απόρρητα έγγραφα σχετικά με ένα πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών στην Υεμένη, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Κατόπιν έδωσε τα έγγραφα σε έναν δημοσιογράφο από το The Intercept, ένα  εξαιρετικό ειδησεογραφικό site, με αποτέλεσμα τα “The Drone Papers»: μια μεγάλη δημοσιογραφική  έρευνα, η οποία το 2015 προκάλεσε διεθνές σκάνδαλο.

Μεταξύ πολλών άλλων αποκαλύψεων, αυτά τα έγγραφα δείχνουν ότι, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Φεβρουαρίου 2013, οι επιθέσεις των ΗΠΑ με drone σκότωσαν περισσότερους από 200 ανθρώπους, εκ των οποίων μόνο 35 ήταν επιδιωκόμενοι στόχοι. Σε περίοδο πέντε μηνών αυτής της επιχείρησης, το 90% αυτών που σκοτώθηκαν δεν αποτελούσαν στόχους.

Ads

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι ο αμερικανικός στρατός αναφερόταν σε αυτά τα θύματα στις στατιστικές του ως «εχθρούς που σκοτώθηκαν σε δράση». Αυτός ο τρόπος αναφοράς σε όλα τα θύματα είναι τρελός », είχε δηλώσει ο Χέιλ στο The Intercept. «Αλλά το συνηθίσαμε. Οι υπηρεσίες πληροφοριών, η JSOC (ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ που πραγματοποιούν τις επιθέσεις), η CIA (η οποία επίσης πραγματοποιεί επιθέσεις με drone) και όλοι όσοι βοηθούν και υποστηρίζουν αυτά τα προγράμματα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό».

Ο Χέιλ, 34 ετών, αντιμετώπιζε πενήντα χρόνια φυλάκισης, στη δίκη η Εισαγγελία ζήτησε εννέα έως έντεκα χρόνια και τελικώς καταδικάστηκε σε σχεδόν 4 χρόνια(45 μήνες) φυλακή.

Δεν είναι ο μόνος. Τον Οκτώβριο του 2018, ένας πράκτορας του FBI καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με τις μεθόδους πρόσληψης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Πριν από αυτόν, ένας πρώην υπάλληλος της NSA καταδικάστηκε σε περισσότερα από πέντε χρόνια φυλάκισης για διαρροή μιας άκρως μυστικής έκθεσης σχετικά με τις ρωσικές παρεμβολές κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016.

Επίκαιρη και για την Ελλάδα, λόγω των πρόσφατης αναζωπύρωσης του #metoo κινήματος, των φυλακίσεων και των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων, είναι και η περίπτωση της Ειμι Μπράλευ-Φρανκ που εργαζόταν στις τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Η αποστολή της  ήταν να υποστηρίζει τα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων στο στρατό. Το 2019,  μόλις μια μέρα αφότου ενημέρωσε κορυφαίο στρατηγό για εκτεταμένες σεξουαλικές επιθέσεις στο στράτευμα και συστηματική πολιτική συγκάλυψης, παύθηκε από τα καθήκοντα της.

Η Ειμι απομονώθηκε και δέχθηκε απειλές, αλλά δεν το έβαλε κάτω και διέρρευσε την υπόθεση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press. Την Τρίτη κατέθεσε στην αμερικανική Γερουσία (φωτογραφία του άρθρου) ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Την ίδια μέρα που ο Ντάνιελ Χέιλ έτρωγε 45 μήνες, γιατί η συνείδηση του του είπε να πει την αλήθεια.